Izgubljena mladost, rat i, naravno, predgrađe

  3085

  Spike Jonze

  Scenes From the Suburbs

  Datum izdanja: 01/08/2011

  Izdavač: Merge Records / Universal Music

  Žanr: Kratkometražni igrani

  Trajanje: 30

  Naša ocjena:

  O posljednjem albumu Arcade FireThe Suburbs” sve je rečeno već višestruko puta jer su njime dokazali svu svoju genijalnost i zauvijek se upisali kao jedna od najvećih indie rock atrakcija na svijetu.

  Otprilike godinu dana nakon originalnog izdanja albuma, dolazi deluxe verzija koju svaki fan mora imati iz jednostavnog razloga što je djelomično različit u odnosu na prvotno izdanje. U prvom redu, tu su dvije nove pjesme koje se idealno uklapaju u glazbenom smislu, a onaj još važniji razlog je drugi disk, DVD s kratkometražnim filmom “Scenes From The Suburbs” koji prati događaje koji su inspirirali bend na album.Osnovni motivi su tu, isti kao i na CD-u, a to su izgubljena mladost, rat i život u predgrađu. Rijetko se događa da se prvo napravi soundtrack, pa potom film, ali u slučaju ovog izdanja sve zvuči vrlo prirodno, besprijekorno, u principu, očekivano za Arcade Fire jer su već višestruko pokazali da nikad ništa ne prepuštaju slučaju.

  Snimanje filma započelo je u travnju prošle godine, nekoliko mjeseci prije izlaska samog albuma s nizom potpuno mladih amaterskih glumaca kojima je ovo bilo prvo pojavljivanje na filmu, a sve pod redateljskom palicom cijenjenog Spikea Jonzea. Naravno, veliku ulogu u stvaranju filma imali su i članovi benda (čak su i glumili u cameo ulogama), prvenstveno Win koji je cijelo vrijeme bio na filmskom setu i dobro se zabavljao što se vidi u dodacima.

  Sam film ima jednu manu koja bi se mogla pripisati malo artističkijem pristupu snimanja ovog igranog filma jer neke stvari u cijelosti nisu razjašnjene do kraja pa se može dogoditi da bi krajnji konzument mogao ostati zbunjen gledajući ga.

  Muziku podržava

  U prvu ruku to se odnosi na okruženje u kojem se radnja događa jer je film smješten u gradić okružen ogradom i vojskom na ulazu i izlazu iz grada. Ok, time se htjelo dočarati ratno stanje, policijski sat i slične militarističke akcije, a sam gradić zbog mirnoće i opuštenosti glumi predgrađe kakvo znamo iz ‘američkih filmova’ što je u konačnici jasno, ali ipak ne bi bilo zgorega malo objasniti zbog čega je takvo stanje.

  Sama okosnica priče leži u dvojici starih prijatelja koji su susjedi i druže se odmalena. Kada se jednom od njih vrati stariji brat kriminalne prošlosti, priča se počinje razvijati i udaljavanje najboljih prijatelja je neminovno što je odlično popraćeno pjesmama s glazbenog dijela materijala.

  Naravno, u pola sata nisu mogle biti uvrštene sve pjesme s albuma, ali one koje su odabrane, odlično su legle uz film i pojedine njegove dijelove. Vrhunac akcije događa se uz skladbu “Month of May” za koju mogu reći da nema pjesme koja bi bolje legla eksploziji radnje pred sam kraj filma.

  Zbog spomenutih povremenih nerazjašnjenih motiva u radnji filma (primjer malog djeteta u jednoj od scena), on biva vrlo zanimljiv i čudan u istom momentu, pa ga gledatelj s nestrpljenjem prati da vidi što će se na kraju dogoditi. Niz (očekivanih) obrata i promjene raspoloženja dižu uzbuđenje i atmosferu filma, pa se lako može uključiti u radnju filma, posebno oni koji su na vlastitoj koži osjetili sve posljedice koje rat donosi.

  Težak je put odrastanja, ali svi to moramo proći. Neki to ne žele, pa se cijelog života ponašaju kao da su bezbrižni klinci kojima je sve dopušteno zbog čega ih najčešće sustigne kazna, dok će drugi vjerojatno vidjeti i svoje djetinjstvo u “Scenes From The Suburbs” jer ono ima sve glavne motive svakog odrastanja, a to su prva ljubav, fešte, prijateljstvo, zaigranost, opuštenost, bezbrižnost, mali problemi koji zbog manjka komunikacije prerastaju u velike… I naravno, gubitak prijatelja.

  Sa “Scenes From The Suburbs” Arcade Fire su još jednom dokazali koliko su veliki jer osim u glazbenom i humanitarnom radu, pokazali su da imaju ideju kako sve to pretočiti i na film i ukazati na mnoge probleme koji muče kroz našu mladost.

  Predgrađa nekad i danas nisu jednaka, a nisu niti ona američka jednaka našima, ali priče koje ih povezuju jesu. To se i htjelo ispričati ovim filmom koji u nekim svojim dijelovima jest zbrkan i možda naratorski nedovoljno ispričan, ali da je drugačije, to ne bi bio niti Spike Jonze niti Arcade Fire.

  Muziku podržava