Dolaskom zime mnogi se suočavaju s naglim padom raspoloženja, poznatim i pod nazivom winter blues. Kako navodi Harvard Health, čak 25% Amerikanaca u tom se razdoblju godine suočava s tim problemom, a svi već znamo i za psihologa  Cliffa Arnalla koji je dokazao da je najdepresivniji dan u godini upravo zimi – trećeg ponedjeljka u siječnju.

Brojna istraživanja pokazala su kako slušanje glazbe pozitivno utječe na raspoloženje, a jedno od njih provedeno je na kanadskom Sveučilištu McGill koje je dokazalo kako brža, uptempo glazba s izraženim ritmom izaziva bolje raspoloženje i čini nas sretnijima. Kako bi ti hladna i siva zimska jutra započela u veseloj atmosferi, uz pomoć HT-a i Deezera pripremili smo playlistu koja sadrži baš takve pjesme i koja će te razbuditi i rasplesati dok kuhaš kavu i čekaš da se radijatori zagriju. I da, ne moraš brinuti da će ti nečija poruka za dobro jutro prekinuti pjesmu koju slušaš – aplikacija neprestano radi u pozadini neovisno o tome koristiš li mobitel ili ti je zaključan.

Već spomenuto kanadsko Sveučilište McGill provelo je još jedno istraživanje kojim je utvrđeno kako se uslijed iščekivanja omiljene pjesme i njenog slušanja u mozgu odvija specifična reakcija kojom dolazi do povećanja razine dopamina koji je potreban za dobro raspoloženje, što doslovno možemo shvatiti kao da je slušanje glazbe način kojim sami sebe nagrađujemo i koji nas čini sretnijima.

Na to se istraživanje može nadovezati i ono koje je provelo Sveučilište u Missouriju. Naime, predmet istraživanja bio je utvrditi kakva vrsta glazbe utječe na dobro raspoloženje. Znanstvenici su skupili grupu od 167 studenata kojima su dali da slušaju “Rodeo” američkog skladatelja Aarona Coplanda i “Posvećenje proljeća” iza kojeg stoji ruski skladatelj Igor Stravinsky. Istraživanje je pokazalo da su se studenti osjećali sretnijima nakon prve skladbe, što ide u prilog tvrdnji da nas brža, uptempo glazba doista čini sretnijima.

U nastavku donosimo popis nekih od najpoznatijih pjesama koje odgovaraju tom opisu i u kojima su autori u fokus stavili sreću i bezbrižnost i koje u nama odmah izazivaju te osjećaje.

1. The Jackson 5 – “ABC” (1970.)

Hit po kojem pamtimo ovaj legendarni sastav s prvog je mjesta Billboardove ljestvice skinuo “Let It Be” te je na toj poziciji proveo čak četiri tjedna. Pjesma se našla na njihovom drugom studijskom albumu koji je nosio isti naziv. “ABC” se smatra njihovim najuspješnijim albumom te je do danas prodan u više od pet milijuna primjeraka.

2. The Beach Boys – “Good Vibrations” (1966.)

Pjesma je istog trenutka postala favorit publike i kritičara. Bila je i nominirana za nagradu Grammy, a časopis Rolling Stone smjestio ju je na popis 500 najboljih pjesama koje su ikad snimljene.

3. Queen – “Don’t Stop Me Now” (1978.)

Britanski sastav ovaj je hit, koji se našao na njihovom sedmom studijskom albumu naziva “Jazz”, snimio 1978. godine, a istraživanje koje je provedeno 2016. godine pokazalo je kako je ovo najsretnija pjesma ikad snimljena.

4. The Monkees – “I’m a Believer” (1966.)

Pjesmu je napisao Neil Diamond, no nije postigla uspjeh poput ove obrade, koja je do danas je prodana u više od 10 milijuna primjeraka. Na snimanju je surađivao i gitarit Al Gorgoni, kojeg pamtimo i kao session glazbenika na pjesmama “Sound of Silence” i “Brown Eyed Girl”.

5. Katrina & The Waves – “Waking On Sunshine” (1985.)

Iako je ovaj hit u samom početku bio zamišljen kao balada, bend se odlučio na sasvim suprotno i snimio ju u izdanju po kakvom ju danas znamo. Pjesmu je napisao njihov gitarist Kimberley Rew, koji stoji i iza “Love Shine a Light” kojom su 1997. godine osvojili prvo mjesto na Eurosongu.

6. Kool & The Gang – “Celebration” (1980.)

Jedan u nizu brojnih hitova ovog američkog sastava našao se na njihovom 12. studijskom albumu nazvanom “Celebrate!” koji je dospio na prvo mjesto Billboardove ljestvice. Pjesma je dva tjedna bila najslušanija u Americi dok ju nije prestigla “9 to 5” koju izvodi Dolly Parton.

7. Corinne Bailey Rae – “Put Your Records On” (2006.)

Engleska je glazbenica zahvaljujući ovom singlu koji se našao na njenom debitantskom albumu ostvarila komercijalan uspjeh. Pjesma je bila nominirama za nagradu Grammy u dvije kategorije, a do danas je prodana u skoro milijun primjeraka i postigla zlatnu nakladu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

8. The Rolling Stones – “Hot Stuff” (1976.)

Engleske rock ikone ovim su hitom zakoračili u tadašnji funk/disco zvuk. Kao suradnik je za vrijeme snimanja gostovao gitarist Harvey Mandel, koji je tada bio hvaljen zbog inovativnog pristupa instrumentu. “Hot Stuff” se našla na albumu naziva “Black and Blue”.

9. Bruno Mars – “Locked Out Of Heaven” (2012.)

Prvi singl s glazbenikovog drugog studijskog albuma “Unorthodox Jukebox” predstavio je značajan odmak od njegovog dotatašnjeg zvuka, što je pohvalio velik dio kritičara. Pjesmu je producirao Mark Ronson, koji je s Brunom surađivao kao producent i na njegovom posljednjem albumu “24k magic”.

10. Earth, Wind & Fire – “September” (1978.)

Postoje brojne teorije o značenju datuma koji se spominje u prvoj rečenici ovog funk klasika (“Do you remember the 21st night of September?”, no bend tvrdi da je odabran prvenstveno zato jer se dobro uklapa u strukturu pjesme i melodije. Pjesma se našla na albumu “The Best of Earth, Wind & Fire, Vol.1”, a do danas je prodana u više od dva milijuna primjeraka, dok je u SAD-u postigla zlatnu nakladu.

53 Shares