Film s ključem

  3760

  Branko Radaković

  Limunovo drvo

  Datum izdanja: 01/09/2015

  Izdavač: -

  Žanr: Dokumentarni

  Trajanje: 71

  Naša ocjena:

  Lik i djelo Milana Mladenovića ne prestaje inspirirati književne i filmske autore. Najnovije djelo se zove “Limunovo drvo” i govori o nježnim godinama budućeg frontmena grupe Ekatarina Velika.

  Autor i redatelj filma Branko Radaković napravio je lavovski posao za koji mu se treba skinuti kapu. Prvo, u jeku općeg odiuma prema novom valu, uspio je u filmu izmanevrirati priču da ona ne zvuči patetično i klišejizirano. Film je, s jedne perspektive, solidna i nepretenciozna oda jednoj bezbrižnoj mladosti u danas nepostojećoj državi i akteri koji se pojavljuju u filmu uglavnom izbjegavaju glorificirati novi val. Drugo, i još važnije, Radaković je uspio identificirati Mladenovićevu umjetničku DNA.

  Muzika u filmu je iz privatne zbirke člana benda, pjevača i gitarista Milana Stefanovića Mikice, i solidno pokazuje što je sve tada mlade i nadobudne beogradske momke zanimalo.Mladi je Mladenović slušao doslovno sve: od The Beatlesa, preko Crosbya, Stillsa, Nasha & Younga, klasičnog bluesa, funka i jazza, pa do Led Zeppelina i Emersona, Lakea & Palmera i, uzimajući od svakoga ponešto, neumorno i mukotrpno je stvarao svoj stil koji će procvasti prvo djelovanjem u grupi Šarlo Akrobata, a potom i u Ekatarini Velikoj. Također, možemo čuti Milanovu pred-šarlovsku fascinaciju brujećim basovima, te fantastične gitarističke blues-dionice Dragomira Mihailovića Gagija i dojmljiv vokal Milana Stefanovića, koji je u vremenu poslije Limunovog drveta napravio carski rez i počeo izvoditi starogradske pjesme.Film diskretno portretira Milana Mladenovića: on je bio konstruktor, zanimala ga je kreacija iz postojećih elemenata i ono što je zanimljivo, iz punka i novog vala je naučio kako napraviti katarzu u svojim pjesmama. To vidimo iz pjesme “Oko moje glave“, koja u izvedbi Limunovog drveta (koja se čuje u filmu) ima jedan, a u varijanti sa Šarlom Akrobatom sasvim drugi senzibilitet.

  Raspadom grupe Šarlo Akrobata Mladenović okuplja svoje nekadašnje suborce iz Limunovog drveta Dušana Dejanovića (o kojem u filmu doznajemo jako, jako malo, kao i o basisti Gorau Kovinčiću Maksi) i Dragomira Gagija Mihailovića te sa Zoranom Radomirovićem Švabom formira sastav Katarina II., s kojom nastavlja u pravcu progresivne pop-rock muzike kojeg je zacrtao s Limunovim drvetom.

  Muziku podržava

  Nažalost, Limunovo drvo je ostavilo tek nekoliko tuceta live-snimaka, dok su studijske snimke rijetke, i sudbina im je za sada nepoznata. Šteta što se u filmu ne pojavljuje Husein Hasanefendić iz Parnog valjka, koji je pomogao da snime desetak pjesama i koji bi možda mogao rasvijetliti slučaj izgubljenih snimki. “Milan samo što se nije pobio s njim oko aranžmana i produkcije” tako kažu u “Mestu u mećavi” Aleksandra Žikića.

  Danas, tako kaže film, glavni, odnosno preživjeli akteri ove priče smatraju da su snimke vjerojatno uništene – tim više je razlog da pogledate film u kojem možete čuti rijetke sačuvane snimke Mladenovićevog embrionalnog muzičkog razvoja te odate počast zanesenjaku Branku Radakoviću koji je praktički na svoju ruku iznio na svjetlo dana važan komad muzičke povijesti.

  0 Shares
  Muziku podržava