Elbphilharmonie: Za najbolju akustiku na svijetu bio je dovoljan poseban algoritam

305

Još ovoga siječnja, nakon više od 10 godina gradnje, otvorena je koncertna dvorana u Hamburgu, nazvana Elbphilharmonie (skraćeno Elphi).

U nju je uloženo 789 milijuna eura, a toliko oduševljava akustikom da je pred otvaranje dirigent Kent Nagano izjavio da su uvjereni kako je riječ o najboljoj koncertnoj dvorani na svijetu.

Iza građevine stoje švicarski arhitekti Herzog & de Meuron, koji su konstruirali da gornji dio zgrade bude visok 110 metara i krasi ju fascinatna fasada, uz kombinaciju stakla, metala i betona. Krov je dizajniran tako da oponaša oblik valova, dok je za ovo arhitektonsko čudo korišteno 1000 staklenih ploča koje mijenjaju boju na svjetlu.

Najveća dvorana može ugostiti 2100 posjetitelja, dok je najmanja (150 mjesta) osmišljena za predavanja i radionice te eksperimentalnu glazbu. Osim što Filharmonija na Labi plijeni pažnju svojim izgledom, ona je zapanjujuća i zbog svoje, već spomenute, fantastične akustike, iza koje stoji japanski majstor Yasuhisa Toyota, između ostalog poznat i po radu na koncertnoj dvorani Walt Disney u Los Angelesu.

Naime, prilikom njezine izgradnje korišteni su posebni algoritmi kako bi se napravilo 10 tisuća akustičnih ploča te time dobila jedinstvena akustika. I u tome su uspjeli, iako je dvorana locirana u prometnoj luci koja je zbog buke mogla stvarati probleme.

Ploče su napravljene od gipsanog vlakna te svaka sadrži milijun ćelija koje popunjavaju stropove, zidove i ograde. U trenutku kada se zvuk odbije o ploče, ćelije su te koje dalje stvaraju savršeno balansiranu zvučnu magiju koja dopire iz svih kutaka dvorane.

1. Slika 1

foto: Maxim Schulz

 

2. Slika 2

foto: Iwan Baan

3. Slika 3

foto: Michael Zapf

4. Slika 4

foto: Fabian Bimmer

5. Slika 5

foto: Christian Charisius

6. Slika 6

foto_: Michael Zapf

7. Slika 7

foto: Bertold Fabricius

8. Slika 8

foto: Ben Koren

9. Slika 9

foto: Ben Koren

10. Slika 10

foto: Iwan Baan

11. Slika 11

foto: Iwan Baan

12. Slika 12

foto: Iwan Baan

13. Slika 13

14. Slika 14

foto: Maxim Schulz