Festival suvremene glazbe po četvrti put u Splitu

Muzika.hr
711

Od 3. do 5. studenog održat će se četvrto izdanje festivala suvremene glazbe Dani Nove Glazbe Split.

U subotu, 3. studenog u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu, festival će ugostiti umjetnički dvojac Lightune.G (Bojan Gagić i Miodrag Gladović) koji se bavi istraživanjem fotonaponskog efekta i njegove primjene u stvaranju zvuka. Za svoj luminoakustični projekt “Lighterature reading” ove su godine osvojili treću nagradu na međunorodnom Guthmann New Musical Instrument Competition u Atlanti (SAD), a u programu Dana Nove Glazbe Split predstavit će “Lighterature Reading, Chapter VI”, daljnju razradu originalnog koncepta korištenja svjetla u stvaranju zvuka.

U sklopu festivala održat će se i intenzivna radionica Soundpaintinga, univerzalnog jezika znakova za live kompoziciju namijenjenog glazbenicima, plesačima, glumcima i vizualnim umjetnicima kojeg je 1974. u radu sa jazz orkestrom koncipirao i od tada razvija newyorški skladatelj Walter Thompson. Gostujući Soundpainter, mađarski skladatelj i bas gitarist Samu Gryllus dva će dana raditi sa splitskim glazbenicima te uz njihovu pomoć u nedjelju, 4. studenog u Muzeju grada Splita splitsku publiku uvesti u interaktivni svijet real-time kompozicije.

Treće večeri festivala, u ponedjeljak, 5. studenog u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu splitski duo Gordan Tudor i Ivan Batoš predstavit će svoj program djela 20. i 21. stoljeća za saksofon i klavir. Na programu su Cage, Kranebitter, Kiš, Bergamo, Ivičević, Takemitsu, Tudor i Detoni.

Muziku podržava