Iako svi slušamo glazbu tijekom cijele godine, jer glazba govori za nas za vrijeme svih godišnjih doba i raspoloženja, čini se da ipak ljeti te note zaplešu svoju zavodljivu točku. Otvoreno nebo, koncerti, jam sesije i ono najbitnije festivali, su upravo ti koji našim emocijama daju oblik i mjesto za izražavanje, pa je stoga lako zaključiti kako je za one koji priređuju manifestacije – ljeto špica sezone. Špica je i Englezima čije ljeto jedva ljeto kada se prognoze usporede s našima. Isto vrijedi i za kišnu Nizozemsku. U trenucima dok ovo tipkam festivalci zemalja Beneluksa uživaju u legendarnom Pinkpop festivalu, a ja sam malo lijen sada ići gledati kakva je trenutno gore prognoza, ali vjerujem da nije nužno bajna.

Ferragosto JAM
Ferragosto JAM (main stage); foto: Samir Cerić Kovačević

S druge pak strane tu u Hrvatskoj festivali su zlatna koka, jer mi imamo asa u rukavu – predivnu obalu i pripadajuće mu more. Mogućnosti je bezbroj, jer bilo da vas zanima party na otvorenom ili pak skrovita ekskluzivna oaza, Jadran ima nešto za vas. I tu negdje u cijeloj priči, grupica entuzijasta je odlučila otplivati uzvodno, i pronaći svoju oazu na Orahovačkom jezeru.

Tako je rođen Ferragosto Jam, festival koji u žiži ljetne sezone svake godine dovlači sve više onih željne dobre glazbe u srce Slavonije, usprkos nemilosrdnoj konkurenciji koja ih vreba nekoliko stotina kilometara niže s obale. Na kraju krajeva, ispao sam u krivu, Ferragosto nije rođen za plivanje uzvodno, Ferragosto je rođen bez filozofskog naklapanja što se isplati i kako se isplati. No to će te i sami otkriti.

Muziku podržava

Ako se pak pitate zašto smo ovdje, ove godine taj isti Ferragosto Jam od 1.-5. kolovoza slavi svoj dvanaesti rođendan, stoga smo malo zasjeli s organizatorima iz Dostave Zvuka (Marko Nemec i Ivan Šišuljak) kako bismo dobili nešto jasniju sliku kako je festival došao tu gdje jest. Pojednostavljeno, kako je mala jam sesija postala atrakcija čiji poster redovito trpa najveća imena glazbene regije. Oni su pak spremno odgovorili na naša pitanja. Kako, kada, zašto i još koješta drugo čeka vas u redovima niže.

Ferragosto JAM
foto: Filip Bušić

U kojem trenutku je jedno sasvim obično jezero postalo temelj festivalske ideje? Kako je nastao Ferragosto Jam, i tko je uopće prvi tamo jammao?

Ne postoji način na koji da započnem ovu priču pa da ispadnemo kao netko tko je planski sagledao situaciju, povezao sve u jednu dobru priču i rekao mogli bismo napraviti festival. Jer ovo nije takva priča. Ovo je priča o ne pretjerano talentiranim reperima iz Slavonije, Tibetu i vožnji u Lada Riva-i. Reperi su htjeli više nastupati (a kad te baš ne zovu na nastupe napravi ga sam), vikendica će nam biti premala (mudro smo zaključili), a heureka moment (nek se to zove Ferragosto) dogodio se u staroj Ladi pored benzinske na putu za Vukovar i Blackout festival (uz komentar ti prokleti Talijani sad kad nahrupe, a mi u Slavoniji). To nešto je trebalo biti jammanje frendova, a nikako festival I tako je i bilo prvih godina dok se krug prijatelja nije širio, reperi s početka priče prestali su repat (napokon) i shvatili da je ovo zapravo mali festival. I što sad?!?!?! E pa sad je vrijeme za postati ozbiljan, napraviti business case i praviti se da znaš što radiš. Na posljetku smo skužili što radimo. Na prvom jammanju nastupali su dobri prijatelji od kojih su neki postali veliki regionalni umjetnici: Sett i Triki (Krankšvester), Kandžija, SB reprezenta, Double D, 4 Limbs crew, 032 Familija i K.L.U.B.

Ferragosto JAM
foto: Matt Pospi

Iz godine u godinu festival raste. Aktualna imena, bogat program, bogat popratni sadržaj. Gdje su granice, točnije gdje Ferragosto misli i mora stati?

Ne misli i ne mora stati, a granice su tu da ih se pomiče. No pogledajmo realno. Vrlo mali dio jezera zapravo festivalski iskorištavamo, a povezivanje grada Orahovice i samog festivala je u povojima. Želja nam je potpuno ukomponirati cijelo jezero u festivalski sadržaj te svakako “spustiti” festival u grad koji je isto tako predivan i pruža veliki potencijal da još bolje živi Ferragosto.

Ferragosto JAM
Ferragosto JAM (akustični stage); foto: Samir Cerić Kovačević

Je li vam u početku činjenica da niste na moru a održavate feštu usred ljeta otežavala promociju? Ili je nekim ljudima bilo dosta ustaljenih destinacija pa su jedva dočekali osvježenje u Slavoniji?

Pa iskreno o tome nismo previše razmišljali. Jer da smo tad stavili na papir ideju o glazbenom festivalu, usred Slavonije u udarnom ljetnom terminu… zdrav razum i sve u tebi bi vrištalo da to nije dobra ideja. Sva sreća pa većinu stvari u životu idemo po osjećaju i ako nešto smatramo da je dobro i mi se osjećamo ok u toj situaciji, krenemo u to bez previše analiziranja. Uvijek se nešto dobro izrodi iz spontanosti. Recimo Ferragosto.

Žanrovski ste šareni poput duginih boja. Ovako malo filozofski sada… kome je namijenjen Ferragosto Jam? Kakvog posjetioca ganjate?

Ranije smo spominjali granice. Ferragosto je namijenjen onima koji se ne zamaraju i ne žele slušati o stereotipima i pravilima te što se smije, a što ne smije miješati. Metalci, reperi, punkeri, rokeri, šminkeri… svi su gore. To je čar Ferragosta. Jer kad bolje pogledamo Ferragosto je osjećaj, a ne glazbeni festival. Pa ako moram odabrati kakvog posjetioca ganjamo, onda je to definitivno pozitivac koji se osjeća Ferragostično.

Ferragosto JAM
foto: Samir Cerić Kovačević

Neminovno pitanje. Kako održavate festival uz toliko nisku cijenu? Možete li si priuštiti, i mislite li si priuštiti kakav manji rast cijena ulaznice kako biste doveli neka jača regionalna ili internacionalna imena? Ide li festival uopće prema toj ideji?

Kao što ste mogli vidjeti svih dosadašnjih godina ideja nam je ostati što prihvatljiviji festival za naše posjetioce – bez obzira na činjenicu da smo u međuvremenu postali najveći domaći festival usredotočen na jake izvođače iz regije. I u suštini to i je ideja festivala kojoj ćemo ostati vjerni. Nije isključeno da ako se ukaže prilika iskoristimo i ubacimo i neko internacionalno ime, ovo je Ferragosto – sve je moguće i sve je dozvoljeno, ali to nam nije primarna ideja.

Jeste li zadovoljni s odnosom na relaciji Orahovica – Ferragosto Jam. Dobivate li dovoljno podrške gradske vlasti? Je li stanovništvo prigrlilo takvu vrstu zabave nekoliko dana godišnje?

Zadovoljni smo. Uvijek može bolje, naravno, ali s obzirom na sve mislim da je odnos i više nego korektan i profesionalan. Grad Orahovica nam izlazi u susret koliko je to moguće i u njihovoj moći te vjerujem da su svjesni koliko je ovo jedinstven event u državi – a mi ga imamo u Slavoniji i to u našoj maloj Orahovici. Već ove godine ćemo krenuti u smjeru još većeg uključivanja grada u sami koncept festivala. Jer tih nekoliko dana u godini grad živi punim plućima i cjelokupna energija je neopisiva. S obzirom na činjenicu da je Orahovica oduvijek bila predvodnik urbane kulture u županiji, ljudi su već navikli na Ferragosto i pokušavaju pružiti što bolju uslugu i doživljaj svim posjetiocima festivala.

foto: Filip Bušić

Sada, na kraju krajeva, možemo samo stati i ne razmisliti. Jer fora s Ferragostom nije u mozganju i kalkulaciji. Na Ferragostu se pojaviš, i na Ferragosto se vratiš. I to ti je manje više to. Glazba govori za sebe, a organizatori su tu da ti ne bi morao mozgati kako je sve to ostvarivo. I oni sami vjerojatno zadnji dan festivala odrade Ferragostično s publikom. Pronađi ih negdje na festivalu prve dane kolovoza. Ako mi ne vjerujete u sve napisano, pitajte samo Josipu Lisac što misli o Ferragostu. Dovuci ti najveću divu hrvatske glazbe usred ljeta u Orahovicu. Dostavi Zvuka je to pošlo za rukom.

Muziku podržava