Nacrtana psihodelična papazjanija

  3447

  George Dunning

  The Beatles - Yellow Submarine

  Datum izdanja: 01/06/2012

  Izdavač: Apple Corps Ltd. / Dallas Music

  Žanr: Animirani

  Trajanje: 90

  Naša ocjena:

  Četrdesetičetiri godine nakon inicijalnog objavljivanja, animirani film “Yellow Submarine” je restauriran i u takvoj formi objavljen na DVD i Blu Ray izdanju.

  Iako je film usko povezan s The Beatlesima, u samoj realizaciji The Beatlesi su malo sudjelovali: osim muzike (poznatih pjesama koje se provlače kroz film), te kreiranja crtanih figura po njima, John, George, Paul i Ringo pojavljuju se samo u zaključnoj sceni. Svojim karakterima čak ni glasove nisu posudili, a Georgeu i Ringu glas je posuđivala ista osoba. Glasovi u crtiću zvuče uglavnom beživotno i odsutno.

  Sam filmić inicijalno je objavljen 1968. u jeku psihodelične ere i u njemu se vjerno očituje duh vremena: mnoštvo apsurdnih, dvosmislenih i začudnih fraza, sekvenci i likova sasvim se uklapa u tada dominantan trend ‘anything goes’.

  Postupci (pogotovo scena s ‘gaženjem nogu’) podsjetit će na špicu kultnog serijala “Leteći cirkus Montya Pythona“, a radnja – hm, a tko pamti radnju? Ukratko, zli ‘Blue Meaniesi’ napadaju zemlju Pepperland i The Beatlesi (alias Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band) su pozvani da spase situaciju. U zemlju Pepperland putuju, vjerovali ili ne, žutom podmornicom, usput sklapaju prijateljstva s raznim čudnovatim stvorovima, a podmornica, naravno, mora proći kroz razna mora i manje ili više psihodelična iskušenja. Mora se zovu More vremena, More znanosti, More rupa, More čudovišta i More ničeg, i ako to izgleda čudno u tekstu, u filmu izgleda podjednako čudno. Kolorit je bogat, pravi psihodelični, a izvan svog konteksta “Yellow Submarine” djeluje upravo kao i kolorit. S povijesne distance, možemo razumjeti zašto se George Harrison ‘zaljubio’ u Monty Pythone – film “Yellow Submarine” po svojoj apsurdnoj vizuri ima mnogo sličnosti s radovima Pythonovaca.

  Ono što nosi film su pjesme The Beatlesa, koje u digitalno obnovljenom izdanju blistaju ‘starim sjajem’ i spašavaju da film ne bude doživljen kao potpuna psihodelična papazjanija. Ipak, povremeno će se dijalozi nametnuti svojim igrama riječi i zvučati ‘kao da ih govore The Beatlesi‘, odnosno, kao pravi beatlesovski humor. Bit će i aluzija na njihove pjesme, ali ukratko, ovaj animirani film s razlogom je ovoliko dugo čekao svoje izdanje.

  Iako su The Beatlesi imali dobro mišljenje o njemu (za razliku od nekih drugih projekata), iako je bio komercijalno uspješan te će sigurno okupiti svoj krug poštovatelja, u današnjoj perspektivi “Yellow Submarine” ima jedino smisla tako da ga klincima podvalite kao crtić, a zapravo želite da počnu slušati The Beatlese.

  Muziku podržava