Dubrovačke Skaline bez Ibrice

Stjepan Vrečko
2593

“Novo poglavarstvo grada Dubrovnika odlučilo je poništiti odluku svojih prethodnika i prekinuti 45 godina staru tradiciju ponoćnih koncerata na Skalinama.” – piše na službenim stranicama Ibrice Jusića.

Skaline Dominikanskoga samostana ostat će ovo ljeto bez Ibrice, a
Ibrica će ostati bez planiranih 182 tisuće kuna za nekoliko koncerata –
koliko je trebao dobiti od Grada.

“Na tisuće fanova tijekom ljeta dolazi u Dubrovnik, ne valjda zbog vrelih zidina i plavog mora, ta toga ima diljem Lijepe Naše. Ali Ibrica je simbol Grada. Legenda koju i danas štuju i traže iz svih država regiona, jedan od rijetkih umjetnika koji se na estradi održao punih 45 godina, posljednji trubadur koji je proslavio Dubrovnik, umjetnik prema čijim koncertima na Skalinama ljudi planiraju godišnji odmor u Dubrovniku.” nastavlja se u tekstu na glazbenikovoj stranici, dok novi gradonačelnik Andro Vlahušić, prema pisanju nekih medija, smatra kako se ne prekida tradicija, već se uvodi red:

“Konačna odluka još uvijek nije donesena, o tome će uskoro odlučiti Gradsko vijeće. Treba napomenuti kako nije uobičajena praksa da se takva zabava plaća iz gradskog proračuna, iz prireza, poreza i komunalnih službi. To bi trebala plaćati Turistička zajednica, a ne građani.”

Muziku podržava

Grad Dubrovnik trenutno je u dugu od 50 milijuna kuna, nastavio je Vlahušić i dodao kako prioritet mora biti život građana, te da bi se jednako postupilo s bilo kojim umjetnikom.

Nedavno se Ibrica oprostio od vjernoga Arčija s kojim je 15 godina dijelio pozornicu, a uskoro bismo mogli saznati konačan odgovor na pitanje “Kamo vode te skaline…” gdje je prvi puta zapjevao uz gitaru 1965. godine.

Muziku podržava