Mladima je i “Avatar” star film, a “Titanic” je već film – iz prošlog tisućljeća! No, ako volite dobre filmove, uvijek je najbolje potražiti filmove koje su kritičari, struka i gledatelji desetljećima hvalili – jer onda sigurno znate da pred sobom imate pravu kvalitetu koja je izdržala test vremena. Zato su klasici najtraženija roba u ono malo videoteka što još postoji u Hrvatskoj, a ista stvar je i u internetskim videotekama. Evo i liste starih, ali uglavnom modernih klasika koje nude razne internetske platforme…

1Pickbox

Pickbox u svojoj videoteci ima Disneyjeve klasike pa veliki i mali mogu uživati u staroj “Pepeljuzi” (1950.), “Uspavanoj ljepotici” (1959.) i “Knjigi o džungli” (1967.), ali i u modernim klasicima kao što su trilogija “Priča o igračkama”, “Aladin” i “Juhu-hu”.

Pickbox ima i filmove iz kataloga Miramaxa, studija koji je postao zloglasan zbog njegovog čelnika Harveyja Weinsteina, no koji je zaslužan za brojne hitove i oskarovce 80-ih, 90-ih i 2000-ih. Od modernih krimića i trilera tu su Tarantinovi “Pakleni šund” i “Kill Bill”, te film Tarantinovog frenda Rodrigueza “Sin City”. Od Wesa Cravena imamo trilogiju “Vrisak”, a od europskih filmova preporučamo erotične filmove sa ženskim zvijezdama – “Malena” s Monicom Bellucci, “Frida” sa Salmom Hayek i “Sveti dim” s Kate Winslet.

Od komedija tu su filmovi Kevina Smitha: “Trgovci” i “Natjeravajući Amy”, te kultni “Svingeri” Douga Limana. Ljubitelji Oscara mogu uživati u romantičnim filmovima kao što su “Engleski pacijent” i “Chicago”.

2Netflix

Netflix ima u svom katalogu vlastitu modernu produkciju, ali i dosta klasika, mada je za dio gledatelje problem što neki filmovi nemaju hrvatske titlove. Netflix nudi klasike fantastike kao što su “Gospodar prstenova” i “Matrix”, a od vrhunskih trilera preporučujemo Fincherov “Sedam” te Singerov “Privedite osumnjičene”, ali i De Palmino “Lice s ožiljkom”.

U katalogu Netflixa su i Nolanovi filmovi: od prvog hita, trilera “Memento” pa do “Viteza tame” i “Početka”. U katalogu su i filmovi Scorsesea (“Ulice zla”), Kubricka (“Full Metal Jacket”, “2001:Odiseja u svemiru”), braće Coen (“Nema zemlje za starce”) i Guyja Ritchieja (“Zdrpi i zbriši”), a ljubitelji komedije zabavit će se uz filmove ekipe iz Montyja Pythona.

Nude se ‘ozbiljni’ Spielbergovi filmovi – “Schindlerova lista” i “Spašavanje vojnika Ryana”, ali i zabavni “Indiana Jones i otimači izgubljenog kovčega”. Od komedija tu je Zemeckisov “Forrest Gump”, te naš favorit – “Izgubljeni u prijevodu”.

3HBO

Možda i najbolji katalog s najstarijim klasicima nudi HBO. Nedavno je na njegovom kabelskom kanalu Cinemax 2 održan maraton u kojem su prikazani “Kum”, “Kum 2” i “Kum 3”, a te filmove možete pogledati i na platformama HBO GO i HBO OD. Od starih europskih klasika, na listi su hororci Darija Argenta (“Natprirodna pojava”, “Duboko crveno”), drame Wernera Herzoga (“Stroszek”, “Aguirre, gnjev božji”) te klasici talijanskih majstora (“Slatki život” Fellinija i “Crvena pustinja” Antonionija).

Od američkih klasika imamo filmove Woodyja Allena (“Hannah i njezine sestre”, “Brodvejski Danny Rose”), te filmove kao što su “Wall Street”, “Američki žigolo” i “Goli u sedlu”. Djeci i odraslim filmofilima nude se klasici Walta Disneyja (“Pepeljuga”, “Dama i skitnica”, “Trnoružica”, “Bambi”), a i za mlade i stare nude se i filmovi iz serijala “Ratovi zvijezda”.

I HBO nudi Miramaxove filmove kao što su “Engleski pacijent”,  trilogija “Vrisak”, “Frida” i “Chicago”, a možete pogledati i komediju s inspektorom Clouseauom (“Pucanj u tami”), ekranizaciju SF stripa “Čuvari”, “Bitku za Britaniju” iz 1969. i Scorseseov “Razjareni bik” iz 1980. Nude se i klasici iz bivše Jugoslavije kao što su “Balkan ekspres” i kultna glazbena komedija s proročkim naslovom –  “Kako je propao rokenrol”.

4VIP NOW

VIP NOW je platforma koja nudi TV kanale uživo, ali i filmove (i serije) koje nudi HBO On Demand. U svojoj videoteci također nudi Disneyjeve filmove (“Aladin”, “Mačke iz visokog društva”), ali i kultne filmove kao što su “Fargo” i rijetko viđeni “Tank Girl”. Naš favorit u njihovoj filmskoj ponudi su genijalne komedije “Prljavi pokvareni varalice” i “Riba zvana Vanda”.

Vikendom bindžajte uz Muziku i Vip Now.

 

16 Shares