Dino Šaran (Letu štuke): “Skip je opcija koja ubija razlog za stvaralaštvo”

5921

Sarajevski bend Letu štuke za ovogodišnji Record Store Day, pripremili su “The Best Of” svojih najvećih hitova.

Grupu je 1986. godine osnovala četvorica srednjoškolaca pod utjecajem punka i novoga vala, od kojih je frontmen Dino Šaran ostao jedini član originalne postave te se logično do dana današnjeg nametnuo i kao vođa sastava.

Muziku podržava

Povodom izbacivanja kompilacije hitova, čuli smo se s Dinom i porazgovarali o ovom odličnom uvodu u dugoiščekivani četvrti studijski album, čiji izlazak napokon možemo očekivati na jesen.

Također, dotakli smo se i ostalih tema koje su obilježile njihovu 12 godina dugu diskografsku karijeru.

Zbog čega ste odlučili da je upravo sada vrijeme za
kompilaciju vaših najboljih pjesama?
Kad smo 2005. objavili prvi album imao sam u vidu trilogiju. Bilo je logično da ‘Best of’ objavimo na desetogodšnjicu, ali nismo. S obzirom da smo imali dužu pauzu evo prilike da ovom kompilacijom povežemo našu staru i potencijalno novu publiku i time podvučemo crtu. Hvala svima!

Na kompilaciju ste odlučili uvrstiti i pjesmu “Padaj” u koju su ubačeni i stihovi sarajevskog pjesnika Duška Trifunovića koji između ostalog kažu “Pada snijeg na snove naše”. Koči li nešto tvoje snove u današnjem vremenu?
Kinezi imaju kletvu koja glasi: “Da Bog da živio u zanimljivom vremenu”. Ovo je bar na očigled upravo takvo vrijeme. Snovi su ideje, a pravih ideja je sve manje. Ako je istina vodilja nema bojazni da ideja neće doći. Nemam problema po tom pitanju. Sreća ili ne?

Album će službeno izaći na Record Store Day, 22. travnja. Što tebi osobno predstavlja taj dan koji je tijekom godina postao svojevrsna akcija i globalni tren, ali i općenito ploča kao format?
Po meni to je reminiscencija na neka bolja vremena, a reciklaža je trend već dugo. Lijepo se podsjetiti na vrijeme kad muzika nije bila samo pu(č)ka zabava. Kad je zaista značila mnogo više od broja klikova i lajkova. Vinyl rules!

Letu štuke su u prošlosti prošle puno toga, između ostalog i novo oformljavanje benda, u drugačijoj postavi. Kakva je atmosfera danas u bendu?
Kod nas je sve išlo polako ali prirodno. Bez većih tektonskih poremećaja, ako izuzmemo rat. Ja sam ostao jedini mornar iz prve postave što me i protiv moje volje dovelo do čina kapetana. Atmosfera je odlična i jedva čekamo da čujemo master novog albuma na kojem radimo.

“The Best of Letu Štuke” je zapravo prigodan uvod za novi album o kojemu se već duže vrijeme priča. U kojoj je fazi rad na tom dugoočekivanom novom materijalu?
Sve pjesme su tu, a album očekujte najesen. Svakako i par singlova prije toga. Neka to ostane tajna do daljnjeg.

S obzirom na duže pauze između albuma tijekom ovih 12 godina diskografske aktivnosti, stekli smo dojam da vam je kvalieta iznad kvantitete. Kakva tematika će se moći naći na novom izdanju, postoji li koncept i imate li isti pristup rada na njemu kao na preostalim albumima?
Zaista sam pisao svaku pjesmu zasebno. Nisam htio robovati nikakvom konceptu, ali na kraju se ipak ispostavi da je dobar album ipak zbirka. Htjeli to ili ne.

U tekstu pjesme “U ovom svijetu” stoji upečatljiv stih “Previše pažnje posvećujem naizgled nevažnim stvarima, previše snova me splelo u mrežu i nemam adute”. Čemu bi po tebi ljudi trebali više stremiti i čemu bi trebali pridavati posebnu pažnju?
Porodici, iskrenim i dugotrajnim prijateljstvima, životu koji se ne urušava u milijune uplašenih mikrosvjetova, već treperi od milosti i ljubavi. Komunikacija je važna, ali samo ako je humana, a ne tehnološka i puna površnih znanja i odnosa. Dobro u čovjeku i ženi.

Mnogi se danas pretežito odlučuju na izbacivanje singlova, kakvo je tvoje mišljenje o tom trendu i što ti predstavlja sam album kao format?
Ako želiš ispričati priču radiš album. Ako želiš uspjeh radiš samo singlove.

S obzirom da ste i sami počeli kroz svirke sarajevske demo scene toga doba, što misliš o novim izvođačima s ovih prostora? Tko te je zaintrigirao i kakve su prepreke pred njima, koje možda nisu postojale kada ste vi sami počinjali?
Malo toga pratim u zadnje vrijeme. Sve je drugačije, a opet i isto. Stare stvari u novom zvuku. Mogućnost hiperprodukcije neminovno dovodi do pada kvalitete. Previše toga se štanca i stavlja u pretince da bi se moderni rob lakše snašao u tom kaosu. Skip je opcija koja ubija razlog za stvaralaštvo. Na žalost.

Digitalizacija i novo doba sa sobom su povukli i neke drugačije ciljeve kod glazbenika. Što tebi predstavljaju YouTube pregledi, pozicije na raznim top ljestvicama ili pak brojka pratitelja na društvenim mrežama?
Priliku da gori pobjedi. Ako je uopće riječ o natjecanju. Izuzetci potvrđuju pravilo.
Možemo li uskoro očekivati koncert Štuka u Hrvatskoj?
Svakako da ćemo svirati u Hrvatskoj, kao i u regiji, a i šire. To je ipak naša diskografska prapostojbina. Publika je posebna priča. Savršeni krug. Familija.

Muziku podržava