Dobar psihološki prikaz genijalnog glazbenog uma

  3129

  Bill Pohlad

  Love & Mercy

  Datum izdanja: 01/06/2015

  Izdavač: Battle Mountain Films, River Road Entertainment / Blitz Film

  Žanr: Drama

  Trajanje: 120

  Naša ocjena:

  Život The Beach Boysa i njihova glavnog autora Briana Wilsona je već
  nekoliko puta bio snimljen u formi dokumentarca te prerađen u igrani
  film, ako ne skroz, onda bar u nekim dijelovima karijere.

  Najnoviji film “Love & Mercy” bavi se prvenstveno Brianom Wilsonom, dovršavanjem albuma “Pet Sounds” te snimanjem ploče “Smile” te skorim ulaskom Briana u svojevrsnu ‘zonu sumraka’ te oslobađanjem iz neetičkog psihijatrijskog tretmana Eugenea Landya krajem osamdesetih.

  Radnje teku paralelno, Brian u periodu od 1965. do 1968. kuša LSD, eksperimentira s ‘travom’, snima antologijske pjesme i završava otuđen od sviju, u svom svijetu. Dvadesetak godina poslije, 1985-1986, kad se Brian i njegova buduća druga supruga Melinda upoznaju, muzičar je pod 24-satnom paskom hiperprotektivnog psihijatra, a krajem osamdesetih Melinda mu pomaže da ga se riješi te postane radno funkcionalan – da opet snima albume i drži koncerte. Poveznica između serija sekvenci je muzika, ne samo s albuma “Pet Sounds”, već i s ranijih albuma te projekta “Smile” i korištena je na način da potiče gledatelja da otkrije još više o Wilsonu i The Beach Boysima.

  Mladog Briana tumači Paul Dano, a Briana srednjih godina igra John Cusack. Iako je Cusack poznatiji, show krade Dano svojom iznimno fokusiranom pojavom i nježnom ekspresijom. Paul Giamatti igra pomahnitalog psihijatra Eugenea Landya, dok Elizabeth Banks igra Brianovu drugu suprugu Melindu. Iako je nemoguće ispričati cijelu priču o Brianu Wilsonu u dva sata, ovaj film uspijeva na slušatelja prenijeti emocije. Gledatelj se lako poistovjećuje s mladim Brianom koji, unatoč sve jačoj želji da se svima dopadne i da sve zadovolji, ostaje sve usamljeniji, kao i sa starijim Brianom koji iznad svega želi biti voljen i voditi relativno normalan život. To je film o ljubavi, koju mlađi Brian ne dobiva, ali je zato nagrađen za čekanje dvadesetak godina poslije.

  Zlobnici tvrde da je to ‘film o gospođi Melindi Wilson’ (koja je prezentirana u vrlo pozitivnom svjetlu), no u filmu se apostrofira i blagotvorna uloga prve Brianove žene Marilyn te prva serija tretmana Eugena Landya u sedamdesetima, kada je njegov pristup donio jasne pomake na bolje. Poslije je Landy izgubio prvo kompas, pa Briana i najzad licencu za rad.

  Iako dosta fragmentaran, film je pristupačan i daje dobar psihološki prikaz u svijet Briana Wilsona. Naravno da bi se o Wilsonovom životu moglo još štošta ispričati, no ovo je vrlo dobar prikaz njegovih ključnih životnih trenutaka i prekretnica.

  Muziku podržava