Emeli Sande i Ben Howard trijumfirali na BRIT Awards 2013

837

Emeli Sande i Ben Howard ostvarili su najveći trijumf na dodjeli britanskih glazbenih nagrada BRIT Awards koja se 20. veljače održala u Londonu po svoj 33. put.

Škotska kantautorica i uvaženi kantautor osvojili su po dvije nagrade – Sande one za ‘Najboljeg britanskog ženskog solo izvođača’ i ‘Britanski album godine’, za debi “Our Version Of Events”, a Howard one za ‘Najboljeg britanskog muškog solo izvođača’ i ‘Najboljeg britanskog novog izvođača’.

‘Najboljom britanskom grupom’ proglašeni su popularni folk rockeri Mumford & Sons, dok je ‘Nagrada za najbolje live izvođače’ otišla u ruke benda Coldplay.

Muziku podržava

Za ‘Najbolji britanski singl’ odabran je Adelin “Skyfall” iz istoimenoga posljednjeg filma o popularnom Tajnom agentu 007, Jamesu Bondu.

Među izvođačima koji su bili nominirani u inozemnim kategorijama nagrade su pokupili Frank Ocean (‘Najbolji inozemni muški solo izvođač’), Lana Del Rey (‘Najbolji inozemni ženski solo izvođač’) i The Black Keys (‘Najbolja inozemna grupa’).

Posebnu nagradu ‘Special Recognition Award’ ove dobila je britanska nevladina organizacija za pomoć djeci pogođenoj ratom, War Child, dok je nagrada ‘Critics’ Choice Award’ dodijeljena Tomu Odellu.

Također je po prvi put dodijeljena ‘BRITs Global Success Award’, nova nagrada kojom će se ubuduće odlikovati britanski izvođači koji su zabilježili značajan uspjeh na inozemnom glazbenom tržištu u protekloj godini, a nju je ove godine osvojio ‘boy-bend’ One Direction.

‘Britanskim producentom godine’ proglašen je Paul Epworth.

U ulozi voditelja ceremonije i ponovo se našao komičar James Corden, koji je ostao zapamćen kada je na prošlogodišnjoj dodjeli prekinuo Adele u polovici njezina govora.

Muziku podržava