Jason Summers & Kate Fix: “Unknown Passage -The Dead Moon Story”

  3202

  Jason Summers & Kate Fix

  Unknown Passage - The Dead Moon Story

  Datum izdanja: 01/12/2006

  Izdavač: Magic Umbrella

  Žanr: Dokumentarni

  Trajanje: 175

  Naša ocjena:

  Je li moguće preko trideset godina svirati rock’n’roll, biti luđi od vlastite djece, prkositi svakom komercijalizmu i snimati albume u vlastitom podrumu, a u nedostatku smještaja živjeti u šatoru? Jest ukoliko se zovete Fred i Toody Cole, a po zanimanju ste članovi benda Dead Moon. Film o jednom od najvećih američkih garage punk bendova, dirljiva je i iskrena priča o povezanosti unutar benda i njihovoj dvadeset godina dugoj karijeri o kojoj nam govore bračni par Cole i njihov dugogodišnji prijatelj, bubnjar Andrew Loomis.

  Priča o Dead Moon krenula je, upravo kao i ovaj film, doslovce iz kuhinje obitelji Cole. Kuća na osami, nedaleko gradića Clackamasa u američkoj saveznoj državi Oregon mjesto je gdje Coleovi žive već godinama i mjesto gdje je rođena ideja o osnivanju benda.

  Fred Cole nikako nije mogao naći odgovarajućeg basistu pa je zaključio da je najbolje da nauči svirati bas – vlastitu ženu. Njihov prvi zajednički bend zvao se The Rats, no Fred je svoj prvi bend imao još s 14 godina. U svom prvom bendu svirao je bas, a omiljeni sastav tada su mu bili The Beatles.

  Kathleen ‘Toody’ Cole, pak, dok nije uzela bas gitaru u ruke, bila je uzorna supruga i majka koja za sebe kaže da joj je jako drago što se udala i rodila prije seksualne revolucije šezdesetih ‘jer je za nešto drugo preveliki tradicionalist’.

  Njih dvoje nerazdvojni su od prvog dana otkad su se upoznali u klubu gdje je Toody radila a Fred svirao. Zajedno su podigli troje djece, a danas već imaju šestero unučadi te ih stoga često nazivaju ‘najcool djed i baka rock’n’rolla’.

  Muziku podržava

  Svoju djecu nikada nisu forsirali da se bave glazbom, a jedino je kći Amanda u dobi od 13 godina pjevala zajedno s majkom i ocem u njihovom prvom bendu The Rats. Njihov mlađi sin Shane po zanimanju je menadžer velikih supermarketa i u bijeloj košulji i kravati prilično odskače od rockerskog imidža svojih roditelja, a za sebe u šali kaže da je crna ovca obitelji. Srednji sin Weeden (koji je ime dobio po Fredovom bendu The Weeds) se pak prisjeća kako je jedno vrijeme bio prilično zabrinut za svoje roditelje, budući da su se potpuno razlikovali od roditelja ostale djece iz škole, te je potražio savjet kod školskog savjetnika.

  Za nas konformiste gotovo nevjerojatno zvuči i priča kada su Fred i Toody jednoga dana odlučili živjeti na Aljasci te su jednostavno rasprodali sve što su imali i krenuli put sjevera. Negdje u podnožju Yukon Mountainsa pokvario im se kamion te su četiri mjeseca živjeli u šatoru s dvije male bebe. Do Aljaske nikada nisu stigli, a nasreću, našu i njihovu, vukla ih je nostalgija za domom te su ipak odlučili vratiti se u Oregon, a nedugo nakon toga osnovali su bend.

  Dead Moon nastao je 1987. godine. Treći član benda i neizostavna karika ove priče njihov je dugogodišni prijatelj Andrew Loomis koji je ranih osamdesetih svirao u bendu The Boy Wonders. Andrew priznaje da je ‘oduvijek eksperimentirao sa svim vrstama droga osim s halucinogenima’, ali Fred i Toody nikada nisu pomišljali zamijeniti svog bubnjara.

  Andrew je posredno ‘zaslužan’ i za ovaj film, budući da je redateljica Kate Fix bila njegova prijateljica dok je živjela u Portlandu te je preko njega upoznala i ostatak benda. Jednom kada je pridobila njihovo povjerenje nije bilo teško dobiti dozvolu da o njima snimi dokumentarni film i tako je, uz preko 180 sati snimljenog materijala, nastao “Unknown Passage“.

  Ova fascinantna glazbena biografija s pravom bi se mogla nazvati i obiteljskom, jer za razliku od mnogih glazbenih filmova ona vas ne davi brojkama prodanih albuma i ulogom menadžera i diskografa koji počesto nemaju ama baš ništa pametnog za reći, već vam na uvid pruža sve one sitne i gotovo pa initimne detalje kojima se članovi benda predstavljaju gledateljima u jednom sasvim drugom svjetlu negoli je to ono reflektora na pozornici.

  Fred i Toody uvode nas u brižljivo uređenu unutrašnjost svoje kuće, u kojoj su dugo godina živjeli bez struje i tekuće vode, s mnogo ljubavi pričaju o svojoj djeci čiji odgoj nijednog trenutka nisu zapostavili nauštrb rock’n’roll karijere i ponosno poziraju ispred dućana s glazbenom opremom Tombstone Music kojega su podigli vlastitim rukama u centru Clackamasa, a koji je s vremenom postao i sjedište Tombstone Recordsa.

  Dead Moon pratimo po njihovoj turneji po Americi koja se pak potpuno razlikuje od one po Europi gdje uživaju veliku popularnost i pažnju, pa tako od Nizozemske preko Njemačke i Austrije do Slovenije upoznajemo njihove fanove koji bend nerijetko pozivaju i k sebi doma.

  DVD u trajanju od sat i pol obogaćen je s još toliko dodatnog materijala pa tako možete pogledati zanimljiv intervju koji je Fred dao dvojici fanova u Atlanti, priču o Fredovoj ranoj karijeri i prvom bendu The Barracudas kao i pregršt isječaka s koncerata i dosad neobjavljenih snimki.

  U prosincu 2006. svijeća je dogorjela i Dead Moon objavili su prekid karijere što je rastužilo mnoge fanove širom svijeta. No, iako službeno više ne postoje, uvjerena sam da kemija među njima i dalje traje i da su svojom iskrenom pričom pokazali mnogima kako je rock’n’roll moguće živjeti i skromno, bez glamura, ekscesa i prenemaganja, ali s puno ljubavi i vjere u ono što radiš.

  Sada kada je sve gotovo možemo samo biti ponosni što je Zagreb nedavno bio jedna od posljednjih stanica u njihovoj dvadeset godina dugoj i pamtljivoj karijeri.

  Muziku podržava