Drugo izdanje DORF-a

1100

Nakon uspješnog prvog predstavljanja u Vinkovcima se i ove godine održava DORF, zasad jedini domaći festival dokumentarnog rock filma. Od 6. do 9. ožujka vinkovačko gradsko kazalište Joza Ivakić bit će domaćin 15 filmova iz pet zemalja, a projekcije će i ove godine biti popraćene koncertima te još ponekim zanimljivostima.

Pripreme za ovogodišnji DORF lagano se privode kraju, a za sada vam možemo otkriti da će festival otvoriti dva dokumentarca britanskog autora Don Lettsa, prvi pod nazivom “Tales of Dr. Frankenstein” o velikanu funk glazbe George Clintonu, te autorovo najnovije ostvarenje “Soul Britannia” o povijesti suvremene crne glazbe u Velikoj Britaniji.

Don Letts, koji je osim kao režiser i glazbenik poznat i kao DJ londonskog Roxy kluba, bit će i gost u Vinkovcima te će po završetku projekcija svojih filmova puštati muziku u Kildare’s Music Pubu.

Muziku podržava

Od domaćih filmova vidjet ćemo dokumentarac o Edi Maajki “Sevdah o rodama” u režiji Silvija Mirošničenka, a premijerno će biti prikazan i film “Dnevnik rok zvijezde” o Lou Profi kojeg u filmu intervjuira njegov prijatelj Zdenko Franjić.

Iz Srbije dolazi film “Sloboda ili ništa” o beogradskim Partibrejkersima, a očekuje nas i hrvatska premijera filma kultne glumice Sonje Savić “Šarlo te gleda” o Beogradu ’80-ih.

Iz Nizozemske dolazi film o noise bendu “Gone Bald” autora Jan Jaap Kuipera, koji je nedavno bio predstavljen na Zagreb film festivalu, te film “The Breeders” o istoimenom bendu redateljice Paule van Olsen. Fanove garažnog punk’n’rolla razveselit će prikazivanje filma “Billy Childish is Dead” autora Grahama Bendela.

Koncertni dio festivala također nije zanemariv – u petak 7. ožujka svoj nastup potvrdili su Overflow kojima će predgrupa biti zanimljiva hrvatsko-ukrajinska punk kombinacija Cherkezi United, dok će dan iza, u subotu 8. ožujka nastupiti zagrebački rockabilly bend The Madmen. Svi koncerti održat će se u Kildare’s Music Pubu.

Tijekom festivala u Galeriji Slavka Kopača moći ćete pogledati izložbu fotografija Foto-kluba Vinkovci, a izložbom na temu glazba predstavit će se i dvojica mladih vinkovačkih umjetnika Marko Šošić i Želimir Fišić.

Dio festivalskih aktivnosti bit će posvećen i promociji glazbenih knjiga, a novost na ovogodišnjem DORF-u spotovi su izvođača iz cijelog svijeta koji će svaki dan biti u programu, a kao i filmove izabrat će ih selektori festivala.

Više detalja donosimo uskoro, a do tada posjetite redizajnirane službene stranice festivala.

Muziku podržava