U2: “The Joshua Tree”

  6891

  Philip King & Nuala O'Connor

  Classic Albums - U2 The Joshua Tree

  Datum izdanja: 01/06/2003

  Izdavač: Eagle Vision / Menart

  Žanr: Dokumentarni

  Trajanje: 60

  Naša ocjena:

  Najbolji, najkvalitetniji (ovo naj, naj može se upotrijebiti još nekoliko puta) album svih vremena. Ovo je bar moje skromno mišljenje, ali svejedno mislim da nije daleko od istine. Pa da li uopće postoji netko tko nije nikada slušao ovaj album, ili bar čuo za njega. Zvučalo bi to nevjerojatno. Nešto slično kao da niste nikada čuli za strip “Alan Ford”, ili pisca Ernesta Hamingwaya ili primjerice glumca Roberta De Nira.

  Album “The Joshua Tree” je klasik. Jedan od onih savršenih albuma koji se rade jednom u karijeri i po kojem se rad neke grupe počinje potpuno drugačije vrednovati (U2 su sve samo ne običan bend, i osim ovoga i album “Achtung Baby” koji je sličnih kvaliteta).

  Recept silnog uspjeha je vrlo jasan i jednostavan. “The Joshua Tree” sadrži mnoštvo velikih hitova, pa je i danas jednako slušan kao i nekada, nije izgubio ništa na aktualnosti. Izdan je još tamo davne 1987. godine kao peti po redu studijski rad velikih Iraca, vjerojatno najboljeg sastava na svijetu (sorry Stonesima, Floydima i ostali velikani).

  Dokumentarac o nastajanju albuma “The Joshua Tree” prvotno je izašao na tržište 1999. godine u VHS formatu, da bi prošle je godine bio prebačen i u DVD inačicu.

  Jeste li ikada pomislili da bi bilo dobro pogledati kako je ovaj album nastao? Ukoliko vas to zanima, morate vidjeti ovaj DVD. On osim spomenutog dokumentarca i kratkog presjeka (zapravo popisa) svih snimljenih albuma, ne donosi nikakve druge novotarije.

  Muziku podržava

  U sat vremena koliko traje, slikom i glasom vas vode Bono, The Edge, Adam i Larry, te producenti Daniel Lanois i Brian Eno, koji svatko na svoj način komentiraju nastanak i inspiraciju određenih pjesama. Materijali za film su snimljeni u vrijeme malo prije izlaska samog filma, znači krajem devedesetih, poslije “PopMart” turneje. Mislim da bi sve ljepše izgledalo da su korištene stare snimke (sigurno postoje neke), koje bi nam prenijele razmišljanja iz onog vremena kada je album snimljen, no nema veze.

  Saznat ćete da ovo nije tipičan ‘irski’ uradak, kako to Bono kaže, i da je zapravo cijeli album inspiriran fascinacijom Amerike. U2 su od samih početaka bili ne samo rock sastav, nego i snažno politički angažiran bend. Potvrda tome je “Mothers Of The Disappeared” jako emotivno i politički nabijena stvar, i otkrit ćete motive njenog nastajanja, i vidjeti snimku nastupa u Čileu u sklopu “PopMart” turneje. Također ćete vidjeti kako su nezaboravni hitovi “With Or Without You“, “I Still Haven’t Found What I’m Looking For” ili “Bullet The Blue Sky” poprimali konture, da bi postale ovakve kakve ih danas poznajemo.

  Najzanimljivija je priča o “Where The Streets Have No Name“. Naime tjednima (više od pola vremena za snimanje cijelog albuma, potrošeno je na tu stvar) se ispravljalo nedostatke, dodavalo neke nove sitnice, da bi se na kraju izrodila jedna od najpoznatijih i najpopularnijih pjesama u karijeri U2-a. A lako je mogla zvučati potpuno drugačije, da ju je Brian Eno izbrisao što je i želio, smatrajući da ju je najbolje snimati iz početka.

  Jedna od stvari koja se spominje, a nije na albumu je i “Sweetest Thing“. Napravljena je u ono vrijeme, ali tek je izašla kasnije u malo promijenjenoj verziji na kompilaciji “The Best Of 1980-1990” izdanoj 1998. godine. Znate kako je nastala? Bono je zaboravio na rođendan supruge Ali i kao ispriku napisao joj je pjesmu.

  Sve ove, kao i još neke druge zanimljivosti, čekaju vas na ovome DVD-u, ali postoji i jedna velika zamjerka. Skroz nerazumljiva stvar je zašto ovdje nema svih video spotova iz tog vremena, koji bi objedinili ovaj rad u cjelini. Osim “Sweetest Thing” i live izvedbe “Running To Stay Still” iz Sydneya sa “ZOOTV” turneje, ostale su pjesme prikazane samo kroz inserte praćene komentarima.

  “The Joshua Tree” DVD će se svakako svidjeti svim fanovima ovoga sastava, i onima koji se tako osjećaju, ali bez obzira na to trebao bi ga pogledati svatko tko istinski voli glazbu i gušta u njoj, jer U2 pružaju puno razloga za uživanje. Još samo da su gore i svi spotovi…

  Muziku podržava