Lo-fi kantautor i vizualni umjetnik Daniel Johnston preminuo je u 59. godini života od posljedica srčanog udara, kako prenose svjetski mediji te potvrđuje njegov nekadašnji menadžer Jeff Tartakov.

Glazbeno je bio aktivan više od četiri desetljeća, a u ranim danima snimao je kod kuće te uratke objavljivao na kazetama te samostalno radio i covere albuma, a kad se preselio u Texas počeo ih je i dijeliti. Kasnije je potpisao za Atlantic etiketu, a nekolicinu njih je odbio, poput Elektre koja je pod svoje okrilje uzela i Metallicu za koju je Johnston mislio da su sotonisti. Osnovao je i svoju vlastitu izdavačku kuću Eternal Yip Eye Music.

Muziku podržava

Divili su mu se brojni poznati glazbenici poput Toma Waitsa i Kurta Cobaina. Primjerice Cobain je svojevremeno nosio i majicu s vizualom s njegovom albuma “Hi, How Are You”, a “Yip/Jumb Music” Cobain je uvrstio i u popis svojih omiljenih albuma.

Kurt Cobain, Danie Johnston
Izvor: Pinterest

2010. je objavio posljednje studijsko izdanje “Beam Me Up!”, a zbog dugogodišnje borbe i s mentalnim zdravljem (dijagnosticirana mu je shizofrenija), karijeru je prekinuo 2017.

Život mu je opisan i u dokumentarcu “The Devil and Daniel Johnston” koji je dobio i nominaciju za Oscara, a dostupna je i biografija “Hi, How Are You Daniel Johnston?” iza koje kao izvršni producenti stoje Mac Miller i Lana Del Rey.

42 Shares
Muziku podržava