Devijacija Eurosonga: pobijedila najbolja pjesma (konačno)

24624

Na samom uvodu u svoj nastup na Eurosongu hrvatski pjevački as Jacques Houdek kaže otprilike ovo: “Dva su puta u životu; da vjerujete da ne postoje čuda i da vjerujete da je sve čudo.”

Ishod Eurosonga je dao odgovor na ovo pitanje. Čuda postoje! Došao je kraj kuknjavama frustriranih glazbenih kritičara (pa tako i svršetak mojih zapomaganja): nakon svih mogućih ekscesa na Eurosongu je pobijedila dobra pjesma! Još jedna dobra pjesma, možda i hit “City Lights” Belgijke Blanche, završila je u finalu na visokom četvrtom mjestu! Ako to nije vijest, onda stvarno…

Muziku podržava

Portugalski pjevač Salvador Sobral je u natjecateljskom dijelu sam na sceni, uz instrumentalnu pratnju, ali bez pomoći ikakvih pratećih vokala otpjevao nježnu, sentimentalnu pjesmu “Amar pelos doiskoja slušatelja odvede na neko drugo i bolje mjesto. Pojavili su se komentari da je to sve zbog svoje bolesti (zbog koje nije uspio odraditi niti sve probe), odnosno, da je Sobral pokupio bodove na samilost, no ta teorija ne pije vodu: samilosti na Eurosongu nema.

Sjećam se, u međuvremenu preminulog Davorina Popovića, koji je 1995. zdravstveno načet i iz teškom artiljerijom okruženog Sarajeva stigao na Eurosong i sve što je dobio, bilo je: “Hvala lijepa doviđenja”, da ne spominjemo kompozitora Đorđa Novkovića, grupu Put i hrvatski debi na istom festivalu 1993. Ako to nije bio razlog za samilost, onda nije simpatičan dečko s palmicom na glavi i sa slabim srcem nikakav argument da se publika i stručni žiriji ujedine u procjeni kako baš on zaslužuje pobjedu.

Isto tako, ove godine predstavnici Makedonije Jani Burčeskoj u polufinalnoj večeri nije pomogao niti nalaz ultrazvuka (koji je pokazao da je trudna), niti javna prošnja njenog dečka, niti erotiziran nastup da prođe u finale. Kad ne ide, ne ide.

Salvador Sobral je vrlo atipična zvijezda Eurosonga: osim što je pjevao na materinjem jeziku, a ne na engleskom (kako je to napravila većina izvođača), priznao je da nikad nije gledao ovaj festival, tako da je, zapravo, prvi Eurosong koji je gledao onaj u kojem je i sam sudjelovao, i zasluženo pobijedio. I kad su mu jednom intervjuu rekli da dobro stoji na kladionicama, Salvador je odvratio: “To je sredila moja mama”.

Inače fan Cheta Bakera i Caetana Velosa, Sobral slabo sluša pop-muziku, ali kako stvari stoje, ljubitelji pop-muzike će slušati njega. Važan dio Sobralovog tima je i njegova sestra Luisa, kantautorica koja je autorica pjesme “Amar pelos dois” i koja ga je ‘pokrivala’ u podmirivanju raznih obaveza prema produkciji i medijima i koja se Salvadoru pridružila u pobjedničkoj izvedbi pjesme. Znakovita je Sobralova izjava tijekom prijenosa: “Pjesma nije vatromet, pjesma je emocija“.

Na Eurosongu je nastupio i Jacques Houdek koji nije imao toliko pjesmu, koliko trominutni ekshibicijski program pokazivanja što sve može učiniti sa svojim glasom, no i on je iz svog nastupa izvukao maksimum te ostvario najbolji rezultat još od 2006., Severine i notorne “Moje štikle”. Na neki način Eurosong je protekao u ime obitelji, pobjedniku je pjesmu napisala sestra, nizozemskim predstavnicama pjesmu je napisao njihov otac o svojoj supruzi i njihovoj majci, a i Jacques je nekad imao izjave na tragu ‘U ime obitelji’. Lijepo od njega ako je u međuvremenu promijenio mišljenje.

A možda i ovaj Eurosong potakne publiku da promijeni mišljenje o toj manifestaciji: Njeno veličanstvo Pjesma se na velika vrata vratila na ovaj festival. Je li povratak Pjesme s velikim P na festival samo još jedan (doduše pozitivan) eksces, ili je početak neke nove tradicije, pokazat će vrijeme.

Muziku podržava