Dan kada su se zavoljeli The National i Hrvatska

Stjepan Vrečko
4863

Na današnji dan, 25. svibnja 2004., grupa The National održala je prvi koncert u Hrvatskoj i tako započela dugu tradiciju dolazaka i uzajamne ljubave.

Prije dvanaest godina malo je tko u Hrvatskoj znao za The National. Čak je i najava njihovog koncerta u zagrebačkom KSET-u bila kratka i jednostavna: novo ime na americana/indie rock sceni porijeklom iz Ohia koje glazbu stvara na tragu Lambchopa, Jayhawksa, The Walkaboutsa i Tindersticksa. Cijena ulaznice 35 kuna, 45 kuna na dan koncerta.

Tog utorka 2004. godine u KSET-u se skupilo osamdesetak posjetitelja (skupa s osobljem) koji su većim dijelom iz znatiželje došli poslušati bend koji se na sceni pojavio prije pet godina. Organizator tog koncerta bio je Mate Škugor koji nam je otkrio kako je postojala mogućnost da The National sviraju u Zagrebu još 2002. godine:

“Gitarist Bryce Dessner kontaktirao me krajem 2002. kad su sami pokušavali složiti europsku turneju. Vrlo brzo smo dogovorili sve detalje, međutim ispostavilo se da je Zagreb bio među rijetkim gradovima u Europi iz kojeg im je uopće pristigao odgovor pa na kraju od te turneje nije bilo ništa. Godinu dana poslije dobio sam poruku od prijateljice koja je s agentom s kojim su upravo bili potpisali ugovor već radila neke druge koncerte u Austriji i koja mi je rekla da joj se javio agent i rekao da bend želi svirati u Zagrebu. Zapravo niti oni – a pogotovo mi – nismo znali što očekivati od tog koncerta, no na kraju se puno toga posložilo, puno toga zbog čega i danas gaje poseban odnos prema ovom gradu i zemlji.

Obično su izvođači ti koji ‘šokiraju’ publiku, no u Zagrebu su sami članovi The Nationala, prisjeća se Škugor, ostali u šoku gostoprimstvom svojih domaćina:

“U to su vrijeme svi naši izvođači odsjedali u hotelu International. Budući je taj hotel blizu KSET-a glazbenici bi nakon tonske probe otpješačili do tamo kako bi se prijavili u sobe i otišli na večeru. Pri dolasku do hotela u nevjerici su gledali prema zgradi i pitali zar će stvarno tamo odsjesti. Ispostavilo se da su u ostatku Europe u to vrijeme za smještaj u najboljem slučaju dobivali hostele pa im je ovo iz tadašnje perspektive bilo nezamislivo. A da stvar bude još bolja, u Americi su ih u to vrijeme tretirali kako se tamo inače tretiraju mali bendovi, a to znači da im smještaj na turneji u pravilu nije bio osiguran već bi nakon koncerta pokušavali naći smještaj kod nekog iz publike.”

A kako je bilo na samom koncertu? “Daleko iznad očekivanja” kaže Škugor i nastavlja:

Muziku podržava

“Nije bila stvar samo u broju publike već u činjenici da je bilo njih barem dvadesetak iz tadašnje postave Radio Studenta koji su napamet znali doslovno cijeli album “Sad Songs For Dirty Lovers” koji su promovirali na toj turneji. Ako me sjećanje ne vara neki od njih su prethodno ljeto u Dubrovniku upoznali Amerikanca koji im je pričao o super novom bendu u Brooklynu i koji im je obećao poslati njihov novi album kad se vrati doma. Tako je taj album stigao u prostorije Radio Studenta što je, prilično sam siguran, na kraju presudno utjecalo na sam koncert ali i sve što se poslije s The National događalo u Hrvatskoj.

Na snimci koncerta koju smo iskopali prije nekoliko godina lijepo se čuje kako članovi benda ne mogu vjerovati što im se događa u tom malom klubu na istoku Europe, gdje im se po prvi put van uskog kruga prijatelja u Brooklynu dogodilo da publika zborno pjeva njihove pjesme. E sad, probaj samo zamisliti kako je bilo jadnom Mattu koji u je to vrijeme bio prilično introvertiran, pred sobom je imao dvadesetak ‘poludjelih’ Hrvata i još barem toliko njihovih jednako ‘ludih’ prijatelja, a KSET nije imao zatvorenu garderobu u koju bi se barem na minutu mogao skloniti. Na našu sreću preživio je taj koncert.”

Činjenica je da je Zagreb znatno prije ostatka svijeta prepoznao kvalitetu i veličinu jednog od danas najcjenjenijih bendova indie scene, a činjenica je i da su Zagreb i Hrvatska članovima The Nationala itekako dragi. Jedan od razloga vjerojatno je i jedna simpatična pričica o korektnosti, prijateljstvu, poštenju i povjerenju koju nam je za kraj ispričao Mate:

“Šest mjeseci nakon koncerta The Nationala, na N.O. Jazz Festival došao je Bryce Dessner sa svojim drugim projektom Clogs. Prije tonske probe zamolio me ako može dobiti računalo na koje bi skinuo grubi miks novih pjesama The Nationala. Kako je on bio na turneji, a ostali su čekali njegovo mišljenje o samom miksu, odlučio je baš u Zagrebu poslušati te pjesme. Pritom mi je rekao da će ih ostaviti na računalu da ih poslušam i zamolio da ih ne distribuiram dalje. Ne samo da ih nisam distribuirao već ih nisam ni snimio na CD pa kad je ‘umro’ hard disc na kojem su se nalazile nestale su i te snimke. U pitanju je bio cijeli album “Alligator” za kojeg se kasnije ispostavilo da im je promijenio živote.”

The National su u Hrvatskoj nastupili osam puta: u KSET-u 2004.; u zagrebačkom Pauku 2007. i u Boćarskom domu 2010.; godinu dana kasnije bili su u Šibeniku na Terraneo festivalu da bi se 2013. ponovno vratili u Zagreb na Šalatu, a u kolovozu 2014. održali su tri koncerta u Šibeniku: dva na Tvrđavi sv. Mihovila i jedan u sklopu premijernog izdanja SuperUho festivala.

Muziku podržava