foto: Aleksandar Dimitrijević

Na beogradskom Hipodromu 28. lipnja 2005. održao se oproštajni koncert Bijelog dugmeta pred više od 200 tisuća ljudi, nakon kojega je mnogo posjetitelja ostalo zakinuto što se tiče lošeg ozvučenja.

Arsenije i Gordana Katanić su u svoje ime i u ime još 150 pojedinaca podigli tužbu s kojom su zatražili da koncert bude ponovljen, a ako to nije moguće da dobiju povrat novca. No 12 godina kasnije naizgled beskrajni sudski spor napokon je završio.

Od početnih 150 potpisnika tužbe, ostalo je samo 39 strpljivih koji su sada dobili spor te će od organizatora morati dobiti po tisuću dinara za ulaznicu sa zateznim kamatama za sve godine unazad, kako prenosi srpski magazin Novosti.

Muziku podržava

Od tada je održano 30 ročišta na kojemu nisu saslušani članovi benda. Iako je prva presuda bila u korist organizatora koncerta Music Star Production, sada je napokon odlučeno kako posjetitelji nisu mogli dobro čuti glazbu, odnosno kako su imali samo sliku, ali ne i ton zbog lošeg zvuka, iako su neki od njih bili na 200 metara od pozornice.

“To je svjetski bezobrazluk. Kako to da je 250 tisuća ljudi na Hipodromu čulo cijeli koncert, a samo njih 39 nisu (…) To je isto kao kad odeš u kazalište pa ne čuješ dobro glumca na sceni, a onda tužiš kazalište da ti vrati pare i još da ti plati odštetu od 50 tisuća eura“, tim riječima za magazin Novosti oglasio se vlasnik tvrtke Music Star Production, Radomir Raka Marić, koji je nadodao kako je ozvučenje jačine 200 tisuća vata nabavljeno iz Zagreba.

S obzirom da bi organizator trebao osigurati kvalitetan zvuk, postavlja se pitanje treba li ovo postati praksa koja bi se provodila i na svim ostalim neadekvatno ozvučenim koncertima, odnosno bi li fanovi trebali dobiti povrat novca za ulaznicu zbog iznimno loših tehničkih uvjeta?

Muziku podržava