Saša Podgoršek: “Laibach – Divided States Of America”

  5119

  Saša Podgoršek

  Laibach - Divided States Of America

  Datum izdanja: 01/11/2006

  Izdavač: Mute / Dallas Records

  Žanr: Dokumentarni

  Trajanje: 160

  Naša ocjena:

  Na spominjanje izraza ‘beskompromisni kritičar’ prvo pada na pamet Michael Moore i njegovi dokumentarci koji nespretno i laički komadaju refleksije američke unutarnje i vanjske politike na tamošnje društvo. Po ničemu taj maleni čovječuljak nije poseban doli po tome što se prvi usudio otvoreno uperiti prstom u monstruoznu mašineriju američke administracije, koja je pred sobom mljela kako i unutrašnje, tako i vanjske neprijatelje.

  Njemu jedino treba dati orden za hrabrost, no njegovi su kinematografski uratci daleko od nečega intelektualnog i satiričnog. Iako u globalnim razmjerima minoran, Laibach se smjelo odlučio okušati se u dokumentarnoj umjetnosti uz pomoć nagrađivanog redatelja Saše Podgoršeka i široj javnosti predstaviti vlastito viđenje kolektivne stvarnosti najveće svjetske sile.

  Doista, ovaj je DVD par excellence njihovom novoobjavljenom albumu “Volk“, te skupa predstavljaju potpun multimedijski paket za osviještenog građanina svijeta.

  Laibach je svoju prvu turneju po SAD-u održao davne 1989. godine, pa je onda nakratko navratio i 1992. te 1997. godine. Na Novi kontinent se vratio tek 2004. godine, nakon napada na WTC, ratova u Afganistanu i Iraku, i to upravo u doba nakon predsjedničkih izbora, kada je George Bush pobjedio demokratskog kandidata Kerryja, a u zraku se osjećala nelagoda i duboki ponor između dva različita politička i kulturološka pola.

  Muziku podržava

  No po čemu je kritika koju daje Laibach toliko posebna? Naime, oni, umjesto da se upuste u kvaziakademske rasprave o nepodobnosti američke vanjske i unutarnje politike, daju riječ narodu. Demokracija – riječ koja vuče korijene iz grčkog ‘demos’ što znači narod i ‘kratos’ što znači vladati, ovdje poprima svoje pravo značenje. Sve što je Laibach učinio jest pružio ogledalo američkoj naciji da se u njega sama pogleda i zaključi neke stvari o svom identitetu, oslanjajući se pritom na zdrav razum, empatiju i ono temeljno ljudsko u čovjeku, što nas u konačnici čini različitim od životinja.

  Fascinantno je gledati sumoran dokumentarac koji kroz temeljit presjek američkih socioloških slojeva nudi viziju agregirane ignorancije, patriotizma, te licemjerja utjelovljenih u malim ljudima, ili kako ih Laibach gleda – ‘ovcama’, koji su ništa drugo doli sitni pijuni u dobro režiranoj predstavi koja se pokazuje vanjskome svijetu. Unutarnji razdor, te bijes mladih Amerikanaca, iz čijih usta izlaze najgore pogrde sistemu kojeg su i sami dio, još više šokiraju, jer izostaje agregacija tih individua da bi se učinio pozitivan pomak k stvarnoj demokraciji za kojom se čezne.

  Unatoč uvriježenom mišljenju jednog Europljanina da je mladi Amerikanac glup, ovdje se uspješno ilustrira da gorenavedena premisa ipak nije istinita, te da i tamošnja mladež itekako ima dozu samosvijesti koja nije nimalo manja od one njihovih europskih vršnjaka. Američka interpretacija demokracije izjeda sama sebe iznutra, plasirajući ju, u po njihovom mišljenju neorganizirana društva kao što je Afganistan, misleći da je upravo njihova receptura magični lijek koji će izvući brojnu populaciju Trećeg svijeta iz siromaštva i očaja. I tako taj kobni altruizam biva glavnom tematikom dokumentarca “Divided States Of America” i predstavlja vrijedan ogled koji bi mogao zanimati u svjetske prilike dobro upućenog pojedinca.

  Za svoje europske fanove, Laibach je dodao i svoj live nastup iz Pariza iste godine, prezentirajući se na već poznatoj scenografiji i s iznimnim live nastupom, kojeg prati odgovarajuća ideološki obojena ikonografija samo tom bendu specifična.

  Ovaj DVD je svakako izdanje godine što se glazbenih DVD-a tiče; osim toga što je i vrhunski proizvod upotpunjen solidnim dizajnerskim rješenjima, ima i zapanjujuću kinematografsku vrijednost koju će prepoznati i strastveni uživatelj u sedmoj umjetnosti.

  Muziku podržava