Krajem ’90-ih godina, underground rave scena bila je u eskalaciji. Plejada nespojivih kultura, ukusa i stilova doživjela je koliziju upravo u undergroundušto je rezultiralo nastankom do tada nezamislivih spojeva kao što su techno i bass u kombinaciji s reggaeom i hip hopom. Glazba je postajala slobodnija, brža i eksperimentalnija, što je publika prihvaćala sa zanimanjem i odobravanjem. Kao što je red imenovati svaku prinovu, ova je prvotno dobila ime jungle, a njegovim razvitkom i napredovanjem nastao je drum’n’bass.

Drum’n’bass rođen je i odrastao u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iako su na njega najveći utjecaj imali jamajkanski dub i i reggae zvukovi, korijenje drum’n’bassa duboko je vezano uz Ujedinjeno Kraljevstvo te se može nazivati njihovim nacionalnim produktom. Ipak, ovom žanru nije dugo trebalo da se oslobodi zemljovidnih granica pa je tako počelo njegovo zarazno širenje svijetom.

Drum’n’bass najkompleksniji je i najpotpuniji poliritmički oblik elektroničke glazbe. Njegov osnovni karakter nalazi se u brzim breakbeatovima od kojih najveći značaj ima Amen break. To je bubnjarski solo u trajanju od 6 do 7 sekundi, a preuzet je iz pjesme “Amen, Brother” u izvođenju The Winstonsa. Pjesma je ušla u legendu kao izravan začetnik potpuno novog žanra i kao najsampliranija stvar u povijesti glazbe. Amen break zbilja je svetinja i okosnica cijelom postojanju drum’n’bassa, a činjenica da je cijeli žanr nastao iz sampla dugog 6 sekundi je u najmanju ruku impresivna.

Drum loopu pridružuje se ozbiljno snažan bass, a ta tvorevina čini osnovu kojoj se tada dodaju ostali sampleovi, zvukovi i vokali. Ritam je brz i iznimno dinamičan, a na ljestvici bpm-a (beats per minute) smjestio se u rasponu od 160 do 180. Osnovna konstrukcija drum’n’bassa prilagodljiva je, sama za sebe neutralna te je kroz godine eksperimentiranja u produkciji  nastalo more podžanrova, a samo neki od njih su: halftime koji prepolavlja tempo klasičnog DnB-a te se približava hip hopu i dupstepu, jump up koji je sirov i osnažuje ritam u kombinaciji s elektroničkim riffovima bassa. Liquid je ispolirana i kontrolirana verzija DnB-a obilježena lakšim i neagresivnim beatom koji dodatno ublažuje vokal te je najbliži komercijalnijoj i općeprihvaćenoj elektronskoj glazbi, dok je neurofunk zasigurno najžešći oblik DnB-a koji uz nemilosrdan tempo i eksperimentalne zvukove baca publiku u trans. Techstep donosi  mračnije ekstraterestrijalne prizvuke, a minimal ogoljava konstrukciju DnB-a, ostavljajući ga jednostavnim i mantričnim.

Pored žanra se, kako to biva, stvorila i bogata subkultura koja spaja nespojivo u jedan kolektiv koji dijeli istu ljubav – slobodno se rasplesati na svirci, vidjeti uvijek nasmijana lica ostalih DnB ljubitelja i izvođača koji su nam dragi prijatelji.  Iako su drum’n’bass glave zbilja predana publika te su redovni na svakom novom eventu, jungle vojnika nema mnogo. Neću to pripisati diskriminaciji prema underground sceni, nego odlučujem vjerovati da scena ostaje neprepoznata jer ekipi nije dostojanstveno predstavljena.

outlook
foto: Sam Kirby

Svjetska scena je u porastu, a mi, na ničije iznenađenje, kasnimo za rastućim valom. Trenutna regionalna scena je snažna i postojana premda ne broji mnogo članova obitelji. Lako je izgubiti se u moru informacija o nepoznatom, stoga donosim listu najznačajnijih imena regionalne DnB scene. Upamtite imena, bacite sluš i ako vas zvuk pridobije, vidimo se na skorašnjoj svirci, bila ona na nekom impozantnom festivalu ili pak zavučena u nama srcu drage, male klubove.

1Filip Motovunski

Pionir hrvatske DnB scene i miljenik njezine publike. Na sceni boravi preko desetljeća i upravo on zaslužuje najveći hvalospjev jer pokreće i drži DnB kulturu živom te ju približava širim masama.  Tijekom godina okušao se u ulozi MC-ja i producenta prvotno u vlastitom rap sastavu PCP, a kasnije njegovo stvaralaštvo biva prepoznato i lansirano u povijest regionalne, ali i svjetske jungle i DnB scene.

2Rahmanee

Beogradski DJ i producent koji uz bok (često i u doslovnom smislu) Filipa Motovunskog donosi unikatan i nepatvoren jugle zvuk. Njegov utjecaj u dvadeset godina prisutnosti na sceni je neizmjerljiv i jasan te se može reći da je odgojio regionalni DnB. Glazbena produkcija mu je prepoznatljiva, a DJ setovi uvijek puni rasplesanog oduševljenja.

3Billain

Sarajevski dragulj koji je 2000ih godina podigao na noge DnB scenu u Bosni i Hercegovini kolektivom Kontra. Zavodljivi DnB ipak da je privukao bliže te kreće s vlastitom produkcijom. Njegov domet izvan regionalnih granica najdalji je te je objavljivao glazbu za najveće izdavačke kuće svijeta. Inženjerski i okrutno slaže svoje trake koje su pune naoštrenih bubnjeva, eksplozivnih bassova i nemilosrdnog ritma.

4Kula

Omiljeno lice i protagonist svakog slavonskog DnB eventa. Kula je DJ iz Vukovara, a 2008. godine pokrenuo je organizaciju VuBass koja je do danas u Osijek i okolicu dovela velika imena DnB svijeta. Kulini setovi obilježeni su vrhunskim deep i neurofunk zvukovima te savršenom kombinacijom novijih i kultnih traka, a zbog dinamičnog DJ-inga atmosfera je na njegovim svirkama visoko zapaljiva. 2016. godine dobio je nagradu za najboljeg DnB DJ-a hrvatske.

5Kodin

Zagrebački DJ i producent koji iza sebe ima izdanja za vodeće izdavačke kuće svjetske DnB scene. Prvi je izdao hrvatski DnB vinyl, a njegove brojne kolaboracije potvrđuju superiornu kvalitetu selekcije i stila. Produkcija mu se ponosi eksperimentalnim i ubojitim kombinacijama neurofunk, techstep i minimal zvukovima.

6Nemy

Dolazi iz Smedereva, a nakon brojnih nastupa uživo i u radio emisijama otvara mu se put do DnB zvijezda te ostaje prepoznat kao nada novog vala i buduće regionalne scene. Trake mu uskoro mogu biti pronađene i na Drum&Bass Areni, najprestižnijem brandu osnovanom pri samom rođenju DnB-a.

 

214 Shares