Fijasko najglamuroznijeg festivala godine

1340

Prema najavama, trebao je to biti najglamurozniji svjetski događaj godine no, Fyre Festival, elitni koncertni spektakl na otoku na Bahamima na kojem su trebali nastupiti Blink-182, Migos i Major Lazer, pretvorio se u vjerojatno najveći fijasko godine.

Cijene ulaznica dosezale su i 12.000 dolara, a posjetitelje su dočekali nedovršeni smještaji, nedostatak hrane, nasilno lokalno stanovništvo i psi lutalice.

Mnogi su odmah na aerodromu potražili smještaj, a neki su satima čekali prijevoz natrag na obalu, piše list Telegraph, koji je članak o fijasku naslovio ‘Bogati klinci s Instagrama upoznaju Igre gladi‘.

Korisnici društvenih mreža nisu propustili kazniti organizatore i proširiti vijest o krajnje neodgovornom pristupu organizaciji, a Instagram je preplavljen fotografijama napola sređenih šatora u kojima su trebali spavati, razbacane prtljage, lopova koji su jedva dočekali okrasti bogate klince, bespomoćnog osoblja i ‘luksuzne kuhinje’ koja je sadržavala šnitu kruha i šnitu sira.

Jedna žena piše da je VIP ulaznicu platila u protuvrijednosti od oko 7.000 kuna i po dolasku je torbu s odjećom ostavila u šatoru. Stvari su joj nestale u roku od deset minuta, dok su nnogi korisnici Reddita pisali da ih napada lokalno stanovništvo.

Muziku podržava

Ministarstvo turizma ove otočne države izdalo je u četvrtak službeno priopćenje u kojem se ispričava svim posjetiteljima naglašavajući koliko im je važan turizam. Pišu da je stotine mladih dočekao potpuni kaos na festivalu i da su oni bili u kontaktu s organizatorom no, samo kao savjetnici, u organizaciji i financiranju nisu sudjelovali.

Fyre Festival je ideja poduzetnika Billya McFarlanda i repera Ja Rulea, a zamišljen je kao egzotična verzija Coachelle i posljednjih mjeseci promovirale su ga poznate ličnosti poput Belle Hadid, Chanel Iman i Emily Ratajkowski.

Kompanija koja stoji iza festivala, Fyre Media, masno je platila poznatima da reklamiraju festival još i prije nego što su prvi izvođači bili poznati. A prodali su na tisuće ulaznica reklamirajući događaj kao ‘spoj glazbe, umjetnosti i hrane’, tijekom dva vikenda na otočju Exuma.

Mnogi su se požalili da je cijela stvar samo prevara, a brojni bogati klinci jedva čekaju da se vrate kući. “Bogati klinci plaćaju po 50.000 kuna da bi proveli vikend kao izbjeglice” neki su od komentara na društvenim mrežama, a na organizatori se opravadaju groznom olujom koja jutro na dan početka festivala poharala lokaciju.

Muziku podržava