Stigao je poziv za intervju Dubioze kolektiv. Gle, aktualni bend koji je najkorišteniji primjer uspješnog benda ovih prostora. Kaže Sanjin Đukić, promotor Pozitivca gdje Dubioza predvodi lajnap na oba dana, da na intervju dolazi Vedran (op.a. Vedran Mujagić). Nalazimo se u podrumu Vinyla, posred Bogovićeve, u Zagrebu. Pale se svjetla kamera, nisu naše, radim pisani intervju, ali iskoristit ćemo ih za fotkanje. Stiže Vedran i s njim Jernej, predstavlja se (op.a. Jernej Šavel). Vedran, jedan od temelja Dubioze, dok je Jernej nešto kasnije dobio poziv da se priključi bendu i sada je već duže vrijeme punokrvni član benda.

Odmah kreće priča koja će se produžiti na sat-dva druženja uz osjećaj da si s ljudima s kojima se razumiješ. Priča kreće s onim što me najviše fascinira…

Međunarodan uspjeh Dubioze

Kad predstavljam međunarodnim kolegama i prijateljima gdje god bio – koji su bendovi naših prostora, koji nas najbolje predstavljaju – Dubioza je prvi izbor. Stavim “Kažu” na Jubitubi, to bude prvi suggestion i za 30 sekundi kreće drmoguz, a refren se lovi.

Muziku podržava

Dakle, Dubioza ima i pravu publiku vani. Sam sam prije nekoliko godina bio na Dubiozinom koncertu u nizozemskom Groningenu gdje se na njihovom koncertu okupilo 4000-5000 ljudi, i to nije bila dijaspora. “Da, naša publika je organski narasla vani. Većinom ima dijaspore, ali sve je više koncerta sa isključivo stranom publikom” – kaže Vedran.

I da se razumijemo, nema ništa loše u dijaspori, to je našim bendovima jako važna podrška i lijepo je vidjeti lica koja poznaješ. “U Irskoj nam na koncert dođe jako puno ljudi, svi mladi i to je naša dijaspora. No, suprotnost je u Španjolskoj ili latinskoj Americi gdje je publika posve lokalna, to je sve latinsko. Ne vidimo nikoga našeg tamo, a bude krcato sve. Oni osjećaju našu muziku.”

Manu Chao

Tu ima i poveznica s Manu Chaom. Obzirom da je manager Dubioze, jedan sveprisutni Login Kočiski, a kako je on i booker za Manu Chao na ovim prostorima, bilo je logično pitati da li ih je on povezao. “A ne, upoznali smo se još 2002. godine i to igrom slučaja, a kasnije se sve poklapalo tako da si pašemo, da dijelimo svjetonazore pa je došlo i do zajedničkih suradnji”.

Sprema se novi album koji će imati suradnje s drugim glazbenicima, prerano je za objavu tko je to sve (osim Manu Chaoa). Bit će i na više jezika jer uključujemo engleski, španjolski i francuski. A Vedran je najavio da 5.11. izlazi i njihov novi spot Dubioza Kolektiva + Manu Chao. Spot je upravo tako i izašao. Eto ga:

Login

Koliko je za uspjeh benda zaslužan manager? Vedran je umjeren oko ovog odgovora i kaže “Velika je zasluga, bilo bi jako teško bez njega, Login je jedinstven, jak je, sveprisutan je i naša suradnja traje već godinama iako se vidimo svega nekoliko puta godišnje, no tako funkcionira i bend. Svuda smo. Login je u Skopju, dio nas je Bosni, dio nas je (pogleda na Jerneja) u Sloveniji.

Za bitnost ovog odlomka, dakle, Login Kočiski je makedonski glazbeni manager, organizator festivala i koncerata, booker i manager bendova, “Hello, my friend” ska punk poduzetnik. Logina znam već dugo i čovjek je koji ne vidi prepreke pred sobom. Dapače, često je preskakao prepreke (priča se da je to ponekad i doslovno) i svoju optimističnu energiju prenašao na druge pa su se i ti možda malo nemogući koncerti i nemoguće misije, održavale “No problem, my friend.”

Ajmo malo više o turnejama

“Publika je miješana, dio je dijaspora, ali dio su lokalni fanovi koji vole ovakvu glazbu. Naročito se to vidi kod latino publike, kako u Španjolskoj, tako i u latinskoj Americi gdje smo traženi. Počeli smo i za vrijeme nastupa anketirati publiku, pa na pozornici pitamo otkud su ljudi, zanima nas to. A donekle se možemo i prilagoditi nastupom” – Vedran će.

A kako je u Americi? Vedran nastavlja: “Na američkoj turneji smo prošli istočnu obalu, uključujući New York gdje smo svirali u klubu Cutting Room. Zanimljivo je da je vlasnik tog kluba Faca iz TV serije “Sex i grad” (glumac i poduzetnik Chris Noth).”

Bili ste i na SXSW, na najvećem music showcase festivalu koji u deset dana zaprimi preko 2000 svirki… Vedran: “A da, tamo je tek tempo jak. Bilo je sjajno tamo. Iako, od cijele Amerike, najdraža svirka nam je bila u čuvenom klubu 9:30, u Washingtonu.”

“Preko ticketing sustava u Americi se vide i puna imena publike, onda nam je fora gledati prezimena pa da probamo zaključiti otkud je publika. I tamo smo očekivali najviše dijaspore, ali čak je i u Sjevernoj Americi najviše imena latinskog porijekla.”

Jernej nastavlja: “S druge strane odlične su nam turneje kad idemo u Južnu Ameriku. Meni je najdraže bilo svirati u Čileu. Znali su nam i imena, skandirali, doduše, meni se čini da mene zovu Jerry.”

Pozitivan koncert u Zagrebu?

Dubioza je headliner 15. i posljednjeg Pozitivca, i to kao glavni izvođač na oba dana, uz domaće velikane kao što su Rundek, Kekin, Švesteri i Tram 11. Vedran kaže i da će biti razlike između ta dva nastupa. Ne kompletno dvije različite setliste, ali ipak ne žele dva identična koncert dva dana zaredom na istom mjestu. Bit će i velik broj fanova koji planiraju ići oba dana pa nije ni ok da bude identično.

Trava

Legalizacija “trave” je jedna od gorućih tema. Nastavljam s Vedranom i on je vrlo odlučan: “Trava je nepotreban tabu. Ona je pozitivna za ljude što je i više puta dokazano. Kod nas legalizacija dolazi sporo, ali EU ide korak naprijed s tim i legalizacija se širi.” Jernej dodaje kako je CDB već raširen u Sloveniji, iako generalno farmacija usporava taj razvoj jer nemaju korist od toga. Zato “trava” još uvijek nije legalna.

Depresija

Depresija je česta pojava kod umjetnika, tako i kod kolega glazbenika i u zadnje vrijeme ta tema prestaje biti tabu. Vedran je spreman i na to: “Prekarijat je skloniji depresiji. Cijela kreativna industrija je zahvaćena. O čemu se radi… Kad nemaš sigurna primanja, u smislu da ti je redovna plaća, ti si konstantno pod stresom, a taj stres te čini sklonijim depresiji.”

Kako je s turnejama i depresijom? Naime, na turnejama je česta neispavanost, nekvalitetan smještaj i slično, što je potvrđen uzrok depresiji. Tu se oboje slaže, ali i kažu da ako ti to ne paše, onda ni nisi za ovaj posao. Treba biti čvrst mentalno, a njima tu pomaže disciplina. Disciplina je bitna i s tim nema šale. Nema previše opuštanja. Ne znači da je to vojni režim i zna se se točno kad se zabavlja, a onda se pošteno zabavlja.

Dubioza Kolektiv
Dubioza Kolektiv: Jernej Šavel (lijevo), Vedran Mujagić (desno) s Edom Plovanićem (u sredini)

Tu smo se i oprostili, a onda sam se i nakon intervjua sreo s Jernejem i još malo s njim popričao. Znam to ime odavno, svirao je s Lollobrigidom i drugima. Jernej tu opisuje kako je nakon godina sviranja po bendovima pozvan da svira u Dubiozi. Pristao je, i tek onda shvatio kakav je mentalitet benda. Tamo nema opušteno. Dubioza ga je odmah uzela pod svoje, ali to znači i radnički režim i disciplina. Što je na kraju krajeva i glavni razlog svjetskog uspjeha Dubioze Kolektiv.

Muziku podržava