Riječ “festival” vjerojatno je najviše puta upotrijebljena imenica na našem portalu posljednjih nekoliko tjedana. Okej, i prošlih godina su te organizirane glazbene zabave na otvorenom privlačile pažnju domaćih i stranih posjetitelja, no tekuća 2019. godina kao da je zenit za jednu ideju koju mladi itekako u ljetnim mjesecima podržavaju. Kakofonija ponude festivala na moru, izuzetno široki spektar glazbenih žanrova i tipova festivalskih okupljanja te i još koješta drugo, bacili su me u sumnju da će festival, ekonomskim rječnikom doživjeti svoj bubble burst. No, ljudima je očigledno dosta starinske, iz godine u godinu identične ljetne ponude, pa sreću traže u glazbi i glazbenim festivalima.

Dani piva u Karlovcu i njihova metamorfoza

Ono bitnije od njihove kvantitete, jest kvaliteta ponude. Neke manifestacije već su godinama na festivalskoj mapi, pa je i za očekivati kako će i oni krenuti u svoju metamorfozu, kako bi ušli u korak s ponudom s jedne te potražnjom lokalnog stanovništva s druge strane. Upravo se tu savršeno uklapa naša priča o Danima Piva u Karlovcu, gdje će jedna zagrebačka promocija, poučena pozitivnim iskustvima iz drugih gradova, pokušati osvježiti Karlovac i njegov festival te tako ubaciti i peto okupljanje toga tipa u svoj bogati portfolio. Oni su YEM, a krajem kolovoza i početkom rujna, u Karlovcu ćemo gledati Dane Piva na njihov način. Datumi su 30.8 – 3.9, a ulaz je slobodan.

Muziku podržava

Nije potrebno detaljno predstavljati YEM. Zvonimir Pušić je svoju viziju organizacije koncertnih događanja godinama revno gradio, samo kako bi sve kulminiralo upravo festivalima. Beer Fest u Zagrebu, pa Fibra u Splitu te ovogodišnja premijera u Samoboru pod imenom Pine Fest samo su vrh sante leda rada njega i njegova tima, a od ove godine, popularni Zvone osvaja i Karlovac.

Koga gledamo ove godine?

Dani piva Karlovac 2019
Izvor: Facebook

Ipak, Dani Piva Karlovac daleko su veći izazov od gore navedenih projekata. Možda ne logistički, no konceptualno, DPK 2019, uvelike će se razlikovati od DPK 2018 ili 2017. Samo letimičnim guglanjem se vidi kako su Karlovac prije dvije godine “palile” redom Jelena Rozga, Lidija Bačić i Maja Šuput. YEM se takvoj publici ne obraća, niti se planira obraćati, a oni koji su pohodili bilo koji od navedenih projekata koje je YEM izrodio, znaju kako je njihova vizija koncentrirana na provjerena imena domaćeg i regionalnog rock zvuka uz senzibilitet prema sverastućim trendovima indie, hip-hop i trap glazbe.

Stoga, nakon tri Gracije nekoliko redaka iznad, ove godine Karlovac će se paliti jednim posve drugačijim gorivom. Između ostalih nastupaju: Neno Belan, Jura Stublić, Kojoti, Tram 11, Jonathan, Edo Maajka, Rezerve i Buntai, a otprije su najavljeni Prljavo kazalište, Psihomodo Pop, Vojku V, Pips, Chips & Videoclips, Svemirko, Mašinko, Kawasaki 3P te High5. Eklektično.

Promjena je – radikalna. No poželjna. Nemamo ništa protiv starih karlovačkih dana, no takva ponuda je sveprisutna ljeti. Svako mjesto ugošćuje estradne umjetnike u špici sezone, a tek na prste obje ruke možemo nabrojati one hrabrije koji se usude svojim mještanima i ostalima ponuditi svojevrsnu alternativu, i tako uskočiti u jedan financijski rizik. Prije nego što malo pospikamo sa Zvonimirom, zanimljivo je malo pogledati i što kaže Grad Karlovac.

“Pivo, glazba i gastronomija osnovne su smjernice ovog koncepta”, naglasio je uvodno gradonačelnik Damir Mandić. Uz osnovnu misao dodao je i sljedeće: “Novim konceptom cijeli centar grada Karlovca postaje jedna velika pozornica, a različiti glazbeni žanrovi i brojna dnevna događanja uz nezaobilazno pivo postat će prava kulturna poslastica za građane Karlovca i brojne goste”.

5 festivalskih dana na 5 lokacija

Skoro pa sam zaboravio naglasiti kako se ne radi o jednoj pozornici unutar ovog povijesnog mjesta, već o čak pet lokacija, koje će živjeti kroz pet dana koliko traje ovaj festival. Osnovne informacije imamo, sad je vrijeme da upitamo samog organizatora (Zvone Pušić) o novim i drugačijim Danima piva u Karlovcu.

Ulazite li u rizik zaokretom već etabliranog pivskog festivala? Je li Karlovac spreman na urbaniji pristup i program?

“Uvijek je rizik kad radiš nešto novo i nešto prvi put, ali da nismo vjerovali u projekt ne bismo ulazili u njega. Je li Karlovac spreman odnosno je li bio spreman znat ćemo početkom rujna kad sve završi, ali već sad se da naslutiti da su Karlovčani i Karlovčanke jedva dočekali ovakvu promjenu. Već nakon prve objave početkom ožujka imali smo jako dobar feedback na društvenim mrežama, a sad bilježimo konstantan rast zainteresiranih kao i broj pozitivnih komentara. Ulaznice nemamo, ali ako je suditi iskustvu kojeg imamo s ovakvim tipom festivala, posjećenost će zasigurno biti na razini.”

Zvonimir govori o riziku a ni ne spominje pomalo radikalan koncept “5 dana, 5 lokacija”.  Upravo je to uz line-up možda i najveća novina ovogodišnjeg izdanja

“Baš zato što smo htjeli, ne samo šokirati izborom izvođača, nego i mijenjanjem cijelog dosadašnjeg koncepta dana piva. Ideja je bila vratiti Dane piva u Karlovac, jer Dani piva u svojim počecima i jesu bili u samom centru grada. Kad smo se odlučili za ovaj projekt odradili smo terensko ispitivanje, kao što to inače radimo prije nego odaberemo samu lokaciju. Cijeli projekt radimo u suradnji s gradom Karlovcem, ali i s Karlovačkom pivovarom, bez čije pomoći to sve ne bi bilo moguće.”

Uz glavnu glazbenu pozornicu smještenu na Šetalištu dr. Franje Tuđmana, košarkaško igralište Šanac te kultno kino Edison, gdje će gosti tijekom festivala moći uživati u elektronskoj glazbi, organizatori su se odlučili i za ŠRC Korana na kojem će se održati Obrtnički sajam uz bogatu gastronomsku ponudu i glazbeni sadržaj te Foginovo kupalište, gdje će biti Drito odnosno hip hop pozornica, ali i festivalski kamp.

Ne preostaje nam ništa drugo već dočekati kraj kolovoza i uvjeriti se sami. E da, ne smijemo ni zaboraviti pogonsko gorivo ove manifestacije, a to je očekivano – pivo. Uostalom, dani trajanja su upravo posvećeni tom magičnom napitku. Zvone preko Beer Festa već ima dovoljno iskustva u toj branši, jer je Beer Fest u svojim dosadašnjim izdanjima zbilja bio – Beer Fest.

Krajem kolovoza nešto drugačiji zvuk će se oriti Karlovcem, a ja duboko vjerujem kako će promjene biti dočekane sa smiješkom, znatiželjom ili pak oduševljenjem.

Više informacija o programu manifestacije te novostima u ponudi možete pronaći na službenoj internet stranici te na Facebook i Instagram profilima.

Muziku podržava