Nakon što su nam 2016. godine na Massive Infection festu predstavili album “Lore”, bostonski metalci Elder dolaze nam u posjet 11. listopada u Vintage Industrial Bar s još jednom autorskom novotvorevinom zvanom “Reflections of a Floating World”. Ovoga puta sa sobom dovode i space/doom psych post rock trio iz LA-a – Ancestors.

Imali smo priliku njihovom frontmanu Nicku DiSalvu uputiti nekoliko pitanja vezanih uz njihova stvaralaštva, iskustva s Hrvatskom i mišljenja o trenutnog glazbenoj sceni.

Od 2016. godine Elder je izdao pet studijskih albuma, a DiSalvo tvrdi kako su bendovi Dungen i Colour Haze utjecali na novu fazu njihova njihova stvaralaštva. Međutim što je točno rekao o svojim glazbenim uzorima i utjecajima, imali smo priliku istražiti samo dva tjedna prije njihova nastupa.

Mnogi tvrde da stoner rock i metal bendovi zvuče bolje nego što zvuče na studijskim snimkama i da se takvi bendovi moraju iskusiti uživo. Što mislite o tome?
Muziku podržava

Svaki bend ima svoju snagu i slabost – neki su bendovi prilično dosadni uživo, dok su im albumi odlični i obrnuto. Općenito, priroda stoner rocka i žestoke glazbe je da bude glasna i to je očito nešto što se najbolje može iskusiti uživo!

Prošle godine ste objavili album pod nazivom “Reflections Of A Floating World”; Mislite li da je ovo jedan od vaših najboljih albuma? Ako ne, koji je?

Reflections su po mom mišljenju najbolji album koji smo napisali, bez sumnje. Najsloženiji je, najomiljeniji i zabavan za svirati.

Tko su vaši glazbeni utjecaji i zbog čega ste počeli stvarati ovu vrstu glazbe?

Više ne vidim izravne utjecaje za glazbu koju sviramo, nego široku lepezu svega što svakodnevno konzumiramo. To bi moglo biti bilo što od Yes i Gentle Giant do folk glazbe ili power metala. Ne pišemo glazbu s namjerom da kopiramo nekoga, ali svi se naši omiljeni umjetnici zasigurno nekako ulijevaju u našu svijest tijekom pisanja.

Imate li omiljeni stoner / doom bend koji su trenutno aktivni na sceni?

Mogu iskreno reći da godinama nisam slušao mnogo stoner rocka ili dooma. To su glazbeni žanrovi za koje sam izgubio interes tijekom godina. Možda su moji najdraži bendovi iz prošlosti, poput Cathedral ili Warhorsea, ali današnju scenu ne pratim redovito.

Ovo nije vaš prvi dolazak u Hrvatsku. Koja vam je prva pomisao kada netko spominje našu zemlju?

Imamo samo jedno iskustvo u Zagrebu, tako da ne znamo mnogo o Hrvatskoj da budemo iskreni. Pomislim na prekrasne krajolike koje znam iz turističkih razglednica, iako glavni grad izgleda sasvim drukčije! Itekako smo se zabavili prvi put kada smo svirali i veselimo se ponovnom posjetu grada.

Što mislite o hrvatskoj publici?

Strašni ljudi. Vrlo zahvalni i entuzijastični. Zadovoljstvo je svirati u nekim europskim zemljama koje mnogi bendovi ne dolaze posjetiti, jer smatram da je naš prijem često mnogo pozitivan.

Mislite li da je stoner rock/metal trenutno jedan od najpopularnijih žanrova žestoke glazbe?

Sudeći po eksploziji bendova, svakako. Lijepo je vidjeti ljude koji se zanimaju za rock glazbu sljedeće generacije, čak i ako meni osobno ne odgovara.

Možemo li očekivati ​​studijske snimke Eldera u budućnosti?

Trenutno radimo na novom studijskom albumu i nadamo se snimanju već idućeg ljeta!

19 Shares
Muziku podržava