U kinima ćete gledati talijanski horor, britanske kostimirane drame, francuske i njemačke komedije, ”Downtown Abbey”, Eltona Johna, Eda Sheerana, božićnu romantičnu komediju i – profesora Mela Gibsona!

1”Suspiria” – upravo počela igrati u kinima

Rimejk kultnog horora Darija Argenta kojeg je ambiciozno režirao jedan drugi Talijan, Luca Guadagnino, uz manje boja i više drame. Glume Dakota Johnson, Chloë Grace Moretz i Tilda Swinton koja glumi nekoliko muških i ženskih likova, ali ipak nije dobila nominaciju za Oscara.

2”Miljenica” (”The Favourite”) – 31.01.

“Miljenica” je crnohumorna povijesna drama koja je ujedno i miljenica kritike pa bi mogla osvojiti i pokojeg Oscara. Priču o britanskoj kraljici za čiju naklonost se bore dvije dvorske dame režirao je hvaljeni grčki redatelj Yorgosa Lanthimosa.

3”Sve je to zbog ljubavi” (”En liberté!”) – 14.02.

Detektivka Yvonne je mlada udovica lokalnog heroja i policajca Santija. Kada shvati da je njezin suprug poslao u zatvor nedužnog mladića Antoinea da prikrije svoje zločine, cijeli svijet joj se sruši. Yvonne želi učiniti sve što može da pomogne Antoineu da se vrati svom životu i svojoj ženi, ali mu ne želi reći pravu istinu. U ovom francuskom humornom krimiću jednu od uloga ima i Audrey Tautou.

4”100 stvari” (”100 Dinge”) – 21.02.

Njemačka komedija o dvojici najboljih prijatelja koji imaju svoj startup i razvijaju novu aplikaciju. Jedan ne može preživjeti dan bez drugoga, ali se isto tako svaki dan natječu tko je veći frajer. Sve se promijeni kad se nađu u svojim stanovima bez ijedne stvari, goli do kože. Započinje prvi od 100 dana oklade koju su donijeli – odriču se svih stvari koje posjeduju i svaki dan dobivaju samo jednu natrag.

5”Nestali”(”Keepers”) – 21.02.

Priča o zagonetnom nestanku trojice muškaraca koji su radili kao svjetioničari na otoku Flannan, a prije nestanka su pronašli skrivenu škrinju punu zlata. U glavnim ulogama su Gerard Butler i Peter Mullan.

6”Halla ide u rat” (”Kona fer í stríð”) – 07.03.

Islandska komedija o ekološkoj aktivistici koja objavljuje rat lokalnoj aluminijskoj industriji i počinje seriju sabotaža. Upravo kada krene planirati svoj najveći i najsmioniji pothvat, primi neočekivano pismo u kojem joj javljaju da je njezin zahtjev za posvajanjem djeteta konačno prihvaćen. Dok se priprema napustiti svoju ulogu saboterke, odluči isplanirati posljednji napad kako bi zadala presudni udarac aluminijskoj industriji.

7”The Professor and the Madman” – 14.03.

Irska biografska drama snimljena prema scenariju legendarnog Johna Boormana. Glavni junak je profesor James Murray (Mel Gibson) koji priređuje prvo izdanje Oxfordskog rječnika engleskog jezika, a pomaže mu dr. William Minor (Sean Penn)  koji mu šalje tisuće definicija. Kada ga odbor odluči nagraditi, otkrivaju da je Minor osuđeni ubojica koji kaznu služi u duševnoj bolnici.

8”U sigurnim rukama” (”Pupille”) – 14.03. 

Francuska drama o posvajanju. Alice je žena koja se deset godina bori da dobije dijete, a Teo je dječak kojeg je majka odmah po rođenju dala na posvojenje. Biološka majka ima dva mjeseca da razmotri svoju odluku – a za to vrijeme Teo treba ljubav i brigu.

9”Veliki zavodnik Nicky Larson” (”Nicky Larson et le Parfum de Cupidon”) – 14.03.

Francuska akcijska komedija redatelja, koscenarista i glavnog glumca Philippea Lacheaua, nastala prema kultnoj istoimenoj mangi. Priča je to o privatnom istražitelju koji je opsjednut lijepim ženama koje ga angažiraju za raznorazne zadatke, zbog čega se često nađe u nevoljama. U manjoj ulozi se pojavljuje i Pamela Anderson.

10”Na plaži Chesil” (”On Chesil Beach”) – 21.03.

Romantična drama o medenom mjesecu mladog para koji prve dane braka provodi hodajući plažom Chesil. U glavnim ulogama su Saoirse Ronan i Billy Howle, a pojavljuju se još i Emily Watson i Anne-Marie Duff.

11”Rocketman” – 30.05.

Još jedna britanska biografska priča. Glavni junak ove živopisne biografije je glazbenik Elton John kojeg glumi Taron Egerton, a u filmu nastupaju još i Jamie Bell, Richard Madden i Bryce Dallas Howard.

12”Yesterday” – 27.06.

Glazbena komedija s fantastičnom premisom – ambiciozni glazbenik otkriva da je jedini čovjek na svijetu koji se sjeća Beatlesa. Redatelj ove britanske komedije je Danny Boyle, scenarist legendarni Richard Curtis (”Zapravo ljubav”), a u filmu nastupaju Lily James, Ana de Armas, Kate McKinnon i – Ed Sheeran!

13”Downtown Abbey” – 12.09.

Nema kostimiranih filmova bez Britanaca. Ove jeseni možete očekivati filmsku adaptaciju popularne serije ”Downtown Abbey” u kojoj glume Maggie Smith, Elizabeth McGovern i Imelda Staunton.

14”Last Christmas” – 14.11.

Romantična komedija smještena u praznični London. Glavna glumica je Emilia Clarke, a u filmu nastupaju još i Henry Golding, Michelle Yeoh i Emma Thompson koja je koscenaristica filma. Premijera filma je, naravno, pred Božić, a očekujemo da u film puste i istoimenu pjesmu Georgea Michaela.

15”Tranzit” (”Transit”) – još bez datuma početka prikazivanja

Njemačka drama Christiana Petzolda. Nacističke postrojbe su nedaleko od Pariza. Georg u zadnji tren uspijeva pobjeći u Marseille. U prtljazi nosi stvari pisca Weidela koji si je oduzeo život u strahu od progona. Preuzevši njegov identitet kako bi dobio putne isprave, Georg čeka polazak svog broda. No kad upozna tajanstvenu Marie, planovi mu se mijenjaju.

49 Shares