Finsku na Eurosongu predstavlja heavy metal bend

3368

Horror heavy metalci Lordi, pobjednici su finskog natjecanja za 51. Eurosong, koji će se od 18. do 20. svibnja održati u Ateni. Band, čiji se live nastupi opisuju kao kombinacija žestoke glazbe, teatralnosti, vatre i horrora, je s pjesmom “Hard Rock Hallelujah” odnio uvjerljivu pobjedu u super finalu, gdje su uz njih, sudjelovali i Tomi Metsaketo, Anika Eklund, Kilpi, Jane i Jennie.

Lordi je dobio 67.369 glasova, odnosno 42,2 %, drugo mjesto je pripalo Tomiju Metsaketu s pjesmom “Eternamente Maria”, koja je dobila 45.431 glas (28.5 %), a treće Aniki Eklund, čija je pjesma “Shanghain Valot” dobila 19.565 glasova ili 12,2 %.

Bit će i više nego zanimljivo vidjeti i čuti kako će proći jedan heavy metal bend na Eurosongu, na kojem već godinama caruje kič nemjerljivih proporcija. Samim tim što će se 18. svibnja u polufinalu morati boriti za ulazak na centralni dio trodnevnog, kako ga već sad najavljuju, spektakla.

Ako se spektaklom može nazvati finale natjecanja kojem prethode skandali u nekoliko zemalja, u kojima padaju teške optužbe o unaprijed dogovorenim pobjednicima, namještanju glasova i sličnim nemoralnim radnjama. No, tko zna, možda im njihov kičasto – zastrašujući izgled u tome i pomogne.

Muziku podržava

A mislimo li da se nepodopštine s navodnim namještanjem glasova i unaprijed znanim pobjednicima u izboru pjesme za Euroviziju dešavaju samo kod nas i istočnih nam susjeda, grdno se varamo. Naime, upravo su Finci autori jednog od najvećih skandala u novijoj povijesti tih izbora. Taj se događaj zbio 2000. godine, kada je Nightwish s pjesmom “Sleepwalker” odnio uvjerljivu pobjedu po glasovima publike (televotingu), ali je takav izbor poništen nakon glasovanja žirija, pa je Nightwish završio tek na trećem mjestu, zaostavši u konačnom zbrajanju za pobjedničkom pjesmom Nine Aastrom “A Little Bit” trinaest, a za drugoplasiranom “Oot Voimani Mun” od Anne Eriksson za devet bodova prema tadašnjem sustavu ocjenjivanja.

Takav scenarij, kojeg su kreirali članovi žirija, a vjerojatno i još neki, izazvao je iznimno burne reakcije u zemlji koju mnogi smatraju jednom od najidealnijih u modernom svijetu. Ali, pomoći nije bilo – pobjednici su doživjeli poraz zahvaljujući zakulisnim igrama.

Ipak, sada je situacija drukčija, muzička karte Finske u međuvremenu se bitno izmijenila, metal je jedan od njihovih glavnih izvoznih ‘proizvoda’, i izgleda da Fince uopće ne smeta što će ih na Eurosongu predstavljati kompozicija koja u sebi sadrži elemente ‘britanskog folklora’. Za razliku od nas, koji se već danima prepucavamo nosi li se štikla na krajnjem jugu Hrvatske, u Dalmatinskoj Zagori, Lici, negdje drugdje u Hrvatskoj, a možda i u Srbiji.

Što se tiče glavnih junaka ove priče, skupine Lordi, spomenimo još i podatak da su početkom ožujka za Drakkar Records objavili novi studijski album “The Arocalypse”, koji bi kod nas trebao biti dostupan u distribuciji Menarta.

Na albumu su im gostovali Udo Dirkschneider, ex-pjevač Accepta, zatim Dee Snider i Jay Jay French, pjevač i gitarista Twisted Sistera, te ex-Kiss gitarista Bruce Kullick. Nema sumnje da će nastup na Eurosongu uvelike pomoći u plasmanu ovog albuma, te osjetno pojačati njegov ‘komercijalni’ uspjeh, koji mu je gore opisanim razvojem situacije zagarantiran.

Muziku podržava