Fuck Off I Love You: ‘Fuck off’ Anđela Jurkasa

  2795

  Anđelo Jurkas

  Fuck Off I Love You

  Datum izdanja: 26/10/2017

  Izdavač: Continental Film

  Žanr: Drama/komedija

  Trajanje: 115 min

  Naša ocjena:

  Na ovogodišnjem Pula film festivalu u Areni prikazana su dva filma istog autora (“Fuck Off I Love You” i “Zbog tebe”), što je pravi kuriozitet. Parafrazirajući naslov filma “Vjerujem u anđele”, jedan je forumaš (inače navodno i hrvatski redatelj), napisao da je slogan ravnatelja Pule Zlatka Vidačkovića očito bio – ‘Vjerujem u Anđela’ – jer redatelj te duologije je Anđelo Jurkas koji planira snimiti još jedan film u istom stilu (“Happy End”) te tako sam kreirati nezavisnu trilogiju.

  Who’s That Man?   

  A tko je taj filmaš koji se prihvatio tako ambicioznog zadatka? Ukratko – kolega novinar koji nije redatelj po zanimanju i obrazovanju već samouki autor koji se teško može predstaviti u jednoj rečenici. Jurkas se sam predstavlja kao glazbeni i filmski kritičar, publicist, urednik, PR-ovac, menadžer, glazbenik, scenarist i pisac. Pun energije i ambicije, radi sve što ga zanima, a glavna zanimacija mu je glazba. Osim kao glazbeni kritičar i urednik, istakao se kada je objavio nekoliko knjiga u kojima je predstavio važne domaće i strane albume, i to u prosjeku na 400-500 stranica. Obrađivao je sve izvođače bez predrasuda, od Britney Spears i Lepe Brene pa do Esme Redžepove i Josipe Lisac, od Satana Panonskog do Arsena Dedića.

  Poduzetan kakav jest, za svoju knjigu o najvažnijim albumima Balkana (tj. SFRJ), “Bez rocka trajanja”, uspio je dobiti komentare gotovo svih velikana o kojima je pisao (Arsen, Štulić, Koja, Bora, Bajaga, Rambo…), a u knjizi gostuju i ugledni kritičari i izdavači (Dragaš, Gall, Franjić, Škarica…) Ukratko, “Tko je tko u hrvatskoj i ex-Yu glazbi”, i to iscrpno i zanimljivo napisan, uz puno stila i emocija. Ako se nekome i ne bi svidio razbarušeni stil autora, uvijek je mogao pogledom preletjeti tekst i prebaciti se na tekst o albumu i izvođaču koji ga zanima.

  Muziku podržava

  I baš kao što je kritičar Jurkas, pišući o svojim glazbenim uzorima, osjetio i potrebu da sam snimi album (i ubaci ga u svoju knjigu kao bonus!), tako je i kritičar Jurkas poželio da nakon pisanja o filmu i sam snimi filmove u kojima će iskazati svoje glazbene i emotivne preokupacije. I napisao je i režirao “Zbog tebe” u kojem i glumi, a partnerice su mu Leona Paraminski i Csilla Barath Bastaić, dok u ostalim ulogama ima plejadu glumica i rokera Damira Urbana.

  Fuck Off – I Love Pretty Actresses

  U sličnom stilu napravio je i “Fuck Off I Love You” koji je upravo počeo igrati u hrvatskim kinima. U njemu je Jurkas i producent i scenarist i redatelj i glavni glumac, sve vrvi od atraktivnih domaćih (i par stranih) glumica, a u cameo ulogama su brojni glazbenici – Tonči Huljić, Zoran Predin, Hladno pivo… Dok je glavni zaplet filma priča o suočavanju s bivšima curama i pisanju knjige o muško-ženskim odnosima, podzaplet filma je potraga glavnog junaka za slavnim glazbenicima kojima bi pisao biografiju, no to je više izlika za gostovanje Predina ili Nine Badrić u filmu.

  Za razliku od knjige u kojoj je prednost kada imaš puno glazbenih celebova sa suprotstavljenim mišljenjima, u filmu nema mjesta za nepotrebne likove jer u kinu ne možeš preskakati manje zanimljivije dijelove. Kada bi se kvaliteta ili komercijalna privlačnost mjerila brojem atraktivnih glumačkih i rock zvijezdi, ovaj film bi imao zajamčen uspjeh. No, na ovim prostorima zvijezde ne nose film, iako je najgledaniji igrani film jedne nacionalne kinematografije bio film sa Severinom (ne ONAJ film, to je bio dokumentarac, nego “Pijetlov doručak” koji je prije 10 godine bio najgledaniji slovenski film svih vremena).

  Kao i u prvom filmu, Jurkas se drži strategije Woodyja Allena koji također piše scenarije u kojima lik kojeg glumi spava s ljepoticama poput Julije Roberts ili mlade Mariel Hemingway. Tako i u “Fuck Off I Love You” Jurkas ljubuje s Juditom Franković i Jelenom Perčin, a fatalna ljubav mu je Doris Pinčić Rogoznica. Uzor mu je Jim Jarmusch i njegovo “Slomljeno cvijeće” u kojem protagonist cijeli film razgovara s bivšim ljubavnicama, no, za razliku od Jarmuscha, Jurkas nema dovoljno iskustva u kreiranju zanimljivih likova. Jarmusch i ostali nezavisni autori koji snimaju filmove u kojima se ‘ništa veliko ne događa’ znaju u par sekundi predstaviti lik i napisati dojmljiv dijalog.

  Sex, Jurkas i Rock’n’Roll

  Prvi dio filma “Fuck Off I Love You” pun je filozofiranja glavnog junaka, Jurkasovog alter ega Alvina koji se stalno zaljubljuje pa onda svađa sa svojim curama kojih je u filmu bezbroj. Zaboravlja se da je film vizualni medij u kojem se bolje priča slikom, a ne monolozima, a kada su dijalozi svedeni na besmislene svađe onda je to jako naporno za gledatelje. Ipak, u drugom dijelu filma imamo malo opuštanja uz scene seksa i lascivnog humora u kojima sudjeluje Zoran Pribičević koji će svojim golim nastupom privući i pokoju gledateljicu.

  Imamo i akcijske scene s malo pucnjave i crnog humora, a tu briljira dobri duh hrvatske alternative Mario Kovač, uz asistenciju Tomfe iz Kawasaki 3P-a. Humor je dosta trashy, ali svejedno diže dojam filmu, isto kao i nastup legende iz “Zakona” Stojana Matavulja, te scena s Gibonnijem koji poput nekog life coacha uči protagonista što je prava ljubav, što čak i nije tako smiješno kao što bi moglo izgledati; ipak je Gibo obiteljski čovjek s karizmom.

  Fuck Off, I Do What I Love

  Kao što se moglo i očekivati, kritičari nisu bili skloni filmu, na Puli je bio drugi najlošije ocjenjeni film, no dobio je srednju prosječnu ocjenu od strane publike. Film bi uz žešću kampanju mogao imati potencijala kod publike, no šteta je što distribucija filma nije krenula na Valentinovo – ipak je to film kojem su glavna tema ljubavni i muško-ženski odnosi.

  Šteta je i što Jurkas sva svoja poznanstva s glazbenjacima nije iskoristio za snimanje nekog glazbenog dokumentarca u kojem bi onda Predin i ostali bile glavne zvijezde, a pametni dijalozi bi onda sami nastajali, ne bi ih trebalo izmišljati i improvizirati. Za igrani film su ipak bitniji profesionalni redatelj, scenarist i glavni glumac, no Jurkas očito ima svoju viziju. Želi sam napisati ono što želi reći, sam to režirati i sam to odglumiti. Već je izjavio da ga ne zanimaju kritike, a i da ‘ne ovisi o reakciji publike niti ga ona zanima’. Ukratko, ako se kritičarima i publici ne svidi njegov film, poruka se sama nameće iz naslova: Fuck Off! Ili, još bolje – Fuck Off, I Love What I Do!

  Muziku podržava