[Vikendom o filmovima i serijama piše filmski kritičar Siniša Paić]

Filmografiju Davida Bowieja poželjeli bi i mnogi profesionalni glumci. Male, ali pamtljive uloge kod Christophera Nolana, Davida Lyncha i Martina Scorsesea, te velike uloge u kultnim filmovima Jima Hensona, Nagise Oshime i Nicolasa Roega. Bio je svestrani umjetnik koji se proslavio kao glazbenik, ali se s uspjehom okušao i u kazalištu i na filmu. Njegov rođendan slavimo 8. siječnja, a dva dana kasnije obilježavamo godišnjicu smrti pa se tim povodom prisjećamo filmova (i jedne TV serije) koji su obilježili njegovu glumačku karijeru. Na pozornici je bio Ziggy Stardust i Thin White Duke, na ekranu vanzemaljac i goblin, genij i guverner, ratnik i vampir, no najzanimljiviji lik kojeg je izvodio bio je – David Bowie.

10“Statisti” (“Extras”)

Genijalna satira Rickyja Gervaisa u kojoj su gostovale mnoge britanske zvijezde (Patrick Stewart, George Michael) pa je tako došao red i na britansku glazbenu legendu Davida Bowieja. Bowie je često pisao uzvišene pjesme o likovima većim od života (“Heroes”, “Space Oddity”, “The Man Who Sold the World”), a ovdje se zeza s tim stilom i Rickyjem Gervaisom, odnosno njegovim likom Andyjem kojem posvećuje pjesmu o malom debeljku  – “Little Fat Man”.

9“Twin Peaks: Vatro, hodaj sa mnom” (“Twin Peaks: Fire Walk With Me”)

Legendarna serija Davida Lyncha, “Twin Peaks”,  ima i svoja filmska izdanja. Lynch u seriji i filmu glumi nagluhog šefa FBI-a, a agente FBI-a glume i razni glazbenici/glumci – jednog agenta glumi roker Chris Isaak, a drugog David Bowie. Bowie se kratko pojavljuje kao nestali agent Phillip Jeffries koji nas upućuje da ‘živimo u snu’. Lik Jeffriesa bit će važan i u trećoj sezoni “Twin Peaksa”, gdje se umjesto pokojnog Bowieja puštaju stare snimke, a nadrealni Lynch Jeffriesa je utjelovio u – čajniku koji govori!

8“Apsolutni početnici” (“Absolute Beginners”)

Bowie je rado prihvatio poziv redatelja Juliana Templea da glumi šefa agencije za oglašavanje u mjuziklu “Apsolutni početnici”. Napisao je pjesmu “That’s Motivation” i naučio plesati step dok je izvodio tu scenu u filmu, skakučući po golemom pisaćem stroju. Kritika je pokopala ovaj šareni film koji je zatim propao u kinima. Ipak, pamtit će se Bowiejeva genijalna naslovna pjesma koja je ušla na vrh top-listi, a kasnije i u povijest.

7“Posljednje Kristovo iskušenje” (“The Last Temptation of Christ”)

Kontroverzni film o iskušenju Isusa Krista režirao je Martin Scorsese, a u njemu Isus i njegovi učenici umjesto uzvišenim jezikom iz starih biblijskih filmova govore narodnim engleskim s njujorškim naglaskom. Ulogu ciničnog Rimljanina Poncija Pilata dobio je karizmatični Bowie s aristokratskim britanskim naglaskom pa se odlično uklopio u lik guvernera Imperija koji mora kazniti židovskog buntovnika.

6“Prestiž” (“The Prestige”)

Remek-djelo Christophera Nolaga bavi se magičarima koji su toliko opsjednuti svojim karijerama da su spremni na najveće žrtve. A da bi postigli najveća čuda, obraćaju se pravom ‘čarobnjaku’ – Nikoli Tesli! Teslu, za kojeg su govorili da zbog svoje genijalnosti nije s ovog svijeta, glumi Bowie u smirenom i elegantnom izdanju, s blagim naglaskom, ali bez karikaturalnosti. Mala, ali dojmljiva uloga sada već iskusnog glumca.

5“Glad” (“The Hunger”)

Desetljećima prije “Sumraka” snimljen je ovaj stilizirani horor o seksi vampirima. U debitantskom filmu Tonyja Scotta izdvaja se otmjena glumačka postava: Catherine Deneuve kao drevna vampirica, David Bowie kao njezin ljubavnik (kul opis u traileru: ‘The cruel elegance of David Bowie’) te Susan Sarandon kao treći dio ljubavnog trokuta. Mračna atmosfera filma nadahnula je darkere/gotičare, osobito jer u uvodu/špici filma nastupaju Bauhaus uz klasik  “Bela Lugosi’s Dead” (…undead, undead, undead…).

4 “Labirint” (“Labyrinth”)

Viskostilizirana bajka Jima Hensona, autora “Muppet Showa”, priča o djevojčici kojoj brata otima Kralj Goblina pa ima 13 sati da prođe kroz labirint i spasi brata. Dječaci širom svijeta zaljubljivali su se u djevojčicu koju glumi Jennifer Connely, a djevojčice i žene zaljubile su se u Davida Bowieja kao Kralja Goblina – dugokosog, rasplesanog stvora iz drugog svijeta koji voli nositi uske hlače pa se vidi određena izbočina zbog koje mnoge posjetiteljice YouTubea ostavljaju erotske komentare.

3“Mi djeca s kolodvora ZOO” (“Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo”)

Kultni film Ulija Edela, nastao prema istoimenoj knjizi o životu Christiane Felscherinow koja je s 14 postala ovisnica o heroinu i prostitutka, a njeni memoari postali su lektira za mlade koji žele nešto naučiti o paklu droge. Na početku filma pratimo Christiane koja kao obožavateljica dolazi na koncert Davida Bowieja koji kao Mršavi Bijeli Vojvoda izvodi “Station To Station”, a cura je tako uzbuđena nakon dolaska Bowieja da nakon toga mora probati heroin. Pouka filma je ipak: Djeco, nemojte uzimate drogu – možete uživati u glazbi i bez nje. Uostalom, i Bowie i društvo su se hrvali s drogom dok su snimali “Heroes” pored Berlinskog zida, ali su i bez nje uspjeli snimiti remek-djelo rocka.

2“Sretan Božić, gospodine Lawrence” (“Merry Christmas, Mr. Lawrence”)

Bowie je u ovom filmu arijevsko plavokosi specijalac s traumama iz represivne škole koji je u ratnom zarobljeništvu kod još represivnijih japanskih vojnika, pa se na kraju balade i japanski zapovjednik zaljubljuje u njega. Osamdesetih bi mnogi glumci odbili ulogu s homoerotskim konotacijama, no Bowie je već ludih ’70-ih koketirao s biseksualnošću pa mu to nije bio problem. Zapovjednika glumi Bowiejev kolega Ryuichi Sakamoto, skladatelj koji je uglazbio ovaj film, ali i “Posljednjeg kineskog cara”. Bowie je kasnije izjavio da mu je ovo bila najuvjerljivija uloga i velikim dijelom je u pravu.

1“Čovjek koji je pao na Zemlju” (“The Man Who Fell to Earth”)

Kada je Bowie umro, mnogi obožavatelji su u posvetama pjesnički govorili da se vratio među zvijezde odakle je došao. Bowieja su uvijek zanimale svemirske teme, o čemu svjedoče likovi kao što su Starman i Major Tom, a najveća Bowiejeva uloga je lik Davida Newtona, neshvaćenog vanzemaljca koji pokušava spasiti svoj svijet, ali nailazi na nerazumijevanje ljudi. Redatelj Nicolas Roeg prvo je planirao angažirati Petera O’Toolea ili Micka Jaggera, ali je kasnije uzeo Davida Bowieja koji se kao neiskusni glumac uživio u lik nesigurnog, distanciranog bića koje još uči reagirati, a zatim bježi u svijet poroka. Kritičar Paul Morley prokomentirao je da Roegu nije trebao ‘glumac koji će glumiti svemirca, nego glumac koji pokušava glumiti čovjeka.’