Comaniac: “Stvorili smo zanimljivo thrash metal djelo”

102

Jedno od nadolazećih imena bogate švicarske metal scene je Comaniac, nastanjen u Aaruu.

Iako je teško vjerovati da će nadmašiti status kultnih bendova te zemlje središnje Europe kao što su Samael, Celtic Frost, Coroner, Messiah ili nekog iz novije branše poput Eluveitie, radi se o mladoj i ambicioznoj ekipi koja je u svojih sedam godina postojanja snimila dva sasvim dobra thrash metal djela.

Comaniac

Muziku podržava

U biti, pravim početkom ističu 2012. godinu kada je Company Of Maniac postao Comaniac, a ubrzo su uslijedila dva dema; “Cowshed Demo” (2012) i “Tumor Troop” (2013).

Debitantski album “Return To The Wasteland” objavljen je 2015. godine, a nedavno im je izašao “Instruction For Destruction“.

Osim tih albuma, momci vole istaknuti svoje svirke s Coroner, Exodus i Kreator, kao i lanjski nastup na MetalDays festival u Tolminu.

Kao i svaki mladi bend, niti Comaniac nije bio ‘imun’ na rošade unutar postave, no ipak, nisu to bile tektonske promjene. Iz benda su nakon prvog albuma otišli bubnjar Cédric Iseli i gitarist Dominic Blum, a lani su ih zamijenili Stefan Häberli i Valentin Mössinger.

Pjevač i gitarist Jonas Schmid te naš sugovornik, basist Raymond Weibel koji nas je podsjetio i na dva bendova gostovanja u Hrvatskoj, prošli su sve faze Comaniaca.

Raymonde, kada je i zašto Company of Maniacs je postao Comaniac? Kad sad čuo za vas, prva asocijacija bila mi je da se radi o kombinaciji pojmova Comanche i Maniac…
A, ne. Pod tim imenom bend je započeo 2012. godine, nakon što su naš gitarist i pjevač Jonas  i tadašnji bubnjar Cédric uspjeli upotpuniti postavu. Ime je tada bila ideja našeg bubnjara, a i smatrali smo da se dobro uklapa u stavove i zvuk benda pa smo ga prihvatili. Također, lijep plus cijeloj priči oko imena je taj da počinje s C, kao i u slučaju nekih najpoznatijih švicarskih metal bendova Celtic Frost i Coroner. Nije bila namjera i nemamo riječ Comanche u bendu, tako da ime definitivno nije povezano s tim pojmom.

U odnosu na prvi album “Return To the Wasteland”, Comaniac je sada osvježen s novim članovima…
Da, točno je, imamo dva nova člana; Valentin na gitarama i Stefan na bubnjevima. Nekako je s vremenom postalo jasno da neki momci iz stare postave imaju različite planove i prioritete u njihovim životima, tako da smo morali pronaći dva nova člana, koje smo, srećom, brzo i pronašli i nastavili dalje.

Koja je glavna razlika, ili razlike, između albuma “Return To The Wasteland” i “Instruction For Destruction”?
Po meni, “Instruction for Destruction” je melodičniji, ima više raznolikosti u pjesmama, više tehničkih, progresivnih elemenata, ali još uvijek ima i puno glavnih obilježja thrasha, kao i privlačne refrene.

Čuje se utjecaja punka, recimo u pjesmama “Guardian Ruins” i “Self Control”…
Pa, thrash metal općenito ima utjecaja punk glazbe, s tim se slažem, ali nijedan punk bend na nas nije konkretno utjecao. Tu se više radi o punk utjecajima na thrash metal općenito.

Neki kažu da se thrash metal razvio upravo iz punka…
Da, mislim da su prvi thrash metal bendovi svoju glazbu kreirali kroz mješavinu New Wave Of British Heavy Metal bendova i nekih punk utjecaja, što je rezultiralo bržim i agresivnijim zvukom.

Ipak, većina je pjesama ‘true heavy thrash” forme, da se tako izrazim. Posebno atmosferična “Coal”, klasična thrash pjesma, pa slojevita “Instruction For Destruction”, “Heart of Stone” pak je snažna heavy pjesma …
Da, svatko od nas ima svoje favorite, ali uvijek nam je zanimljivo čuti koje pjesme ljudi vole više od onih drugih. Ove koje si spomenuo također su posebne i za nas, poput “Coal”, koju smo odabrali za snimanje video spota, a “Instruction For Destruction”, da, to je najsloženija pjesma koju smo do sada napravili. Također, “Heart of Stone” je vjerojatno pjesma s najviše heavy metal utjecaja. Zanimljiv ti je izbor.

Ispada da vam je album dobar…
Hvala ti puno što tako misliš. S našom glazbom nećemo i ne želimo donijeti nešto što nam se ne sviđa i mislimo da smo stvorili zanimljivo thrash metal djelo za koje možda treba nekoliko pokušaja da ‘legne’, ali definitivno je vrijedno pokušati.

Rekao si da je za pjesmu “Coal” snimljen videospot. Reci nešto više detalja – djevojka, vatra, metalci…
U biti, u spotu istovremeno, na neki način, postoje dvije priče. Jedna je ona u kojoj smo samo mi, mislim bend dok svira tu pjesmu, a u drugoj se radi o djevojci ‘uhvaćenoj’ u špilji i njezinom polaganom propadanju, rasulu. Radnja spota je direktno povezana s tekstovima pjesme.

Centralna tema je…?
U biti, radi se i o izgradnji i o uništenju, kao i ‘slijepom’ praćenju nekih uputa, instrukcija koje bi vas mogle dovesti do vlastitog propadanja i nestajanja.

Pjesme ste pisali zajedno ili je netko od vas sam odgovoran za njih?
Pjesme su, u osnovi, napisali naši gitaristi Jonas i Valentin, ali o njima raspravljamo svi u bendu, a Stefan i ja dodamo naše prijedloge.

Inspiracija?
Pišemo uglavnom o temama iz svakodnevnog života.

Cover art je malo neuobičajen za thrash metal albume. Premalo je nasilan…
Pa, da. Pokušali smo da bude nešto malo drugačiji. Možda nije jako nasilan ako ga prvi put vidite, odnosno nije ‘na prvi pogled’, da se tako izrazim. Ali postoji nekoliko razbacanih dijelova tijela i drugih stvari. Nije li već i to prilično destruktivno?

Da, slažem se, treba pozornost obratiti na detalje, jer na površni pogled se čini atipičnim za thrash. Što se tiče svirki, turneju započinjete koncertima u Švicarskoj, kasnije nastupate i u Češkoj… Ljetni festivali su vam opcija?
Da, naravno. Uskoro će biti objavljeni neki festivali na kojima ćemo nastupati, kao i mnogi drugi naši koncerti, a posebno ih bude u Njemačkoj. Na nekima od njih ćemo podržati pojedine sjajne američke metal bendove na njihovim ‘headlinerskim’ turnejama, a ostali će biti naši koncerti. No, nadamo se i da ćemo vrlo brzo objaviti još mnogo datuma, moguće i u Hrvatskoj, gdje smo već imali sjajne nastupe u Puli i Dubrovniku kada smo promovirali naš prvi album “Return To The Wasteland”.

Švicarska je metalna velesila…
Da, kod nas postoji vrlo živahna metalna ‘underground’ scena, a tu su aktivni i mnogi bendovi izvana i mogli biste naići na neki koncert gotovo svaki dan. Ali, ima i nekih problema jer postoji puno koncerata i često kao da se jedni s drugima natječu. No, sve u svemu, rekao bih da je ovdje u Švicarskoj scena općenito poprilično dobra.

Spomenuo si bendove izvan Švicarske u kontekstu svirki kod vas… Tebi zanimljivija imena, albumi…
U 2016. godini najbolji su mi novi albumi Death Angela “The Evil Divide”, zatim “Akróasis” od Obscure i “Terminal Redux” od Vektora, a od onih iz ove godine, za sada bih odabrao najnoviji album Kreatora “Gods of Violence” i “In The Passing Light of Day” od Pain of Salvationa. U Švicarskoj bih odabrao Algebru, Burning Witches, The Burden Remains, Gonoreas i, naravno, Comaniac.

Je li glazba tvoj jedini fokus interesa?
Budući da u bendu zaista treba puno vremena i energije, nemam puno vremena za ostale stvari. Ali ja očito uživam u odlasku na duge turneje i promociju novih izdanja, kao što i uživam putovati na različita mjesta i upoznavati nove ljude. Sjajno je kada takve stvari možete kombinirati sa svojim bendom.

Muziku podržava