O slovenskom boemu uz glazbu članova Walkaboutsa, The Bad Seedsa, Willard Grant Consipracy…

  424

  Petra Seliškar

  Moj svijet je naopačke

  Datum izdanja: 26/09/2017

  Izdavač: PFPP / Restart

  Žanr: Dugometražni dokumentarni

  Trajanje: 74 min

  Naša ocjena:

  “Ne želim se popeti na Parnas. Više volim ostati dolje, među ljudima koje volim. Nisam umjetnik, ja sam samo komunalna usluga, nešto što je ljudima dostupno na upotrebu svaki dan, kao trolejbus ili trotoar. Želim samo biti običan klaun za obične ljude”, riječi su Frane Milčinskog Ježeka, slovenskog glumca, satiričara, pjesnika, glazbenika.

  Tepaju mu da je on slovenski Chaplin, Prevert i Brel. Dodao bih i Tom Waits. O Ježeku je Petra Seliškar snimila film, a Robert Fisher iz Willard Grant Conspiracy, Chris Eckman, Hugo Race (nekadašnji član The Bad Seedsa), Tomaž Pengov, Bernays Propaganda i Josipa Lisac između ostalih, pjevaju Ježekove stihove. I to je logičan izbor. Ježekov izričaj je imao dozu tragike bliske americani, imao je malo teatralnog bliskog Josipi Lisac, buntovnosti kao punkeri i refleksivnosti bliske ispovjednim folk muzičarima.

  Kao što je Ježek bio malo drugačiji umjetnik, tako je “Moj svijet je naopačke” malo drugačiji biografski film. Nema puno biografskih podataka i crtica, ali ima prikaza njegovih emotivnih stanja, ispovijedi, nedoumica i, naravno, mnogo muzike. Korištena je velika količina arhivskog materijala, u obilju kadrova je sam Ježek koji opisuje svoju životnu filozofiju, govorit će svoju poeziju, a muzika će ga pratiti u dočaravanju istog. To pogotovo vrijedi za Josipu, čija minimalistička i ekspresivna izvedba zaslužuje da se čuje i mimo filma, na njenim koncertima.

  Muziku podržava

  O tako kompleksnoj ličnosti kao što je bio Ježek sve bitno teško može stati u cca 75 minuta filma pa je onda zainteresirani gledatelj prinuđen naći i neke druge izvore.

  Milčinski je rođen u obitelji cijenjenog slovenskog pravnika Frane Milčinskog starijeg. Ježek je imao još dva brata i jednu sestru, svo troje su ostvarili lijepe karijere redom kao slavistica, patolog i psihijatar. Supruga mu je također bila priznata novinarka, književnica i prevoditeljica, jedan sin je postao režiser, a drugi inženjer strojarstva. Unuci su također ostvarili karijere u izvedbenim umjetnostima. “Sila je jaka u njihovoj obitelji”, rekao bi možda neki pasionirani ljubitelj “Ratova zvijezda”.

  Sila je dosta jaka i na filmu. Iako su početak i kraj filma ponešto općeniti (doduše, scena s bacanjem kamenja na kraju filma je izvrsna), film uspijeva prenijeti gledatelju interes za Milčinskog. Naravno, sjajna je stvar što je ovako renomirana glazbena postava okupljena (Chris Eckman je muzički producent), no valjda to nešto govori i o Milčinskom i njegovom djelu. Milčinski je bio, a vjerojatno će i ostati, simbol istinske protuteže lažnom glamuru, raznim napoleonima iz našeg sokaka koji su uvjereni da su otkrili četvrti Newtonov zakon, a zapravo otkrivaju samo formu ispred sadržaja.

  Film otkriva ono što smo svi slutili na ovim prostorima – i mi smo imali i imamo umjetnike, boeme, ljude koji su dobrovoljno odustali biti “društveni uglednici” iz želje da do kraja budu sa svojim muzama koje su se krile u običnom životu, među običnim ljudima, jedino što do sada se nisu toliko o njima radili dokumentarci.

  Zagrebačka premijera filma “Moj svijet je naopačke” održat će se u utorak, 26. rujna u 20 sati u sklopu Cirkobalkana (festivala cirkusa) u dvorištu Pogona Jedinstvo.

  Muziku podržava