Na današnji dan, 5. rujna 1990., svoj prvi nastup u Zagrebu održao je David Bowie.

Jedan od najutjecajnijih glazbenika tog doba koncert u sklopu turneje “Sound+Vision” održao je na stadionu u Maksimiru. Kako pišu izvještaji iz tog vremena, Bowie je ispred 50 tisuća posjetitelja svirao sat i pol što je bilo 20-ak minuta kraće od ostalih koncerata na turneji.

Muziku podržava

Kao predgrupa svirala je grupa Boa, za koju jedna od zanimljivijih rečenica iz članka kaže ‘kako bi nas, predugim i zamornim nastupom, još jednom uvjerila da je oduvijek bila precijenjena’. Bowie je na scenu izašao minutu iza pola deset navečer ‘bez jake šminke, odjeven u bijelu košulju, crni prsluk i hlače’.

Započeo je sa “Space Oddity” i – ako je vjerovati (ne)potpunoj set listi – odsvirao 22 pjesme uz sjajnu prateću grupu (gitarist je Adrian Belew) te posebno režirane videouratke koje je za turneju priredio Julien Temple.

Iz arhive HRT-a: atmosfera prije koncerta Davida Bowieja u Zagrebu

Posted by HRT Vijesti on 11. siječnja 2016

Prvi Bowiejev koncert u Hrvatskoj, ujedno i posljednji veliki predratni nastup, većina pamti po lošem vremenu, dosadnjikavoj kiši i jakom vjetru, a drugi nas je put David Bowie posjetio sedam godina kasnije, 1. srpnja 1997. zasviravši u Domu sportova.

Muziku podržava