Franz Ferdinand i RHCP žestoko protiv Putina zbog Pussy Riot

domination
4769

Čuli ste za Pussy Riot, zar ne? Ruske feministice, aktivistice, divljakušice, a inače i punk-rock bend.

Negdje u veljači prosvjedovale su protiv Vladimira Putina, ruskog alfe i
omege, premijera, predsjednika i još štošta, nesvakidašnjom svirkom u
Katedrali Krista Spasitelja u Moskvi te završile u zatvoru
.

3 . ožujka uhapsili su ih organi reda i to Mariu Alyokhinu i Nadezhdu Tolokonnikovu (nešto kasnije i Ekaterinu Samutsevitch), koje nisu priznale da su članice benda. Budući da su ih odvojili od njihove malodobne djece, započele su štrajk glađu, jer im je suđenje zakazano tek za travanj. Mjeseci su prolazili, a suđenje nikako da počne, pa se i prašina o njima malo smirila, jer se svijet nahranio drugim skandalima. No, mjesec srpanj donosi nove vijesti – pritvor im je produžen za dodatnih 6 mjeseci i cure će ostati zatvorene do 12. siječnja sljedeće godine! Službeno, prijeti im zatvorska kazna u trajanju do 7 godina.Budući da je rock uvijek bio znak bunta, te da su im ipak nekakve kolegice na sceni (a nije loše ni zaraditi par dodatnih bodova kod osvještene publike), Franz Ferdinand i Red Hot Chili Peppers su na svojim zadnjim koncertima u Moskvi podsjetili ljude na tu nepravdu.

“Ovo je za cure iz Pussy Riot! Ovo je za sve glazbenike koji završe u zatvoru samo zato što kažu što misle” uzviknuo je Alex Kapranos iz Franz Ferdinand na koncertu na Afisha Picnic festivalu i krenuo u pjesmu “This Fire”.

Kasnije se javio i na svom Twitteru: “Pokažite podršku Pussy Riotu, iako možda ne slušate njihovu muziku. Ali sigurno podržavate njihovo pravo da kažu svoje mišljenje. Svaki svjetski vođa koji tvrdi da voli The Beatlese ili John Lennona, a kasnije uhapsi nekoga na ovakav način, je najgori licemjer!

Na ‘mjestu zločina’ – na Luzhniki Stadionu Anthony Kiedis i Flea iz Peppersa dali su podršku svojim govorima tijekom koncerta, napisali pismo curama i dali ga jednom od njihovih supruga, dok je Kiedis nosio njihovu majicu.

Muziku podržava