Film s ključem

  3781

  Branko Radaković

  Limunovo drvo

  Datum izdanja: 01/09/2015

  Izdavač: -

  Žanr: Dokumentarni

  Trajanje: 71

  Naša ocjena:

  Lik i djelo Milana Mladenovića ne prestaje inspirirati književne i filmske autore. Najnovije djelo se zove “Limunovo drvo” i govori o nježnim godinama budućeg frontmena grupe Ekatarina Velika.

  Autor i redatelj filma Branko Radaković napravio je lavovski posao za koji mu se treba skinuti kapu. Prvo, u jeku općeg odiuma prema novom valu, uspio je u filmu izmanevrirati priču da ona ne zvuči patetično i klišejizirano. Film je, s jedne perspektive, solidna i nepretenciozna oda jednoj bezbrižnoj mladosti u danas nepostojećoj državi i akteri koji se pojavljuju u filmu uglavnom izbjegavaju glorificirati novi val. Drugo, i još važnije, Radaković je uspio identificirati Mladenovićevu umjetničku DNA.

  Muzika u filmu je iz privatne zbirke člana benda, pjevača i gitarista Milana Stefanovića Mikice, i solidno pokazuje što je sve tada mlade i nadobudne beogradske momke zanimalo.Mladi je Mladenović slušao doslovno sve: od The Beatlesa, preko Crosbya, Stillsa, Nasha & Younga, klasičnog bluesa, funka i jazza, pa do Led Zeppelina i Emersona, Lakea & Palmera i, uzimajući od svakoga ponešto, neumorno i mukotrpno je stvarao svoj stil koji će procvasti prvo djelovanjem u grupi Šarlo Akrobata, a potom i u Ekatarini Velikoj. Također, možemo čuti Milanovu pred-šarlovsku fascinaciju brujećim basovima, te fantastične gitarističke blues-dionice Dragomira Mihailovića Gagija i dojmljiv vokal Milana Stefanovića, koji je u vremenu poslije Limunovog drveta napravio carski rez i počeo izvoditi starogradske pjesme.Film diskretno portretira Milana Mladenovića: on je bio konstruktor, zanimala ga je kreacija iz postojećih elemenata i ono što je zanimljivo, iz punka i novog vala je naučio kako napraviti katarzu u svojim pjesmama. To vidimo iz pjesme “Oko moje glave“, koja u izvedbi Limunovog drveta (koja se čuje u filmu) ima jedan, a u varijanti sa Šarlom Akrobatom sasvim drugi senzibilitet.

  Raspadom grupe Šarlo Akrobata Mladenović okuplja svoje nekadašnje suborce iz Limunovog drveta Dušana Dejanovića (o kojem u filmu doznajemo jako, jako malo, kao i o basisti Gorau Kovinčiću Maksi) i Dragomira Gagija Mihailovića te sa Zoranom Radomirovićem Švabom formira sastav Katarina II., s kojom nastavlja u pravcu progresivne pop-rock muzike kojeg je zacrtao s Limunovim drvetom.

  Muziku podržava

  Nažalost, Limunovo drvo je ostavilo tek nekoliko tuceta live-snimaka, dok su studijske snimke rijetke, i sudbina im je za sada nepoznata. Šteta što se u filmu ne pojavljuje Husein Hasanefendić iz Parnog valjka, koji je pomogao da snime desetak pjesama i koji bi možda mogao rasvijetliti slučaj izgubljenih snimki. “Milan samo što se nije pobio s njim oko aranžmana i produkcije” tako kažu u “Mestu u mećavi” Aleksandra Žikića.

  Danas, tako kaže film, glavni, odnosno preživjeli akteri ove priče smatraju da su snimke vjerojatno uništene – tim više je razlog da pogledate film u kojem možete čuti rijetke sačuvane snimke Mladenovićevog embrionalnog muzičkog razvoja te odate počast zanesenjaku Branku Radakoviću koji je praktički na svoju ruku iznio na svjetlo dana važan komad muzičke povijesti.

  Muziku podržava