Kad rock bend sponzorira košarkašku reprezentaciju

  4152

  Marius A. Markevicius

  The Other Dream Team

  Datum izdanja: 01/09/2012

  Izdavač: The Film Arcade

  Žanr: Dokumentarni

  Trajanje: 89

  Naša ocjena:

  Kraj osamdesetih i početak devedesetih u svijetu je obilježio pad željezne zavjese, stvaranje novih država uz nikakvo, manje ili veće prolijevanje krvi, te širenje liberalnog tržišta.

  U to doba dogodio se prvi val dolazaka europskih košarkaša u najjaču
  košarkašku ligu na svijetu, NBA, kao i dolazak američkih košarkaških
  legendi na Olimpijske igre u Barcelonu 1992.To je kao da vodite 12 rock zvijezda” izjavio je tada trener američke košarkaške reprezentacije, veliki Chuck Daly (poslije je trenirao Dražena Petrovića u New Jersey Netsima). Tadašnja reprezentacija SAD pomela je sve protivnike i suvereno osvojila zlatnu medalju te opravdala naziv Dream Team, reprezentacija Hrvatske osvojila je srebrnu medalju i dobila nadimak Cro Dream Team, a o trećeplasiranoj reprezentaciji je 2012. snimljen dokumentarac “The Other Dream Team“.

  Riječ je o reprezentaciji Litve, države koja je još u ljeto 1991. priznala Hrvatsku i Sloveniju kao samostalne države i o njezina četiri najvažnija igrača: Arvidasu Sabonisu, Šarunasu Marčiulionisu, Rimasu Kurtinaitisu, i Valdemarasu Homičiusu. Osim litavske reprezentacije, dotična četvorka bila je i stup reprezentacije SSSR-a koja je 1988. osvojila zlatnu olimpijsku medalju u košarci (pobijedivši tada izuzetno jaku reprezentaciju SFR Jugoslavije), a Homičius, Kurtinaitis i Sabonis bili su jezgra ponajbolje europske momčadi, Žalgirisa iz Kaunasa (momci su 1986. zaustavljeni u finalu Kupa prvaka od legendarne Cibone predvođene Draženom Petrovićem).

  No dobro, kakve veze ima dokumentarni film redatelja Mariusa A. Markevičiusa o litavskoj košarkaškoj reprezentaciji s muzikom? Naime, nakon što se 1991. Litva dramatično odcijepila od SSSR-a (koji ju je 1940. okupirao), valjalo se pripremiti za već spomenutu Olimpijadu u Barceloni, no bez ikakve infrastrukture, kontakata, i sponzora taj dio išao je teško, pa kao jedan od sponzora litavske košarkaške reprezentacije uskače jedan rock bend.

  Muziku podržava

  Stonesi? U2? Nirvana? Ne, nego The Grateful Dead. Da, taj The Grateful Dead! Kakve oni veze imaju s Litvom? Nikakve. S košarkom? Ajde, vole je. Priča ide tako što je Marčiulionis igrao za Golden State Warriorse iz Oaklanda (praktički, predgrađa San Francisca), i o njegovoj medijskoj borbi za slobodu svoje domovine izašao je članak u novinama koji je pročitao netko od članova grupe The Grateful Dead (koji su naravno iz ‘Frisca) kojemu se svidjelo ovo ‘borba za slobodu’ te je ponudio pomoć.

  Dizajner grupe The Grateful Dead osmislio je vizualni identitet reprezentacije mlade zemlje (koji je naravno psihodeličan i blještav) u bojama litavske trobojnice, tako da su izazivali pažnju gdjegod su se pojavili. S druge strane, američka kontrakultura kojoj je bilo dosta Dream Team šminkeraja dobila je tim za koji će navijati, i koji je doista znao igrati košarku.

  Poveznica s Hrvatskom je bezbroj: od borbe za slobodu, preko komunističkog sistema (koji je u tadašnjoj Jugoslaviji bio mnogo blaži) pa do šopingiranja u inozemstvu i švercanja robe preko granice. Možemo doznati da je majka jednog od najboljih košarkaša svih vremena Arvidasa Sabonisa bila devet godina u Sibiru, kako je antikomunistički slogan ‘Better dead than red’ postao ‘Better ‘Dead’ than red’, kako je Marčiulionis bio ucijenjen da pročita govor koji je bio prepun laži i izmišljotina, kako su se osjećali kad su ih Ameri stereotipizirali u filmovima, kako su stalno ponavljali da nisu Sovjeti nego Litavci te da je Homičius bio najbolji ‘švercer’.

  Film je sočna, lijepo ispričana priča, u kojoj glazba nije u prvom planu, ali je pitanje kako bi se dogodila da se u ključnom trenutku nije uključio velikodušni The Grateful Dead.

  Muziku podržava