Iako smo navikli na sveopću komercijalizaciju drage nam pop kulture, još uvijek postoje neka skrovita mjesta u našoj metropoli koja odlučno prkose dominantnim trendovima. I dok glazbeni performansi često postaju žrtve prostorija u kojima su dotična djela izvedena, ponajviše zbog nužnih kompromisa financijske održivosti, ponešto drugačija ‘klima’ vlada u nekim kino dvorana. Istina, bombardirani smo blještećom ponudom multiplex dvorana, no neka mjesta i dalje njeguju originalnu kulturu kina.

Svačija Kinoteka

Jedno od njih je i legendarna Kinoteka. Ova dvorana, smještena u blizini Trga Francuske Republike, stekla je poseban status među ljubiteljima pokretne slike upravo zbog odgojnog elementa koji je njen program nudio.

Prema podacima s njihove web stranice, izgrađena je 1941. godine, a od samoga početka u njoj se prikazuju filmovi. Kasnije prostorom upravlja Centar za film i filmsku kulturu Narodnoga sveučilišta Grada Zagreba. Od 1974. godine na velikom ekranu prikazuje se kinotečni program u suradnji s tadašnjom jugoslavenskom Kinotekom. Nakon prekida te suradnje tijekom Domovinskoga rata prostorom upravlja Filmoteka 16, odnosno Zagreb film. Prva etapa završila je 2005. godine, kada u prostor ulazi prvotni vlasnik – obližnja župa Sv. Blaža.

Muziku podržava

Gotovo desetljetna stanka prikazivanja prekinuta je prošle godine kada kino opet kreće s programom, a taj program je, baš kao što bi i svaki pravi ljubitelj filma priželjkivao, odvojen od pomalo bezlične moderne filmske industrije SAD-a.

Uz film – i glazba

Upravo je odgojni element Kinoteke njegova najbitnija odrednica. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća tamo se odlazilo na ‘najbolje od najboljeg’ iz svijeta filma, a dosadašnji program druge etape postojanja oslanja se upravo na te evergreene koje nažalost imamo prilike jedino gledati praznicima na javnoj televiziji.

Kinoteka ove godine ide korak dalje. Odgojno filmski element postat će i glazbeni! FonoKinoteka je novi mjesečni projekt kao nadomjestak za “Medvedgradske Ljetne Večeri” (prostor je u renovaciji) a njen cilj je predstavljanje recentnih kvalitetnih glazbenih skupina i solo izvođača u ponešto drugačijem ambijentu.

Idućeg petka, led će prvi ispred kino platna probiti zagrebački Drvored. Koncert pod nazivom “Pogled kroz prozore” donosi najbolje s njihovog studijskog ostvarenja “Arhelina”, a za one koji nisu upoznati sa stvaralaštvom francusko-hrvatskog kolektiva, evo nekoliko crtica.

Ovu deveteročlanu ekipu krasi iznimna fuzija žanrova koja se isprepliće kroz mnoštvo instrumenata, od harmonike i flaute preko violine i saksofona do trube i trombona.. Njihova glazba je mješavina šarma francuskih šansona i energije balkanske nostalgije koja je često prožeta brzim ritmovima i promjenama raznih glazbenih pravaca. O njihovoj kvaliteti govorila je i naša Anita Miličević:

“Ovakav bend se ne treba truditi žanrovski odrediti jer je ono što rade prije svega jedna velika zabava, ali ima tu i jasnih smjernica poput worldmusica, gypsya, ska tonova i šansone.“ (iz recenzije)

Nakon zapaženih nastupa na pozornicama Zagreba i regije, ekipa će se okušati u potpuno drugačijem sjedećem ambijentu. Tko nas dalje čeka u programu, još nije poznato, no mi na pozornici Kinoteke vidimo puno potentnih glazbenika. Koncert Drvoreda je tek početak jedne lijepe priče, a mi se nadamo kako će se program ‘prikazivati’ pred ispunjenim dvoranama. Domaćeg talenta sigurno ima, a možda će nekima baš Kinoteka biti odskočna daska i pravo mjesto za pokazati raskoš svog mukotrpnog rada.

 

0 Shares
Muziku podržava