Dave Douglas u jednoj od najvećih europskih kino dvorana

826

Početak 6. No Jazz Festivala se opasno približava i već preksutra, u srijedu 2. studenog, jedna od najvećih kino dvorana u Europi, Kino SC sa svojih više od 1000 sjedala, ugostiti će već dovoljno puta najavljivanog velikana suvremene jazz scene – Dave Douglasa i njegov Keystone Sextet. Postavlja se pitanje, zašto baš kino? Kakve kino ima veze s glazbom i koncertima i otkad se koncerti održavaju u kinu? Odgovor leži u Douglasovoj glazbi i ideji koja iza nje stoji…

Keystone Sextet Douglasov je projekt u kojem je odlučio ostvariti spoj filmske i glazbene umjetnosti, želeći jednim novim i svježim pogledom na glazbu izraziti sebe, ali i dati svoj hommage jednom od najvećih ranih američkih filmskih komičara, Roscoe “Fatty” Arbunkleu. Inspiriran njegovom tragičnom sudbinom, okupio je sjajnu ekipu glazbenika s kojima je odlučio glazbeno oživjeti neke od “Fattyjevih” najboljih nijemih komedija.

Ne možemo lako pretpostaviti što točno možemo očekivati u srijedu u Kinu SC, osim što nam je sada nešto jasniji odgovor na pitanje s početka ovog teksta, dakle zašto kino kao koncertni prostor. Filmske projekcije na platnu, uz živu svirku Keystone Sexteta pretpostavljaju jedinstven i neponovljiv doživljaj koji će se moći osjetiti u srijedu u Kinu SC, ali teško je unaprijed predvidjeti i riječima predstaviti taj spoj filma i glazbe, jer ipak, današnja se glazba svjetlosnim godinama razlikuje od glazbe iz doba ranih dana filmske umjetnosti i zvučnih zapisa koji su tada pratili nijeme filmove.Za Keystone Sextet znamo da je ona prepuna groovea i pozitivne energije, te da su u njoj akusticni jazz i moderna elektronika savršeno srasli u jedan nov i moderan jazz izričaj.

Ostavimo dakle predviđanja, jer jedino onaj tko se u srijedu u 21 sat nađe u Kinu SC, moći će poslije pričati kakav je doživljaj spoj suvremenog jazz glazbenog izričaja s ranim razdobljem filmske umjetnosti i nijemih komedija. Ulaznice za ovaj koncert još se uvijek mogu nabaviti u pretprodaji u Dancing Bearu (Gundulićeva 7), KSET-u i Knjižari SC (Savska 25) po cijeni od 80 Kn. Na ulazu će koštati 100 Kn.

Muziku podržava