Fela Kuti – tvorac afro-beata

1761

Ove godine obilježava se 10. godišnjica smrti poligamist, revolucionar i utemeljitelj afro-beata Fela Kutija. Danas je diljem svijeta popularniji nego što je to bio za života – poznati producenti poput Timbalanda koriste njegovu glazbu u svojim projektima (Missy Elliott: “Watcha Gonna Do”), a Damon Albarn je proglasio pjesmu “Zombie” ‘najseksi pjesmom ikada’.

Kada se 1972. godine Paul McCartney našao u Lagosu, Nigeriji, kako bi snimio novi album, naišao je na grad okupiran vojskom, korupciju, bijedu i bolest na ulicama Lagosa. Ipak, bilo je i atrakcija u Lagosu – Fela Kuti i njegov sastav. Nakon što je poslušao koncert McCartney je oduševljeno ustvrdio: “…najbolji bend koji sam ikada vidio uživo…”.

Tih godina James Brown i njegov sastav također su bili na turneji u Nigeriji. “Ispada da su obojica utjecali jedan na drugoga. Amerika je utjecala na Felu, a Afrika je utjecala na James Browna“, tvrdi bubnjar Felinog sastava i dugogodišnji suradnik, Tony Allen.

Muziku podržava

Fela Kuti odrastao je uz glazbu i politiku (otac mu je bio pastor i talentirani pijanist, a majka borac za feministička prava). 1958. godine otišao je u London studirati medicinu, ali je ipak završio na studiju glazbe gdje je počeo i svoje prve glazbene projekte. Krenuo je na turneju po Americi i u Los Angelesu upoznao aktiviste koji su se angažirali u pokretu Crnih pantera, afroameričkih boraca za građanska prava ’70-ih.

Nakon Festival For Black Arts And Culture, 1977. godine, gdje je Fela pjevao “Zombie“, pjesmu satiričkog teksta usmjerenog protiv militarizma, cijela situacija završila je tragično; vojska je izvršila napad i spalila njegovu kuću pri čemu je smrtno stradala njegova 78-godišnja majka.

Pjesme koje je snimao znale su trajati i do 60 minuta, a materijal koji je već snimio uglavnom nije htio izvoditi uživo, što je predstavljalo problem za izdavačke kuće. Tekstovi političkog sadržaja bili su za njega važniji nego da publika prepoznaje njegove velike hitove.

Bio je ultimativni buntovnik, spiritualist, panafrički revolucionar, pušač golemih količina opijata, poligamist, plesač, saksofonist i kompozitor. Nazivao se Abami Edo, što znači čudan ili neobičan, i promijenio ime u Anikulapo, što bi se moglo prevesti kao “nositi glavu u torbi”. Buran život imao je posljedice; obolio je od AIDS-a i umro 2. kolovoza 1997. u dobi od 58 godina, a iza sebe je ostavio čak više od 50 snimljenih albuma.

Danas sinovi Seun i Femi nastavljaju očevu tradiciju Afro beata, a kako to zvuči možete čuti 1. ožujka u zagrebačkom klubu Aquarius kada će nastupiti Femi Kuti i njegov sastav The Positive Force.

Muziku podržava
Stisni