Digitalni download vs. CD

1601

Da digitalni download i sve veća popularnost iTunesa nije samo kratkovječni trend, pokazuju nedavno objavljeni statistički podaci. Tijekom prošle godine zabilježen je nagli porast u prodaji ‘online glazbe’ na području UK-a, a u tjednu nakon Božića zabilježen je 100% rast prodaje. Prijeti li nestanak fizičkom CD-u?

Ako uzmemo u obzir da je iTunes nedavno dosegnuo brojku od 4 milijarde prodanih pjesama, odgovor bi itekako mogao biti potvrdan. Također, najpopularniji glazbeni download portal našao se i na drugom mjestu liste kompanija koje ostvaruju najbolju prodaju glazbenog materijala, odmah iza Wal-Marta.

Download i kupovina digitalne glazbe postaje sve popularnija. Ipak je puno praktičnije sjediti doma za kompjuterom, te uz šalicu kave polagano prelistavati ponudu albuma, pjesama, singlova, te jednim klikom kupiti ono što nam se najviše sviđa.

Ipak, s druge strane, u Velikoj Britaniji zabilježen je nagli porast prodaje albuma i raznih izdanja putem interneta, ali preko portala kao što su Amazon.co.uk i Play.com, koji isporučuju naručenu robu na vaš kućni prag.

Kao što je i uobičajeno, brojke se najviše povećavaju u prosincu, mjesecu darivanja. Tada primjerice portal Play.com zaprima u prosjeku i po 700 narudžbi u minuti.

Muziku podržava

Popularnost internet-shoppinga polako potiskuje tradicionalno ‘lutanje’ po raznim CD shopovima, prelistavanje kataloga i prebiranje po ponuđenim albumima i DVD izdanjima. Umanjuje i mogućnost da vam ‘teta’ u CD shopu kaže kako ‘trenutno taj-i-taj album nemaju, ali sigurno će doći sljedeći tjedan, s novom pošiljkom’.

Istovremeno, download digitalne glazbe itekako prijeti klasičnom obliku CD-a ili DVD-a, a LP-ke ni ne treba spominjati.

Samo je pitanje vremena kada će doći do trenutka kada će digitalna glazba učiniti ono što je CD učinio kaseti, odnosno kaseta vinilu.

Muziku podržava