Fatboy Slim slavi 56. rođendan. Jedan od najpoznatijih svjetskih DJ-a, glazbenika i producenata urezan je u srca milijuna ljubitelja elektronike pa čak i onih koji se ne deklariraju kao obožavatelji elektronike. Ako vas zanima evolucija njegove karijere, nastavite sa scrollanjem.

Fatboy Slim nije oduvijek bio Fatboy Slim. Pravo ime mu je Quentin Leo Cook, no s vremenom je ime Quentin zamijenio s imenom Norman, a u ranim DJ danima bio je poznat kao DJ Ox. Ipak, mnogima drag engleski DJ oksimoron-pseudonima, karijeru nije započeo kao DJ.

Muziku podržava

Cookov ulazak u glazbeni svijet desio se “kad je imao 16”. Bio je bubnjar u bendu Disque Attack, bendu koji je bio pod utjecajem novog vala. Nakon odlaska frontmana iz benda, koji se morao posvetiti školovanju, Quentin je preuzeo njegovu poziciju, što je zadovoljilo njegovu žudnju za pažnjom. 1980. godine upoznao se s Paulom Heatonom, s kojim je oformio The Stomping Pondfrogs, još jedan bend koji je bio dio novovalnog vala. Osim što je započeo novu priču s novim bendom, započeo je sa studiranjem, a počeo je i s onim što ga je lansiralo s vremnom u vrh svjetske glazbene scene – DJ karijerom.

Pet godina kasnije, pridružio se grupi Housemartins. Bend je najpoznatiji po hitu “Happy Hour”, a iza sebe imaju i dva albuma, koja su se našla na britanskoj Top 10 ljestvici albuma: “London 0 Hull 4” i “The People Who Grinned Themselves to Death”. Dolaskom u Housemartins, Cook si je ime Quentin zamijenio imenom Norman. 1988. godine došlo je do raskola između Paula Heatona iz Housemartinsa i Cooka, zbog neusuglašenih glazbenih usmjerenja. Možda je taj raskol bio najveća prekretnica u karijeri, budućeg, Fatboy Slima – tada je Heaton počeo stvarati više pop pjesme s grupom The Beautiful South, a Cook se posvetio DJ karijeri. Nedugo nakon “ glazbene rastave”, Cook je počeo surađivati sa Simonom Thorntom,  audio inženjerom koji mu je pomogao producirati njegov prvi solo hi “Blame It on the Bassline”.

The Stomping Pondfrogs

S MC-em Wildskijem, Lindyjem Laytonom, Lesterom Noelom, Davidom Johnom-Baptisetom i Andyjem Boucherom, Cook je osnovao elektroničku grupu Beats International. Grupa je 1990. izbacila album “Let Them Eat Bingo”. Album je to koji je Cooka financijski pojeo, s obzirom da je koristio mnoge sampleove bez odobrenja,  za što ga je sud kaznio toliko da je bio osuđen na bankrot. Krah, do kojeg je došlo nakon albuma “Let Theam Eat Bingo”, nije doveo u red Beats International pa su odlučili izbaciti album “Excursion on the Version”, još jedan album koji je podbacio na glazbenim ljestvicama.

Ipak, to nije obeshrabrilo Cooka pa se nakon dva propala albuma uspio vinuti iz pepela poput feniksa. Cook je 1994. izbacio album “Drive-Trhu Booty” s novom grupom Freak Power. Glavni singl albuma “Turn On, Turn In, Cop Out” iskoristio je Levi Strauss & Co. u svojoj reklami. Levi’sova kampanja dala je Cooku vjetar u leđa, stoga je s novcima od reklame objavio album “Pizzamania”, u sklopu elektroničkog dua Pizzaman, kojeg su činili on i John Reid. Album je imao tri singla koja su se našla na UK Top 40, kao i mjesto u još jednoj oglašivačkoj kampanji, ovoga puta od Del Monte Foodsa.

Uslijedilo je otvaranje noćnog kluba u Brightonu nazva “Big Beat Boutique”, s kojim se osigurao od ponovnih financijskih gafova. Ipak, nakon toga je došao red na njegov najveći uzlet u karijeri. 1996., Cook se “prekrstio” u Fatboy Slim te je pod tim pseudonimom izbacio “Better Living Through Chemistry”. Ponovno se njegova stvar našla na listi UK Top 40, i to singl “Everybody Needs a 303”.

Dvije godine kasnije, objavljena je čuvena “The Rockfeller Skank”. Nekoliko mjeseci kasnije, objavljen je album “You’ve Come a Long Way, na kojem se našla prva stvar koja je zasjela na prvo mjesto britanske top ljestvice – “Praise You”. Osim što je pjesma osvojila britansko tržište, spot za pjesmu osvojio je nekoliko nagrada, a i utabao put Fatboy Slimu prema osvajanju američkog tržišta.

2000. godine pao je album “Halfway Between the Gutter and the Stars”, na kojem se našla “Weapon of Choice” (pjesma s moćnim spotom u kojem je Christopher Walken). U to toba, bio je već svjetski poznat te si je mogao priuštiti održavanje besplatnog open-air koncerta u Brightonu. Koncert je završio kaotično, a i tragično; organizatori su očekivali oko 60, 000 ljudi, da bi na kraju koncertu prisustvovalo oko 250,000, od kojih je jedna osoba umrla, što je rezultiralo ranijim završetkom koncerta.

Zadnji solo album Fatboy Slim izdao je 2004. godine naziva “Palookaville”, no to nije značio i kraj karijere. Nakon toga je nastavio s raznim suradnjama, izbacivanjem singlova, “kuhanjem remixova” te i dalje puni koncertne prostore, na našu sreću.

View this post on Instagram

#OldBoySlim #FaceApp

A post shared by Fatboy Slim (@officialfatboyslim) on

I da se ne prestrašite. Ne izgleda danas ovako Fatboy Slim. To je samo FaceApp.

Muziku podržava