Dean Škaljac (Grad): “Vodimo politiku malih koraka i urednih proba”

3502

Poznato je da Rijeka njeguje svoju rock scenu i pritom se ne ponaša poput mačehe. U sklopu projekta ‘Rijeka zove’ poznati riječki bendovi imaju priliku nastupati u Stereo dvorani. Povodom koncerta, u sklopu ovog projekta, bendova Grad i Ogledala, koji će se održati 7.11., te povodom skorog objavljivanja novog albuma grupe Grad, razgovarali smo s frontmenom te kultne riječke skupine, Deanom Škaljcem.

Prošlo je tri godine od izdavanja vašeg posljednjeg studijskog albuma “Glad”. Sada je u pripremi novi album. Možeš li mi nešto reći o njemu?
Novi album se nastavlja na tragu prethodnog, sadržavat će 11 pjesama plus jednu bonus pjesmu. Riječ je našoj staroj pjesmi “U sjeni tvojih očiju” koju smo malo preuredili za novi album.

Album još nema ime i moje su najoptimističnije prognoze da bi mogao biti objavljen u proljeće sljedeće godine.

Album najavljuje singl “Šuma” koji je već zavladao radijskim eterom. Kakve su reakcije na pjesmu?
Reakcije su pozitivne, pjesma je radio friendly i urednici, barem oni s kojima smo do sada kontaktirali, su uglavnom zadovoljni.

Muziku podržava

Live-album “Palach uživo” distribuirali ste na kioske po povoljnoj cijeni. Namjeravate li i s novim albumom napraviti nešto slično?
Istina, album “Palach uživo” išao je na distribuciju u kioske i mogao se kupiti uz Novi list. Ta se suradnja pokazala vrlo dobrom i svi su bili zadovoljni rezultatima. Mislim da će se u budućnosti CD-i jedino tako i prodavati.

Kako će se točno distribuirati naš novi album još je rano za reći jer o tome ne odlučujemo samo mi već i diskografska kuća. Ali prije samog izlaska albuma namjeravamo izbaciti još jedan singl.

“Palach uživo” zaokružio je karijeru dugu dva desetljeća. Kratki osvrt na prethodnih dvadeset godina.
Pa, prošlost Grada bih podijelio na dvije faze. Prva faza je osnivanje benda, zanimljiv period u kojem smo tražili sound i nekako euforično i energično krenuli u sve to. Uslijedili su i prvi koncerti i kada smo snimali prvi album. Imali smo ideju ne samo za jedan, već tri albuma.

Nažalost, prvi album izlazi dosta kasno, 1991. godine i doista je bilo teško očekivati nešto veliko u tim ratnim i konfuznim godinama. Ubrzo nakon prvog izlazi i drugi album da bi potom uslijedila pauza. Ja sam bio u Sjevernoj Americi te se nakon tri godine apstinencije bend ponovno okuplja i ulazi u drugu fazu, bez imperativa velike promidžbe i velike glazbene karijere.

Vodimo politiku malih koraka i urednih proba, i to nam dobro ide. Trenutno smo u najzdravijoj fazi do sada. Bend je ponovno u početnom sastavu, uloženo je puno u opremu i sound i vrlo nam je lako sada raditi. Svaka proba je mali happening.

Istina, došlo je do malih izmjena u bendu. U pitanju je novi/stari basist, Samir Šverko. Kako se on ponovno uklopio u bend?
Samir je moj školski prijatelj i jako sam sretan što je ponovno s nama, bend je u onom sastavu u kojem je bio i na početku.

Što kažeš na riječku rock scenu danas?
Riječka rock scena je u zamahu. Ima nekoliko bendova koji uredno objavljuju albume, poput Mandrila, Morsa, Fathera, Hesus Attora. Pored njih u Rijeci ima još mnogo profiliranih bendova koji znaju što žele.

7. studenog nastupate s riječkim bendom Ogledala. Kako je došlo do te suradnje?
Ogledala su meni jako drag bend, dosta smo slični po soundu i s njima se jako dobro slažemo, a i gitarista Ogledala je moj vjenčani kum.

I na kraju, što možemo očekivati u petak u Stereo dvorani?
Vruću atmosferu, puno dobre svirke, glasne gitare. Neka posjetitelji dobro pripreme grla jer ćemo ih podsjetiti na neke naše stare pjesme i predstavit ćemo dio našeg novog materijala.

Muziku podržava