Posveta drugarstvu

  3212

  Richard Lester

  A Hard Day's Night (remastered)

  Datum izdanja: 01/01/2015

  Izdavač: Janus Films / Blitz-CineStar

  Žanr: Muzički

  Trajanje: 87

  Naša ocjena:

  Pedeset godina, nakon originalnog prikazivanja 1964., publika diljem svijeta opet ima čast uživati u filmu redatelja Richarda Lestera “A Hard Day’s Night“, koji je friško restauriran u najmodernijoj tehnologiji.

  Prije nego što je PR mašinerija počela dresirati muzičare kakve će floskule kako reći novinarima o jedinstvenoj kemiji kako vlada u njihovom sastavu i da se oni međusobno doživljavaju kao braća. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr su doista imali međusobnu kemiju, i pred kamerama su doista djelovali kao braća koja su cijeli život rasla skupa. Pred kamerama su pokazali spontanost, drugarstvo, bliskost. Sve nehinjeno i neglumljeno, a maksimalno uvjerljivo.

  Svi za jednog, jedan za sve. Bez kurtoazije i velikih gesta. S čistim liverpulskim naglaskom. Nije ni čudo onda što mi je dosta muzičara reklo kako ih je baš “A Hard Day’s Night” inspirirao da oforme bend.

  Sam film se oslanja na njihov život: putovanje iz Liverpoola u London na snimanje. Usput momci izvode simpatične spačke, slijede duhovite situacije, bježe pred fanovima (u kakvoj su kondiciji bili, mogli su istrčati bar polumaraton), zafrkavaju se međusobno, i uživaju u svakoj sekundi svoje mladosti. Bez filozofiranja. Ah, da, i sviraju sijaset svojih friško napisanih pjesama od koji danas njih bar 5 njih smatramo evergreenima (“A Hard Day’s Night”, “All My Loving”, “And I Love Her”, “She Loves You”, “Can’t Buy Me Love”…).

  Kao karakteri, odnosno individualne ličnosti The Beatles su solidno dočarani: John Lennon je lajav, prepotentan i voli pomalo okrutan humor (ni nadrealno mu nije strano), George Harrison je najviše sklon nadrealnim doskočicama, Ringo je dobar dečko iz susjedstva, jedino je Paul McCartney slabije definiran kroz dijaloge.

  U retrospektivi, film je dobro prošao i kod publike i kod kritike (uvršten je među 100 najboljih filmova svih vremena po magazinu Time, nominiran je dvaput za Oscara) i nije teško vidjeti zašto: “A Hard Day’s Night” je film koji je zarobio munju u boci: ovjekovječio je trenutak u kojem možda najveće pop-zvijezde ikad prestaju biti zvijezde te postaju superzvijezde, a djeluje kao i neograničen rezervoar zarazne pozitivne energije.

  Muziku podržava