Rasprodaja Cobainovog bola

  4223

  Brett Morgen

  Kurt Cobain: Montage of Heck

  Datum izdanja: 01/04/2015

  Izdavač: HBO

  Žanr: Dokumentarni

  Trajanje: 145

  Naša ocjena:

  O Kurtu Cobainu smo znali da je preosjetljiv, da se često osjećao usamljeno, da je imao (auto) destruktivne impulse.

  Sve to, na dosadan način ponavlja film “Montage Of Heck“, koji u prvi plan dovodi Cobainov privatni život i okuplja gotovo cijelu familiju, i oca, i majku, i pomajku, i sestru, i Courtney Love…Film kronološki prati Cobainovo djetinjstvo, odrastanje, mladenačke nepodopštine, muzičke početke, slikarije, prvu ozbiljnu ljubavnu vezu, uspjeh s albumom “Nevermind”, vezu s Courtney Love. David Grohl je diskretno odsutan, ima ga samo na arhivskim snimkama, tek nekoliko protagonista filma (Krist Novoselić, bivša cura Tracy Marander, sestra Kimberly Cobain…) suvislo i s poštovanjem pričaju o Cobainu. Od (bivših) članova Nirvane u filmu je samo Novoselić, a ostali suradnici, producenti, ekipa iz diskografske branše se ne pojavljuju.

  Kurt je mrzio biti celebrity, a ovaj film potencira upravo njegov status estradne zvijezde. Snimke Kurta i Courtney u kupaonici, snimke njihove sobe, snimke s malom Frances Bean nisu ono što očekujemo o čovjeku koji je volio biti ‘uno di noi’ i biti zapamćen po muzici.

  Muziku podržava

  Značajan dio filma su snimke kućne radinosti koje su trebale ostati negdje u ‘buksi’ jer su upravo takve kvalitete. Prizori Cobainovih zapisa su često trivijalni – Bože moj, nije sve što čovjek napiše vrijedno objavljivanja, a video montaža Kurtovog inače zabavnog sviranja i pjevanja “And I Love Her” The Beatlesa je preduga i nepodnošljiva. Prikazan je i kadar kada pljuje u kameru, pa kada se brije, tu i tamo iskoče i cice od Courtney Love… U nekoliko stidljivih kadrova upoznajemo što je Cobain volio slušati, ali je, eto, više pikanterija o vezi s doajenkom traženja pažnje Courtney Love.

  Sumnjam da bi Cobain dozvolio da ovako nešto o njemu bude objavljeno. Ima mnogo boljih dokumentaraca o rock-muzičarima, koji bolje pričaju priču i koji se drže suštine. Šteta što “Montage Of Heck” nije među njima.

  Muziku podržava