Za balkanski hip-hop nema granica. Frenkie je nedavno s Kontrom i Indigom predstavio novi studijski album “Egzil“, otprilike godinu dana nakon što je izdanje “Putanja” ugledalo svjetlo dana.

FM JAM trojka se tako našla u japanskom Red Bull studiju, u Tokiju, gdje su sve pjesme i snimljene s ton majstorom Ryom Kawashimijem. Kreativni proces je trajao godinu dana, dok su album uspjeli snimiti u samo pet dana.

Tim povodom ulovili smo Frenkieja koji je za nas dekonstruirao svojih pet najznačajnijih pjesama, po vlastitom odabiru.

1“Hajmo ih rušiti”

Pjesma je nastala u prostorijama radio Kameleona. Ne sjećam se točnog datuma, ali vjerojatno prije, tijekom ili nakon emitiranja jedne FM JAM emisije koja je išla ponedjeljkom. Na prvoj verziji se nalazimo Edo, Hamza i ja. Kasnije ću dosnimiti drugi vers i u tom obliku će biti objavljena na mom prvijencu “Odličan CD”. Tekst je nastao u vrijeme kada sam bio srednjoškolac zatrpan svakodnevnom politikom, nacionalizmom i postratnom bosanskom svakodnevicom. U to vrijeme ovakvi tekstovi su nam išli od ruke jer je bilo i previše inspiracije. Sjećam se da je bila prvo mjesto na top listi Cener Radija 101 i tek nakon tog uspjeha počela se slušati i puštati u BiH iako se cijeli tekst bavi problemima koji se tiču Bosne. I dan danas je favorit na koncertima. Sjećam se jedne zanimljive scene, tijekom nedavnih protesta u Tuzli kada je spaljena zgrada vlade, bježeći od specijalaca među zgradama čuo sam je iz studentskog doma. Studenti su na prozor iznijeli zvučnike i odvrnuli je do daske, nevjerojatan prizor.

2“Gdje god su moji”

Ova numera je nastala na snimanju filma “Soul Train”. Vozili smo se u vlaku kroz BiH, sretali se s raznim muzičarima i svaka noć je završila uz pivo. Billain je imao fantastičan beat koji nam je pustio u vlaku i Kontra i ja smo odmah odlučili da pišemo na njega. Dio teksta smo napisali tada, a ostatak dovršili nakon snimanja i putovanja. Jako je energična i dinamična i zato na koncertima dovodi klub do usijanja. Na ovakav beat je jednostavno pisati jer prosto izvlači inspiraciju iz tebe. Pravi banger!

3“Noćna smjena”

Ovo je možda i prva pjesma koju sam radio na Edin beat. Sjećam se kad mi ga je prvi put pustio. Edo ima neodoljiv i simpatičan način kako da ti predstavi beat ili pjesmu tako da je na prvu zavoliš. Isto je bilo i s ovim beatom, “vjeruj mi ovo su ubili za tebe”. Mislim da je odmah imao već i refren napisan, i kada mi je to odrepao shvatio sam kompletnu sliku. U tekstu sam pokušao opisati neku drugu stranu mog grada, neku noćnu, radničku i mračniju stranu Tuzle. Vjerujem da svaki grad ima tu dimenziju i da ga upravo zbog toga volimo. Meni je “Noćna smjena” i dalje jedna od najdražih pjesama i dugo vremena sam otvarao koncert s njom. U pamćenju će mi ostati i izvođenje ove pjesme sa sarajevskom filhramonijom, to je bila fantastična noć.

4“Bratmoi”

Ideju za ovu pjesmu su imali Kontra i Shtuka, i oduševio sam se kada su mi prvi put odrepali tekst. Uspio sam ih nagovoriti da je stavimo na “Putanju” i da i meni ostave malo prostora. Ostatak teksta smo napisali kroz mnogobrojna druženja i zajebanciju. Dovoljno je samo prepričati događanja jednog vikenda, dodati lokalnog slenga i imate hit. I fakat jeste tako, “Bratmoi” je prava čaršijska himna.

5“Teorija zavjese”

Ideja da sempliramo pjesmu Zijaha Sokolovića pod imenom “Otvori prozor” došla je od Kontre. To je naslovna numera dječjeg programa Televizije Sarajevo, i kada smo sve završili krenuli smo ganjati dozvolu za sample. Međutim, bilo je nemoguće doći do vlasnika autorskih prava, nakon što smo pokucali na brojna vrata i ostali bez odgovora odlučili smo kontaktirati Zijaha osobno. Nakon što smo mu iznijeli ideju i pojasnili što želimo odmah je pristao i snimio svoj dio ponovno. Danas je “Teorija zavjese” objavljena na “Egzilu”, a Zijah je potpisan kao gost. Tekst govori o bosanskom mentalitetu i strahu od uspjeha koji mnoge ljude sprečava da slijede svoju ideju.

0 Shares