Baš kao Alice Cooper show

  4686

  Reginald Harkema / Scot McFadyen / Sam Dunn

  Super Duper Alice Cooper

  Datum izdanja: 01/05/2014

  Izdavač: Banger Films / Menart

  Žanr: Dokumentarni

  Trajanje: 84

  Naša ocjena:

  Dokumentarac o karijeri čovjeka koji se želi prezentirati kao američki Thompson po definiciji ne može biti dosadan.

  Iako uglavnom vozi po liniji općih mjesta svake rock and roll priče
  (trnovit put do uspjeha – vrhunac – pad – ponovni uspon – jači nego
  ikad), svojim tempom i atraktivnošću drži gledatelja prikovanog za
  ekran. Alice Cooper relativno pitko i opušteno priča svoju priču, a sam film
  atraktivno izgleda, s tim da ne pati od neke velike dubine.Film se gleda u jednom dahu, a Cooper vrlo rockerski priznaje svoje uspone i padove. Ono što bi se s faktografske strane moglo zamjeriti je što su pjesme pomalo u drugom planu, jest da stalno svira nešto u pozadini, no malo se o pjesmama govori, što je šteta jer je Cooper kao autor znao ubosti itekako bolne i provokativne teme kao što su obiteljsko nasilje (“Only Women Bleed”), a za Cooperovu karijeru (točnije njen drugi dio) itekako značajan album “Trash” nije ni spomenut, baš kao ni izrazito popularni singl “Poison”. Radnja filma zapravo završava sredinom osamdesetih, kada je revitalizirani i od alkohola te droga očišćeni Cooper ponovo prihvatio kormilo svoje karijere sjajnog koncertnog zabavljača.

  Isto tako, pomalo je nepravedno da se Cooperova karijera gleda samo iz vizure shock-rocka, kad su između ostalih, John Lydon i David Byrne priznali da su ih upravo Cooperove pjesme inspirirale za možda njihova najpoznatija djela. Lydon tako spominje kompletan album “Killer” kao opće mjesto za svoj opus, a Byrnea je album “Billion Dollar Babies” nadahnuo za pjesmu Talking Headsa “Psycho Killer”.

  Muziku podržava

  Gledatelj će rado pogledati film, vjerojatno se i mašiti nekoliko Cooperovih albuma, a onda se zamisliti da se moglo mnogo više ‘safta’ ubaciti u biografski film o Aliceu Cooperu koji je mnogo, mnogo kompleksnija ličnost nego što se u filmu prezentira.

  A sada, da objasnim koje sličnosti Alice Cooper ima s Thompsonom:
  1. Njihovo scensko ime je prvo bilo ime benda u kojima su bili frontmeni, a sada je to ime personalizirano
  2. Omiljen glazbeni stil su različite inačice heavy metala
  3. I jednog i drugog su otkrili nemilosrdni satiričari društva: Coopera u mladim danima je pomagao Frank Zappa, dok su Thompsona prepoznali Predrag Lucić i Boris Dežulović
  4. Cooper i Thompson su odrasli u religioznom miljeu. Obojica se danas deklariraju kao prakticirajući kršćani
  5. Izvan atraktivnih scenskih nastupa su obiteljski ljudi, ili se bar tako predstavljaju
  6. Obojica su konzervativnih političkih uvjerenja. Cooper je republikanac (podržavao je Georgea W. Busha), a i Thompson naginje desnom političkom spektru

  Muziku podržava