Dylan Baldi (Cloud Nothings): “Drago mi je što sam odustao od školovanja”

1077

Cloud Nothings još je jedno novo bitno ime s indie scene koje će nas posjetiti ovog ljeta u Šibeniku na trećem Terraneo festivalu, stoga nije bilo teško iskoristiti priliku za upoznavanje.

Bend je zapravo projekt Dylana Baldija koji je prije nekoliko godina odlučio da mu je dosta škole i da se želi baviti isključivo glazbom. Kao i svatko mlad tko napušta školu, bio mu je problem kako to saopćiti roditeljima, pa im je napisao pismo od sedam stranica. Osim toga, Dylan nam je rekao još mnoštvo zanimljivih stvari…Krenimo redom… Postoji zanimljiva priča o tvom odlasku s koledža. Navodno si nadrobio sedam stranica svojim roditeljima. O čemu si toliko pisao?
Da, stvarno sam napisao sedam stranica. Toliko sam se htio baviti glazbom i imati bend da me jednostavno ništa drugo nije zanimalo. Počeo sam pisati i došlo je do sedam stranica. Gle, bio sam mlad i mislio sam da je ono što pišem jako pametno i racionalno, pa se nakupilo toga.Smatraš li da si donio dobru odluku, odnosno smatraš li se sada uspješnim?
Naravno, mislim da su mi posljednje godine bile stvarno nevjerojatne i poprilično mi promijenile život. Sada živim život točno onako kako sam si tada zamišljao i želio da bude. Drago mi je da sam odustao od škole jer bih tada sigurno bio završio u rutini nekog dosadnog posla.Kako ti je lakše raditi, kao solo glazbenik, kako si radio na početku karijere, ili u bendu?
Definitivno je lakše raditi sam. Tada sve sam promišljaš i radiš kako ti odgovara. Kao bend je ipak nešto teže, ali opet ima svoje prednosti jer svatko donosi nešto svoje u glazbu, pa snimimo onako kako meni nikad ne bi palo na pamet.Što bi nam rekao o najvećim uzorima? U glazbi Cloud Nothings čujemo svašta od post-grungea preko power-popa do indie rocka…
Ne znam odgovor na ovo pitanje. Još uvijek učim skladati pjesme, pa mogu reći da moje pjesme uopće ne zvuče kao ono što slušam. Naprimjer, u posljednje vrijeme mnogo slušam The Dead C i Royal Trux, te ništa drugo, a slušajući albume Cloud Nothingsa to nikad ne biste zaključili.

Tko je za tebe bolji, Pixies ili Nirvana?
Kada bismo gledali ukupan kulturni utjecaj, tada je sasvim logičan odgovor Nirvana.

Muziku podržava

Jedan od najpopularnijih bendova današnjice isto dolazi iz Ohia, a oni su The Black Keys. Što bi nam mogao reći o glazbenoj sceni Ohia?
U principu je svugdje jednako, pa tako i u Ohiu. Ima mnoštvo bendova, neki su međusobno prijatelji, neki nisu, ali svi se trude maksimalno svirati po klubovima i barovima. Najgore od svega je što se mnogo odličnih bendova ne uspije probiti, pa ta dobra muzika ostane unutar granica Clevelanda ili Ohia, što je jako loše, ali što se može kad ti ljudi imaju svoje druge poslove zbog čega im je nemoguće odlaziti na turneje.

Negdje sam pročitao da naveliko radite na novim pjesmama i da bi se album trebao zvati “Body Music”. Kad bismo ga mogli očekivati u javnosti?
Ne zove se “Body Music”, ne znam otkud ljudima ta informacija. Svi me pitaju o albumu “Body Music”, a album stvarno još nema ime. Što se tiče izlaska, vjerujem da će izaći početkom sljedeće godine.

Možemo li govoriti o novoj progresiji u zvuku u odnosu na prošle albume?
Da, mogu ti reći da će novi album biti dosta drugačiji od drugih. Htio sam napraviti zvuk koji je jednostavno totalno drugačiji od svega što smo radili, nešto što je vrlo uzbuđujuće i novo. Bit će to album koji će se stvarno trebati potruditi poslušati, neće biti album koji se može onako usputno poslušati.

Vidim da se mnogo trudiš oko videospotova. Što misliš, jesu li spotovi i dalje toliko bitni kao u počecima MTV-a?
Spotovi stvarno nisu bitni! Mi ih u principu radimo samo zato što to od nas traži diskograf. Ako se slučajno spotovi jednostavno prekinu snimati, vjerojatno to ne bih ni primijetio.

A što misliš o društvenim mrežama poput Twittera, Facebooka, Soundclouda i sličnih servisa. Jesu li oni dobri za bolji odnos s fanovima?
Nemam pojma. Imam vrlo konfliktna razmišljanja u vezi društvenih mreža. Najbolji primjer je Twitter profil benda koji sam već jedno četiri-pet put brisao i ponovno aktivirao. Ukratko, mogu reći da ne volim tako održavati kontakt s ljudima.

U kolovozu dolaziš kod nas u Hrvatsku. Što znaš o našoj državi?
Hmmm, znam da ste nedavno ušli u EU, zar ne? Iskreno, malo toga znam, ali prije svakog odlaska u neku novu državu, volim uzeti knjigu i malo proučiti najbitnije stvari, ali ako budeš pitao isto pitanje u vrijeme Terraneo festivala, sigurno ću znati mnogo više.

Terraneo festival nalazi se na Jadranskom moru, hoćeš li uspjeti odmoriti se na našoj obali?
Duboko se nadam! Čini mi se kao jako dobra ideja za odmor.

Kakve inače nastupe preferiraš, festivalske ili klupske?
Festivalske, posebno ako je riječ o Europi. Uvijek je zabavno, možeš vidjeti neki jako poznati i popularni bend i uvijek ima odlične hrane.

Kako vidiš Cloud Nothings za pet godina?
Ne znam, vjerojatno ćemo i dalje gledati kako iz Hrvatske možemo otići do naše sljedeće destinacije na kojoj imamo svirku (smijeh).

Muziku podržava