Samo manijak, ali ne i ubojica

  4287

  David Mamet

  Phil Spector

  Datum izdanja: 01/03/2013

  Izdavač: HBO Films

  Žanr: Biografska drama

  Trajanje: 92

  Naša ocjena:

  Iako je Phil Spector prvenstveno poznat po svom radu kojim je zadužio popularnu muziku, film redatelja i scenarista Davida Mameta “Phil Spector” bavi se manje lijepom stranom njegove biografije, kada je 3.2.2003. stradala Lana Clarkson, te je Spector optužen i proglašen krivim za njeno ubojstvo.

  Uloga ludog producenta i kompozitora je povjerena veteranu Al Pacinu koji nije iznevjerio, a podjednako dobra Helen Mirren tumači njegovu odvjetnicu Lindu Kenney Baden. Film prati odnos Spectora i njegove odvjetnice tijekom prvog dijela suđenja – i taj odnos nije posebno nepredvidljiv, ali su svakako interesantne glumačke kreacije Mirrenove i Pacina (koji će u svojim mahnitijim momentima podsjetiti na izvršnog predsjednika GNK Dinamo i vjerno dočarati Philovu legendarnu egomaniju i ekscentričnost). U drugom dijelu suđenja Kenney Baden zbog zdravstvenih razloga nije mogla braniti Spectora, pa se potiho problematizira u filmu i to pitanje, odnosno, prevedeno na hrvatski: ‘Što bi bilo kad bi bilo?’.

  Zanimljivo, ‘prava’ Kenney Baden potpisana je kao jedna od savjetnica na ovom filmu, tako da se ovaj film može smatrati kao ekranizirana Spectorova obrana. Scenarij i režija su provedeni zanatski, gotovo šablonski, a dijaloge možete i sami napisati ako gledate TV-krimiće.

  Iako se u filmu pojavljuje deklaracija o tome da film nema namjeru miješati u stvarni sudski proces, film to vrlo jasno čini, osnovna teza filma je da je Spector nevin, te da se Lana Clarkson ubila spletom nesretnih okolnosti. U prilog toj tezi se spominju dva argumenta: da je Clarkson ubijena pištoljem koji joj je bio u ustima, a u trenutku ubojstva legendarni producent morao je biti udaljen minimalno 3 metra od nje (zbog vrlo malo krvi koja je nađena na njegovom odijelu koje je nosio u trenutku smrti Clarksonove).

  Film je dakle više koncipiran da se prikazuje na nekom krimi-kanalu, nego muzičkom, pojavljuje se tek nekoliko Spectorovih kompozicija. Ako izuzmemo Pacina i Mirren, film jako podsjeća na neku epizodu solidne kriminalističke serije.

  Muziku podržava