Kako biti i jebati autoritet?

  3387

  Andrea Blaudrund Nevins

  The Other F... Word

  Datum izdanja: 01/01/2012

  Izdavač: Oscilloscope Laboratories

  Žanr: Dokumentarac

  Trajanje: 98

  Naša ocjena:

  Baziran na knjizi “Punk Rock Dad” Jima Lindberga (bivšeg pjevača Pennywisea), “The Other F… Word istražuje svijet punk-rock očeva, po mnogima nespojivih pojmova.

  Kako kombinirati punk-rock i očinstvo, psovati u pjesmama, no zabraniti
  to isto svojoj djeci, kako biti protiv autoritete, a istovremeno biti
  autoritet?
  Ta i slična pitanja postavljena su u nešto više od sat i pol
  zanimljivog, emotivnog i smiješnog dokumentarca koji nije samo za
  punkere niti je samo za očeve.Zamislite čovjeka u crveno-crnim hlačama i majici na kojoj piše ‘mrzim ljude’ sprijeda i ‘i oni mrze mene’ straga, leopard frizurom i tetovažom na čelu kako vodi svog trogodišnjeg sina na igralište – igralište koje postane prazno u roku odmah. Iako možda ne zvuči tako, to je definitivno jedna od najsmješnijih scena filma. Radi se o Larsu Fredriksenu iz benda Rancid koji je kao i mnogi drugi već navikao na gledanje ispod oka od strane javnosti iako se oblači i izgleda drukčije.

  Film sadrži mnogo osobnih i dirljivih dijelova, a to se najviše odnosi na Duanea Petersa (U.S. Bombs) koji u suzama govori o smrti svog sina i o tome kako je to nadživjeti dijete, dok je Flea (Red Hot Chili Peppers) progovorio o svojim problemima s drogom i kako se to promijenilo zbog njegove kćeri. Pomalo čudan dojam ostavlja dio gdje Art Alexakis (Everclear) priča o svom odnosu s ocem.

  Muziku podržava

  Protagonist i u većem djelu narator filma je Jim Lindberg oko kojeg se najveći dio filma i odvija, a osim njega susrećemo još i Fat Mikea iz NOFX-a, Bretta Gurewitza iz Bad Religion, Marka Hoppusa iz Blink182, poznatog skejtera Tonya Hawka i mnoge druge.

  Čitateljica Jimove knjige Andrea Blaudrund Nevins udružila se s nezavisnim Oscilloscope Laboratories i snimila ovaj dirljivi dokumentarac vrijedan našeg vremena. Dala nam je materijal za razmišljanje, smijanje, plakanje i nadasve uživanje. Nije ovo klasičan dokumentarac u kojem ćemo naučiti podatke ili čuti statistiku, ovdje se informacije dobiju iz srca i odu u srce. Je li pojam punk-rock otac oksimoron ili sretna priča, procijenite sami.

  Muziku podržava