Facebook napokon misli na glazbenike

4460

Facebook je u javnost konačno lansirao opciju koju glazbenici i ljubitelji glazbe priželjkuju već godinama, točnije otkad je stvoren koncept ‘fan page’.

Mnogi bendovi Facebook koriste kao primarnu platformu za promociju svog rada i komunikaciju s fanovima, premda dosad nije postojao način da se na toj istoj stranici direktno poslušaju njihovi glazbeni uradci, već se posjetitelja usmjeravalo na neke druge stranice (poput YouTubea).

Odsad, glazbenicima koji svoju stranicu kategoriziraju pod ‘Musician/Band’ omogućit će se opcija svojevrsne glazbene tablice u koju će moći uvrstiti svoj cijeli glazbeni repertoar i stvoriti neku vrstu glazbenog kataloga koji će se moći preslušavati izravno kroz Facebook platformu.

Muziku podržava

Ovaj novitet zasad još ima dosta mana, no očekuje se kako će stručnjaci iz Facebook tima sve probleme riješiti tj. otkloniti uskoro.

Inače, Facebook je još 2012. godine pokušao uvesti sličnu mogućnost, no nije bilo dugog vijeka i vrlo je brzo ukinuta. U svakom slučaju, neupitna je činjenica kako je porastao interes prema glazbenoj industriji od strane kompanija iz Silicijske doline. Dosad je Facebook ostvario suradnje i podržava glazbene kataloge u sklopu sljedećih kompanija: Spotify, Deezer, Rara, Mog, Saavn, Jelli, Rdio, Slacker, Earbits, Napster (nekadašnji Rhapsody) i MySpace.

Ono ime koje iznenađujuće nije na popisu je Apple Music, no istina jest da je Facebook još prošle godine u News Feed dodao music player koji podržava Apple Music stoga se očekuje da će vrlo brzo doći do integracije i u ovaj novi sustav (‘Linked Catalogs’). Ali, svakako je zanimljivo za primjetiti kako je Spotify na vrhu liste dok se Apple Music jedva spominje.

Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka, dosad je uvijek javno isticao kako podupire Spotify stoga ne bi trebalo začuditi ako u skoroj budućnosti dođe do nekih, još većih i ozbiljnijih suradnji između te dvije kompanije.

Muziku podržava