Nisam navikao pisati o hvalevrijednim inicijativama ili pak potezima koji stižu iz radionice državnog aparata ili njegovih satelitskih tijela. Ona se najčešće spominju u nekoj vrsti apela, potražnje ili pak žalopojke zbog neznanja ili nepoznavanja određenih fenomena. Naravno, tu se primarno referiramo na glazbu, no danas, na sreću, ipak nešto drugačija priča.

Croatia Records i Hrvatska pošta okrunili velikane hrvatske zabavne glazbe

Suradnja Croatia Records i Hrvatske pošte. Neki bi na prvu pomislili da se radi o akciji besplatne dostave novih diskova povodom neke obljetnice, no debelo su u krivu. Jutros je u kafiću “Nova Ploča” predstavljena nova serija poštanskih markica, a na njihovom naličju stoje tri legende popularne hrvatske glazbe. Arsen Dedić, Ivo Robić i Vice Vukov.

Gabi Novak
Gabi Novak na predstavljanju, foto: Mislav Miličević

Hrvatski “dream team” šlagera i evergreena. Simboli nekih drugih vremena. U neku ruku simbolična sitnica, no u onu drugu, malo studiozniju ruku, radi se o jasnoj legitimaciji značaja popularne glazbe. Napokon da je netko odlučio dati pečat na golemom, još uvijek nedovršenom dokumentu radnog naziva “hrvatska popularna glazba”. Takav fiktivni dokument već desetljećima ispisuje stranice i stranice kulturnog sadržaja koji je, čast izuzecima, ostao u ladici “zabavno”. Pregledao sam bazu naših markica pod rubrikom ‘glazba’ i rezultat je bio očekivan. Velikani ‘klasičnog’ zvuka dobili su svoje priznanje, no popularna glazba je sve do danas, uz jedan možebitni izuzetak, bila izuzeta.

Muziku podržava

Još tamo 2009. godine simbolično je otvorena “Pandorina Kutija” markicom posvećenom zagrebačkom jazz kvartetu. Njena vrijednost od preko 10 kuna odvela je sliku klavira i vibrafona čije udaraljke vrlo vjerojatno drži Boško Petrović u svijet, a isto će činiti i ove nove markice u vrijednosti od 7.6 kn.

Vice Vukov, Ivo Robić, Arsen Dedić
https://www.posta.hr

O Petroviću, Vukovu, Robiću i Dediću nije potrebno trošiti previše riječi. Na predstavljanju ove serije uz standardne uglednike iz svijeta hrvatske glazbe našao se i gosp. Dubravko Majnarić, skladatelj, glazbenik i pisac koji je imao prilike svirati s Robićem, no ono bitnije, njegovo bogato iskustvo i rad na sceni dali su mu kalibar da na jedan detaljan i informativan način oslika važnost triju aktera s novih markica.

Njihova glazbena ostavština, bilo da se radi o planetarno popularnoj “Morgen”, Vicinom dvostrukom pojavljivanju na Eurosongu (Brodovi i Čežnja) ili pak dvostrukom LP-u “Homo Volans” Arsena Dedića, prepuna je jednog gotovo pa ugaslog duha. Njihova glazba davna je prošlost ako ćemo je gledati iz aspekta današnjih trendova. Ipak ista ta demode glazba i dan danas krasi mnoge ormare ili u gorem slučaju podrume naših domova. Velikani vinila, bestselleri glazbe dok se još kupovala u fizičkom obliku, dobili su svoje zasluženo mjesto pod suncem na najbolji mogući način.

Popularna kultura dobila mali, ali simbolični pečat

Dubravko Majnarić
Dubravko Majnarić na predstavljanju, foto: Mislav Miličević

Markice sadrže njihove fotografije upravo s gramofonskih ploča koje je izdao tadašnji Jugoton, a ono što posebno veseli, iako su posjetitelji ovog predstavljanja mahom bili stariji građani, jest to da je popularna kultura dobila svoj mali, ali simbolični pečat u strogom centru grada pod pokroviteljstvom institucije čije ime počinje s “Hrvatska”.

Naveo sam gore otvaranje “Pandorine Kutije”. Simbolika nam često daje lažnu nadu, ali ponekad je i vjesnik proljeća. Tko će biti i hoće li biti još glazbenih velikana na našim markicama, ostaje za vidjeti. Ne moram ni spominjati kako je jedna Engleska miljama ispred nas. Tamo uredno od 2010. godine možete lizati omote “Division Bell“, “London Callinga” i “Parklifea”. Ako ništa, barem zbog brendiranja svojih proizvoda po svijetu.

Naše markice imaju osjetno manje tiraže od njihovih, ali ne možemo poreći kako bi bilo pošteno, a i korisno da se neki od aktera ili omota nađu na razglednici koja će otputovati na neki drugi kraj svijeta.  Robić, Dedić i Vukov tek su prvi korak.  Drugi bi bio još hrabriji. Dino Dvornik, Johnny Štulić ili možda Drago Mlinarec? Treći bi nas već svrstao u društvo pop-kulturalnih faca uz nekonvencionalni odabir sastava poput The Bambi Molesters. To je i dalje daleka budućnost, no neka stoji tu kao ideja.

57 Shares
Muziku podržava