Posljednjih godina festivali se nezaustavljivo množe i rastu. Hrvatska se danas može pohvaliti s nekoliko desetaka ljetnih festivala rasprostranjenih po svim krajevima države, od Orahovice, Pule do Konavala. Mnogi među njima izdvajaju se sadržajem i žanrovima te su u samo nekoliko godina postojanja uspjeli izgraditi prepoznatljiv identitet. Muzika je dosada radila veliki pregled ljetnih festivala, a pokrili smo i sve bitnije događaje u Zagrebu.

Hrvatski otoci nisu samo riznice kulture i nerazumljivih dijalekata, oni su i idealna skrovišta za nesvakidašnje festivale. Ovoga puta vam donosimo pregled malih otočkih festivala koje trebate posjetiti ako ljetujete na obali. Dok s ‘vjetrom u kosi u vozu za more’ razmišljate gdje potrošiti vikend uz kvalitetnu glazbu i nezaboravne zalaske (i izlaske) sunca, bacite oko na izbor festivala na kojima nas možeš naći ovoga ljeta.

TAM TAM Festival (27. – 28.7. Sućuraj, Hvar)

tam tam festival
foto: Facebook

Sedmo izdanje šarmantnog Tam Tama održat će se 27. i 28. srpnja u Sućurju na Hvaru. Festival je nastao improvizacijom nakon jednog ljetnog koncerta na kojem su kabine starih TAM kamiona (popularno zvanih Tamića) poslužile kao pozornica, a zatim i kao inspiracija za ime festivala. Kroz godine se etablirao kao festival za probrana imena indie scene, a ove godine nastupaju Otrovna Kristina, Žen, Svemirko, Tus Nua, Repetitor… Posjetitelji će moći sudjelovati u popratnim programima poput KanTTAm akustičnih nastupa i radionica ili satova tradicionalne joge TAM Yoga Flow.

Muziku podržava

Više informacija o programu i ulaznicama saznajte na službenoj Facebook stranici.

Graffiti na gradele (26. – 28. 7. Bol, Brač)

velasco yugoslav riviera gng
Sebas Velasco, Yugoslav Riviera

Gotovo paralelno s Tam Tamom odvija se i festival grafita u Bolu na Braču. Promoviranje ulične umjetnosti na ovom popularnom otoku nije promaklo ni stranim medijima, pa je Momondo uvrstio Graffite na Gradele među top 10 street art festivala na svijetu. Smješten  je u napušteni socijalistički kompleks Bijela kuća kojemu iznova udahnu život svakog ljeta. Ove godine ponovno dolaze svjetski poznati street artisti Zoer i Velvet iz Francuske te Nijemac Flying Förtress koji je već prije 15 godina sudjelovao u street artu u Hrvatskoj. Uživat ćete i u radovima Španjolaca Sebasa Velasca i Iñiga Sesme inspiriranim otokom i Dalmacijom. Iz regije dolaze srpski Artez, Wuper i Nikola Mihajlović te slovenski Azram. Domaće reprezentira pionir Lunar, Chez 186 i Sarme, zatim Casino, Royal i Smack.

Kako grafiti i hip hop idu zajedno kao med i mlijeko, posjetitelji će uživati u nastupima Vojka Vrućine, Krankšvestera i Stoke, dok mlađu trap scenu predstavljaju High 5 i Kuku$i, Tone Tuoro i Buntai. Kvalitetan glazbeni program upotpunit će DJ-i. Muziku vrte Vrh, Oliver i Tikach, a tu je i cijela reprezentacija u sastavu Zembo – Kuna – Babilonska – Resk – Gang Gang (Nina Davis, Iso Miki, Wavy Mane) – Ineskich – Rofellos – Niki Peducci – Traples (SHmmY, Yung Bessi). Jesmo spomenuli da je festival besplatan? Više informacija nađi ovdje.

Jazz Festival Mali Lošinj (25. – 27. 7. Mali Lošinj, Lošinj)

foto: TZ Mali Lošinj

Lokalni festival slavi svoju 14. godinu postojanja, a ovogodišnji program je dokaz da se u malenim mjestima kriju najkvalitetniji glazbenici. Filozofija festivala je uključiti što raznovrsnije jazz glazbenike, što uključuje različite glazbene pravce i dovodi etablirana imena i mlade nade. Dosada su nastupali brojni jazz, blues, soul, funk, etno i latino glazbenici. Središnja manifestacija lošinjskog kulturnog ljeta održava se na ljetnoj terasi kina Vladimir Nazor.

Ovogodišnje izdanje održat će se od 25. do 27. srpnja, a nastupaju Chui, Mangroove, Tamara Obrovac quartet s Matijom Dedićem i austrijski glazbenik Raphael Wressing.

Voi’sa festival (2. – 4. 8. Supetar, Brač)

foto: otok-brac.hr

Brač ima još jednog konja za festivalsku utrku: osmu godinu zaredom u Supetru se održava Voi’sa, festival dobrih vibracija i plesnih ritmova. Raznovrstan line-up festival otvara različitim tipovima publike, a festivalska cijena je iznimno pristupačna. Održava se u prvom tjednu osmog mjeseca, točnije, od 2. do 4. kolovoza, a program je podijeljen na dnevnu smjenu, od 15 sati, i noćnu koja nastupa od 22 sata.

Prvi dan predvodi francuski izvođač Ludovic Llorca svojim deep house projektom Art of Tones. Drugi je dan rezerviran za rock i nastupe Letu štuka i Pipsa. Trećega dana mikrofon preuzima nostalgija devedesetih kroz fuziju housea, dancea i funka. Ukratko, da se poslužimo klišejom – ponešto za svakoga. Detalje potražite na Facebook stranici događaja.

Goulash disko (12. – 16. 9. Komiža, Vis)

goulash disko
foto: Facebook

Na koncu ljetne sezone dolazi novo osvježenje u obliku Goulash diska na osunčanoj obali Visa. Festival se održava od 12. do 16. rujna na komiškoj plaži Kamenice, a broj ulaznica je ograničen, stoga požurite po svoje. Pravi miks đuskavih žanrova uključuje gypsy funk, arabic house i russian disco, a sve je to smješteno u šumovitu oazu čarobnog hrvatskog otoka. Ako tražite potpuno novo glazbeno iskustvo, na pravom ste mjestu. Program je podijeljen na live nastupe, tematske takeovere, DJ setove i radionice. Sudeći po dosadašnjim iskustvima s ovom organizacijom, slijedi sudar različitih svjetova koje ujedinjuje jedna ljubav prema glazbi, stoga dođite i dijelite sreću.

Za ovo osebujno nomadsko-cigansko iskustvo državljani bivše Jugoslavije plaćaju 500 kuna, dok će stranci morati izdvojiti dvostruko više, a detalji o line-upu i samom događaju na stranici festivala.

 

89 Shares
Muziku podržava